Värmande vintersoppor

När det kniper i plånboken och matpriserna skenar är det garanterat läge för att koka soppa. Kanske inte nödvändigtvis på en spik, men väl på det du råkar ha till hands hemma, alternativt varor som är i säsong och därför är både förhållandevis billiga och i toppform just nu.

ANNONS
|

Det kan innebära alltifrån att öppna några burkar kikärtor och slänga i ett par buljongtärningar och köra några varv med mixerstaven, till betydligt mer avancerade anrättningar som får stå och puttra i godan ro tills alla smaker sitter som en smäck.

Vilken soppa man än väljer har så gott som samtliga det gemensamt att de är enkla att laga och sällan kräver vare sig några större förkunskaper eller ansträngningar. En bra soppa sköter sig själv.

Rotfrukter, bönor, linser, potatis, svamp och pasta är basvaror som funkar finemang i soppsammanhang. Mättande utan att kosta skjortan. Vill man öka på med någon form av protein krävs det inga större mängder. Det kan räcka med att strössla lite knaperstekt bacon ovanpå eller hiva i en näve räkor eller två. Om man låter några chorizotärningar steka med från början dundrar de på med massor av smak.

ANNONS

Börjar grönsakslådan se deprimerande ut är det dessutom ett ypperligt tillfälle att rädda det som räddas kan genom att koka egen buljong på sorgkantade grönsaker. Det går alldeles utmärkt så länge de inte är mögliga eller rent av ruttna, skal och ändar kan också åka med. I med lagerblad och lite örtkryddor och låt stå och koka ihop till mesta möjliga smak. Sila och använd som bas i valfri vintersoppa.

Somliga fnyser föraktfullt åt blotta tanken på att äta soppa till middag och anser att det inte är ”riktig” mat. Jag är böjd att protestera å det livligaste. Riktigare mat får man leta efter.

Recept

Busenkel tortellinisoppa

2 portioner, 15 minuter

Mycket enklare än så här blir det inte. Ändå förbluffande gott och precis lagom mättande.

1 l höns- eller grönsaksbuljong

1 lagerblad

cirka 200 g färsk tortellini eller tortellini med valfri fyllning

cirka 50 g frysta sojabönor eller ärtor

1 rejäl näve babyspenat

god olivolja

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp buljongen tillsammans med lagerblad i en rymlig kastrull.

2. Tillsätt tortellinin, sänk värmen och låt sjuda tills de flyter upp till ytan, alternativt enligt anvisningarna på förpackningen.

3. Häll i sojabönor eller ärtor och koka i ytterligare 2 minuter. Vänd ner spenaten och låt den bara precis mjukna.

4. Ringla över en god olivolja och peppra. Sleva upp i djupa tallrikar eller skålar.

Tips! Riv gärna över lite parmesan vid serveringen. En bit bröd är gott till.

Röd linssoppa med citron

4 portioner, 45 minuter

Lika mättande som färggrann.

olivolja

1 stor gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk tomatpuré

2 tsk malen spiskummin

salt

nymalen svartpeppar

1 nypa chiliflakes eller cayennepeppar

6–8 dl höns- eller grönsaksbuljong

2 1/2 dl röda linser

1 stor morot, tärnad

1/2–1 citron

god olivolja

färsk koriander eller persilja

Gör så här:

1. Hetta upp en skvätt olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt löken och låt den steka sig mjuk och få en aning färg. Tillsätt vitlöken mot slutet.

2. Häll i tomatpuré, spiskummin, salt, peppar och chili och stek i ytterligare 2 minuter tills det karamelliserats.

3. Tillsätt 6 dl buljong, linser och morot. Låt sjuda tills linserna mjuknat, i cirka 20–30 minuter. Smaka av med salt.

4. Mixa ungefär hälften av soppan med stavmixer eller i matberedare. Häll tillbaka i kastrullen och låt det bli varmt. Soppan ska vara ganska tjock, men späd med lite mer buljong om den känns alltför tjock.

5. Pressa i halva citronen och smaka av om du vill ha mer.

6. Sleva upp i skålar, ringla över olivolja och toppa med generöst med koriander eller persilja.

Krämig jordärtskockssoppa med stekt svamp

4 portioner, 40 minuter

En len och krämig jordärtskockssoppa är helt perfekt så här års. Smaken får extra djup av stekt svamp som topping.

500 g jordärtskockor

2 potatisar

smör

olivolja

2 schalottenlökar, finhackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt

1 msk hackad rosmarin eller timjan

7 dl buljong från brynt schalottenlöksfond eller kycklingfond

1 dl vitt vin (alternativt 1/2 pressad citron)

2 msk sherry (kan uteslutas)

cirka 150 g valfri svamp, tunt skivad

1–2 tsk japansk soja

nymalen svartpeppar

2 dl vispgrädde

salt

Gör så här:

1. Skala skockorna och potatisen och skär i mindre bitar om de är stora. Hetta upp smör och olja i en rymlig kastrull och fräs schalottenlöken mjuk. Tillsätt jordärtskockor, potatis, 2 vitlöksklyftor, paprikapulver samt rosmarin eller timjan. Fräs i ytterligare några minuter. Slå på buljong, vin (eller citronsaft) och sherry. Koka på svag värme under lock tills skockorna är mjuka, i cirka 20–25 minuter.

2. Stek svampen under tiden. Lägg i torr panna och stek tills vätskan försvunnit. Tillsätt en klick smör, soja och peppar. Låt steka sakta tills svampen fått fin färg. Tillsätt den sista vitlöksklyftan mot slutet.

3. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. Tillsätt grädden och koka sakta i 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.

4. Häll upp soppan i skålar. Toppa med svampen. Pudra över paprikapulver och garnera gärna med extra örter.

Att dricka till

Three Finger Jack Chardonnay, (57404, BS), 149 kronor.

Alkoholfritt: Tosterup Verjus Alkoholfri (11969), 49 kronor.

ANNONS