
Enklaste brödet (4 bröd)
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1,5 tsk salt
720 g (12 dl) vetemjöl
Valfria fröer till garnering
Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm upp vattnet till cirka 30 grader i en kastrull. Häll vattnet i bunken och rör till jästen löses upp. Tillsätt salt och mjöl och blanda ihop en deg med en träslev. Knåda inte.
2. Låt jäsa kvar i bunken, övertäckt med plastfolie, i 50-60 minuter.
3. Ta fram en stor ugnsplåt, lägg ut ett bakplåtspapper och mjöla hela pappret. Stjälp ut degen och tryck till försiktigt så det blir som en rektangel. Låt jäsa på plåten, övertäckt med plastfolie, i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme.
5. Mjöla lätt över brödet, skär sedan i fyra delar, som limpor. Låt dem ligga kvar intill varandra. Pensla med vatten och strö över valfria fröer.
6. Sänk ugnstemperaturen till 225 grader och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Morotsbröd i långpanna (25-30 st)
Ingredienser:
10 g jäst
4 dl kallt vatten
1 dl solrosolja
1 tsk salt
150 g (2-3 st) skalade och finrivna morötter
1 dl havregryn
550 g (10 dl) rågsikt
Gör så här:
1. Kväll: Skala och riv morötter.
2. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och olja och rör om. Blanda i salt, morötter, havregryn och rågsikt.
3. Rör ihop allt med en träslev (du behöver inte knåda) och stjälp ut degen i en stor ugnsform/långpanna på cirka 30 x 40 centimeter. Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
4. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Strö över lite mjöl och gör små hål i degen med hjälp av exempelvis ett sugrör.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Eftermiddagsbröd med toner av choklad och kaffe (2 bröd)
Ingredienser:
25 g jäst (röd)
4 dl vatten
0,5 dl kokat och avsvalnat kaffe
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk salt
600 g (10 dl) vetemjöl special
250 g (4,5 dl) rågsikt
100 g mjölkchoklad
Pensling:
Kaffe
Gör så här:
1. Smält choklad över vattenbad. Låt sedan svalna i temperatur till cirka 25 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp vatten och kaffe till cirka 25 grader i en kastrull och häll sedan över jästen. Rör runt till jästen löses upp. Tillsätt salt, smör och de båda mjölsorterna.
3. Knåda ihop en deg, antingen i en köksassistent i 10 minuter eller i 15 minuter för hand. Knåda i den smälta chokladen mot slutet. Låt degen vila 20 minuter övertäckt i bunken.
4. Forma 2 stora runda bröd och lägg på en bakplåtsklädd plåt med lite mellanrum. Låt jäsa under handduk i cirka 1,5 timme (till dubbel storlek).
5. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
6. Pensla bröden med kaffe. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.