Sommarglasstårta (ca 10 bitar)

Ingredienser:
Sommarkompott:
300 g rabarber
1 dl koncentrerad flädersaft
0,5 dl strösocker
Zest från 1 lime
Saft från 0,5 lime
Glassmet:
3 äggvitor
1 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
Gör så här:
1. Sommarkompott: Skölj, ansa och skär rabarbern i småbitar. Tvätta limen, riv det yttersta skalet (zesten) och pressa saften ur halva. Blanda samman allt i en burk med tätslutande lock. Sätt på locket, skaka och ställ in i kylskåp minst 12 timmar.
2. Glassmet: Vispa äggvitor och florsocker till ett fast skum. I en annan bunke vispar du grädde och strösocker till ett fast fluff. Rör försiktigt ihop de båda.
3. Mixa sommarkompotten med en stavmixer och häll den i glassmeten. Rör runt tills allt blandas, inte mer, och häll över i en springform. Ställ in i frysen minst 8 timmar, gärna över natten.
Glutenfri jordgubbstårta (ca 10 bitar)

Ingredienser:
Botten:
4 ägg
3 dl strösocker
1 dl havremjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning och dekor:
5 dl vispgrädde
1 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
350 g jordgubbar
Lite vit choklad (kan uteslutas)
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, med elvisp i 6-8 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dem i smeten. Rör försiktigt så att allt blandas, samtidigt som luften i smeten består.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Kakan ska vara torr i mitten och marängliknande på toppen. Låt svalna upp och ner i formen.
3. Fyllning: Vispa ihop grädde, råsocker och vaniljsocker till ett fast fluff.
4. Skölj, ansa och skiva jordgubbarna tunt.
5. Montering: Dela botten i 2 delar. (Eftersom botten saknar vetemjöl så blir den mer smulig och skör, vilket gör det svårt att dela den i mer än 2 delar). Lägg den marängliknande toppendelen i botten. Bre på ett lager fyllning och lägg ut lite skivade jordgubbar. Lägg på den andra botten, toppa och spackla runt hela tårtan med resten av fyllningen. Avsluta med massa skivade jordgubbar och lite vit choklad.
Knådfria minibröd (20-24 st)

Ingredienser:
30 g jäst
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk strösocker
275 g (5 dl) rågsikt
300 g (5 dl) vetemjöl special
Ev 0,5-1 dl kruskakli, eller liknande
Gör så här:
1. Smula sönder jästen och blanda ihop alla ingredienser i en bunke med hjälp av en träslev. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 1,5 timme, till dubbel storlek.
2. Ta fram en stor ugnsform och täck botten med mjöl. Stjälp ut den lösa degen i formen. Tryck lätt på den så att den blir jämntjock. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Sätt in en liten ugnsform med vatten längst ner.
4. Mjöla en degskrapa och dela degen i 20-24 delar. Använd förslagsvis en stekspade och lyft över den (fortfarande) lösa degen på en bakplåtsklädd plåt.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.