Enkel rabarberpaj med kardemumma (cirka 8 bitar)

Ingredienser:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
2 dl strösocker
100 g kallt smör
200 g rabarber
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Ta fram en rund pajform.
2. Tillsätt havregryn, vetemjöl, kardemumma och strösocker direkt i formen och blanda runt. Hyvla smöret med en osthyvel och placera ut över smulblandningen.
3. Skölj och ansa rabarbern. Dela upp i mindre bitar och dekorera i ett fint mönster.
4. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Rabarber- och jordgubbsscones (12 st)

Ingredienser:
Bärblandning:*
100 g rabarber
100 g jordgubbar
1,5 msk potatismjöl
0,5 dl råsocker
Sconesdeg:
100 g rumstempererat smör
480 g (8 dl) ekologiskt vetemjöl
1 msk bakpulver
0,5 tsk flingsalt
1 msk flytande honung
1 msk chiafrön
3 dl mjölk
0,5 dl vätska från bärblandningen
Gör så här:
1. Skölj, ansa och skär rabarber och jordgubbar i småbitar. Vänd runt dem i potatismjöl och råsocker. Låt stå i cirka 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme.
3. Sila bort vätskan från bärblandningen och ställ åt sidan så länge.
4. Blanda ihop bärblandningen med resterande ingredienser - sist tillsätter du vätskan som du sparat från bären. Rör ihop en kladdig deg.
5. Klicka ut 12 st scones på en bakplåtsklädd plåt eller i en muffinsplåt.
6. Grädda mitt i ugnen i 16-18 minuter. Serveras bäst nybakade och ljumna.
*Benämningen “bärblandning” är inte helt korrekt då rabarbern är en grönsak. Ordet “bärblandning” är dock lättare att läsa”.
Rabarberkaka med vit choklad och kokos (glutenfri) (8-10 bitar)

Ingredienser:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
0,5 dl marsanpulver
2 tsk bakpulver
100 g vita chokladknappar
1 dl riven kokos
200 g färska rabarber + 1 msk potatismjöl att vända dem i
Smör och kokos till formen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme.
2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, gärna i 8-10 minuter. Vänd ner resterande ingredienser (utom rabarbern) i smeten och rör försiktigt tills allt har blandats. Smeten ska fortfarande vara fluffig.
3. Smörj och bröa en sockerkaksform med smör och riven kokos. Häll smeten i formen.
4. Skölj, ansa och dela rabarbern i centimeterstora bitar. Vänd runt dem med lite potatismjöl. Strö ut dem över smeten och tryck till försiktigt med en sked så rabarbern “försvinner” ner i smeten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter.