Timjan – en försummad och lätt bortglömd liten raring

Timjan är ren och skär matlagningspoesi – aromatisk, smakrik och drömsk. Sätt fart på smakerna med den färska örten!

ANNONS
|

Nu står den i blom. Min optimistiska lilla timjanplanta som överlevt mot alla odds, inklusive mina egna extremt ogröna fingrar. Små ljusrosa oemotståndligt charmerande blommor vilka gör kvistarna extra vackra att garnera med. Och drar man fingrarna genom växten är det ingen konst att förflytta sinnet raka vägen till en solig stenvägg i södra Italien.

Timjan har den effekten. Så mycket doft och smak som anfaller från alla håll. Ändå är det en tämligen försummad och lätt bortglömd liten raring. Det finns så många konkurrenter i örtagården som gapar så mycket högre och pockar på uppmärksamhet.

Normalt sett kanske vi mest förknippar timjan med vintermat som ärtsoppa och grytor. Men jag faller pladask för denna pålitliga robusta goding även sommartid.

ANNONS

Marinera dina lammkotletter i generösa mängder av örten – du ska få se att det händer grejer på grillen. Låt en knippa nyplockade kvistar få puttra med när du långsamsteker lök och fantastiska aromer sprids i såväl själ som kök.

Det finns flera hundra olika sorters timjan. Och få upplevelser kan mäta sig med en morgonpromenad på en grönskande kulle klädd med vildväxande backtimjan.

Det är helt enkelt något med den där intensivt örtiga doften som får oss att omedelbart associera till kärleksfullt tillagad mat. I alla sammanhang där du längtar efter lite djup och värme kan du med fördel drälla över drösvis med timjan.

Leta gärna efter de lite styvare exemplaren med mer ”barrartade” blad. Den vanliga mjuka, färska krukvarianten kan bli ett himla petjobb att repa. För helst vill man slippa få med själva stjälkarna i maten – effekten kan nämligen bli likställd med att få tandtråd i munnen. Roligare kan man ha det. Framför allt i sällskap med timjan.

Recept

Tarte med timjan, tomat och tapenade

4–6 portioner, 2 timmar

Under årens lopp har jag arbetat om det här favoritreceptet och kommit fram till att ju kraftigare timjansmak, desto godare tarte.

Fyllning:

10–20 kvistar färsk timjan, beroende på typ

smör

olivolja

3 gula lökar, tunt skivade

salt

2 nypor socker

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 burk tapenade, à cirka 180 g

2 dl riven ost med smak

cirka 5 mogna tomater, skivade

salt

nymalen svartpeppar

Deg:

4 dl vetemjöl

1 dl riven parmesan

1 tsk torkad timjan

1 tsk salt

125 g kylskåpskallt smör, i kuber

1 dl ljummet vatten

Gör så här:

1. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Lägg i löken, 5–6 timjankvistar, lite salt och 1 nypa socker. Låt steka riktigt länge tills löken mjuknat utan att få färg. Fiska upp timjankvistarna.

2. Gör pajdegen under tiden. Blanda mjöl, parmesan, timjan och salt. Arbeta ner smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop. Låt vila kallt en stund.

3. Klä en smord pajform, cirka 26 centimeter, och nagga botten. Förgrädda i 175 grader i cirka 15 minuter eller tills skalet fått fin färg. Låt svalna.

4. Bred ut tapenaden på pajskalet. Fördela vitlöken ovanpå och strö över riven ost.

5. Lägg på tomaterna lite omlott. Strö över generöst med repad timjan samt 1 nypa socker, salt och peppar. Grädda i 175 grader i cirka 60–90 minuter eller tills tomaterna har mjuknat helt.

Sauterad sommarkål med timjan och pancetta

3–4 portioner, 30 minuter

Somrigt tillbehör till exempelvis fisk eller grillad kyckling.

1 kruka färsk timjan, eller cirka 10–15 kvistar

100 g pancetta, skivad eller tärnad

cirka 700 g färsk vitkål, alternativt spetskål

smör

cirka 5 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin (kan uteslutas)

1 dl vispgrädde

1 msk kapris

eventuellt citron

Gör så här:

1. Lägg pancettan i kall stekpanna och fräs tills fettet börjar släppa och den fått lite färg.

2. Strimla vitkålen grovt. Häll över i pannan och tillsätt lite smör och ett gäng timjankvistar. Slå på buljong så att det täcker och låt puttra under lock i cirka 10–15 minuter eller tills kålen precis börjat slakna, men fortfarande har spänst kvar.

3. Sila av det mesta av buljongen. Tillsätt vin, grädde, kapris och generöst med hackad timjan. Låt puttra ihop någon minut.

4. Smaka av, eventuellt med lite citronsaft. Garnera med extra timjan.

Vaniljkräm med timjan, citron och honung

4 portioner, 90 minuter

Timjan i dessert? Ja, varför inte? Fin medelhavskänsla tillsammans med citron, vanilj och honung.

5 kvistar färsk timjan + extra till dekor

2 msk honung

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 citron, skalet

1 vaniljstång

2 gelatinblad

4 äggulor

2 msk majsstärkelse

1 msk strösocker

färska bär till dekor, till exempel hallon

eventuellt mandelspån, alternativt grovhackade rostade hasselnötter

Gör så här:

1. Häll timjan och honung i en kastrull och låt det bli varmt. Tillsätt grädde, mjölk och rivet citronskal. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med spetsen på en vass kniv. Häll i både frön och stång. Låt sjuda på svag värm i 4 minuter. Fiska upp timjankvistarna och själva vaniljstången.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

3. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och socker. Vispa sedan i lite av vaniljmjölken i taget. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda i 3–4 minuter eller tills det börjar tjockna. Vispa i de urkramade gelatinbladen.

4. Häll upp i glas och låt stå i kylen i minst 1 timme.

5. Strö över färska bär och eventuellt lite mandel eller nötter. Garnera med extra timjan och servera.

Att dricka till

Derthona La Colombera (92706), 199 kronor.

Alkoholfritt: Oddbird Organic Rosé Alcohol Free (13057), 34 kronor för 25 cl.

ANNONS