Tillbehör räddar skivan

Det blåser upp till kräftskiva. Kvalitetskräftor och matiga tillbehör är ett vinnande koncept för ett lyckat kalas.

ANNONS
|

Du vet hur det kan bli. Lite för många glas utan något rejält i magen har potential att förstöra en hel kväll. Så vill vi inte ha det. Just därför gäller det att tänka till kring tillbehören.

Hur gott det än må vara med kräftor är det ju trots allt inte särskilt mycket mat på dem, och många tröttnar efter fem, sex stycken. Man orkar inte skala fler. Då räcker inte rostbröd och ost särskilt långt.

Nej, kräftor kräva matiga tillbehör, helst med fett och rejäl bukfyllnad. En paj brukar alltid gå hem, men det finns ju alternativ. Potatispizzan här nedan fyller till exempel alla funktioner på en och samma gång. Den både mättar, bjuder på sköna smaker i form av västerbottensost och lyxig forellrom, samtidigt som den är lätt att förbereda och kan garneras in i det sista.

ANNONS

Detsamma gäller dessa vidunderliga crêpes som är fyllda med en krämig stuvning med svamp och kräftstjärtar i ljuv förening, och som lägger sig som en snäll mysfilt i magen.

Förutom att bjuda på något matigt tycker jag även att man ska satsa på andra godsaker som råkar vara i säsong just samtidigt som kräftorna. Såsom björnbär, bondbönor, kantareller, plommon, majs, tomater och zucchini. Det ger en fin sensommarkänsla. Dessutom smakar de här godsakerna som mest precis just nu – och kostar som minst.

Då har man kanske råd att lägga pengar på det viktigaste, nämligen själva kräftorna. Jag har bara ett råd i det avseendet: Köp svenska. Och helst så nykokta som möjligt. En garanti för att kvällen ska bli en succé – särskilt tillsammans med maffigt matiga tillbehör.

Och glöm inte att skalen med fördel kan rostas i ugnen och utgöra en vidunderlig bas för soppor och grytor längre fram. Kan mycket väl bli höstens klo.

Recept

Crêpes med kräft- och svampstuvning

4–8 portioner, 45 minuter

Ljuvligt matigt tillbehör. Jag rekommenderar frysta kräftstjärtar framför dem i lag, jag tycker att de smakar mycket mer. Om man inte orkar rensa hela kräftor, förstås.

200 g kräftstjärtar, gärna tinade frysta

500 g valfri svamp

olivolja

25 g smör + lite extra

1 liten gul lök, väldigt finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk vetemjöl

1/2 dl vitt vin eller torr sherry (kan uteslutas)

3 dl vispgrädde

1 msk japansk soja

cayennepeppar

salt

nymalen svartpeppar

1 knippa dill, finskuren

8 färdiga tunna pannkakor (stek själv eller köp färdiga)

riven ost med smak

Gör så här:

1. Tina kräftstjärtarna om det behövs. Krama ur all vätska.

2. Ansa svampen, skär i mindre bitar och stek i torr panna tills all vätska kokat bort. Tillsätt olivolja, smör och lök, och mjukstek tills löken är genomskinlig. Låt vitlöken fräsa med på slutet. Pudra över mjölet, blanda väl och låt det steka med någon minut.

3. Häll på vinet och låt det koka ner till hälften. Tillsätt grädde, soja och lite cayennepeppar. Låt puttra ihop några minuter till en lagom tjock och krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner dill (spara lite till dekor) och kräftstjärtar.

4. Lägg en klick stuvning på varje pannkaka och rulla ihop dem så tajt som möjligt. Placera i ugnsfast form, riv över lite ost, klicka på lite extra smör och gratinera i 225 grader i 10 minuter eller tills ytan fått fin färg.

5. Garnera med extra dill och servera gärna med en kall öl.

Björnbärsbruschetta med burrata och basilika

4–8 portioner, 15 minuter

Väldigt läcker liten munsbit som passar finfint till kräftkalaset.

cirka 250 g björnbär

1 msk balsamvinäger

flingsalt

nymalen svartpeppar

8 skivor ciabatta eller liknande

olivolja

1/2 vitlöksklyfta

1 burrata, buffelmozzarella eller ”vanlig” mozzarella

1/2 kruka färsk basilika

acaciahonung eller liknande

Gör så här:

1. Lägg björnbären i en bunke. Tillsätt balsamvinäger, lite flingsalt och peppar från kvarnen. Massera bären lätt med rena händer. Låt stå och samla smak i 10 minuter.

2. Rosta eller grilla brödet. Ringla över lite olivolja och gnid brödytan med vitlökshalvans snittyta.

3. Bryt osten i bitar och fördela på brödskivorna. Toppa med björnbär och basilikablad. Ringla över honung och salta och peppra lite extra.

Potatispizza med forellrom och västerbottensost

4 portioner, 30 minuter

Italiensk pizza möter svenska råvaror. Enkelt och vrålgott.

1 pizzakit utan tomatsås

4 medelstora potatisar, fast sort

olivolja

1/2 citron

några kvistar färsk oregano

1 liten näve vetemjöl

5 dl crème fraiche

2 msk vatten

2 dl riven västerbottensost

salt

nymalen svartpeppar

75 g forellrom, alternativt annan röd rom

1/2 rödlök, finhackad

1/2 ask klippt krasse

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på högsta värme. Sätt in en plåt.

2. Skala potatisarna om du vill, koka dem nästan klara, de ska fortfarande ge lite motstånd. Låt svalna. Skär i cirka 3 millimeter tjocka skivor och vänd försiktigt runt i en bunke med lite olivolja, rivet citronskal och -saft samt lite hackad oregano (spara resten till toppningen).

3. Dra eller kavla ut pizzadegen på ett mjölat bakplåtspapper. Blanda 3 deciliter crème fraiche med vatten och bred ut över botten. Fördela potatisen ovanpå, strö över osten, salta och peppra. Fös försiktigt över pizzan på den heta plåten och dra bort bakplåtspappret. Grädda i 250 grader i cirka 5–10 minuter, eller tills ytan får fin färg. Håll koll!

4. Låt svalna något. Klicka över resten av crème fraichen. Toppa med rom, rödlök, krasse, oreganokvistar och lite extra peppar. Garnera med citronklyftor.

Tips! Grädda pizzan färdig i förväg. Sedan är det bara att värma den och pynta precis före servering.

Att dricka till

Hönsinge Skånsk Sommarlager (39404), 27,50 kronor för 33 cl.

Alkoholfritt: Mikkeller Drink'in The Sun Alcohol Free (11944), 20 kronor för 33 cl.

ANNONS