
Havrebröd med äpple och valnötter (1 bröd)
Ingredienser:
2 äpplen, söta sorten
1 dl valnötter
2 ägg
1 tsk salt
3 dl havremjöl
3,5 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
2. Skölj äpplena, behåll skalet på, och riv dem grovt med rivjärn. Grovhacka valnötterna.
3. Lägg de rivna äpplena och valnötterna i en bunke och tillsätt resterande ingredienser.
Rör ihop en jämn smet och häll den i brödformen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter.

Mjuk äppelkaka med kola och mandel (12-14 bitar)
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl Dulce de leche
3 dl vetemjöl
1 rött äpple
0,5 dl finhackad mandel*
2 msk pärlsocker
40 g hyvlat kallt smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en springform (cirka 23 centimeter i diameter) med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och strösocker luftigt. Tillsätt Dulce de leche och vispa tills den går in i smeten. Sikta ner vetemjöl och rör försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
3. Skölj och skär äpplet i tunna skivor. Sprid ut dem över smeten i ett fint mönster.
4. Finhacka mandel, blanda med pärlsocker och strö sedan ut det över kakan.
5. Avsluta med att hyvla lite kallt smör på toppen.
6. Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med en sticka så kakan är torr i mitten.
*Mandel kan uteslutas helt vid allergi

Söta äppelknyten (8 st)
Ingredienser:
250 g smördeg
1 äpple
0,5 dl råsocker
0,5 dl florsocker
0,5 msk kanel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader över- och undervärme.
2. Kavla ut smördegen tunt.
3. Skala och skär äpplet i tunna skivor. Blanda ihop råsocker, florsocker och kanel i en djup tallrik eller bunke. Vänd runt äppelskivorna i blandningen.
4. Skär smördegen i 8 stycken fyrkanter. Placera ut 2-3 äppelskivor på varje bit och “knyt” sedan ihop smördegen så att äppelskivorna inte längre syns.
5. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills de är gyllenbruna.