I påskas hade jag för första gången det stora nöjet att besöka Mexiko. En resa som det hade skjutits på i flera år på grund av pandemin. Och en av de saker jag längtade mest efter var att få kalasa på alla olika former av tacos till frukost, något jag upptäckt under mina tidigare besök i södra Texas, där ”breakfast tacos” verkligen är en grej. I Austin kan köerna ringla sig långa utanför små skjul och kiosker redan i gryningen. ”Alla” vill äta tacos med hela ansiktet innan arbetsdagen börjar.
Oftast är majstortillan fylld med ägg i någon variant, många gånger med bacon eller bönor och salsa. Och här vill jag faktiskt hävda att det är fullt tillåtet att fuska. Inte orkar man stå och finhacka en färsk salsa till frukost? Inte jag i alla fall. Det finns helt okej färdiga salsor att köpa, bara att botanisera loss i butikens tacohylla.
Där hittar du även färdiga tortillabröd eller tacoskal som du kan fylla efter tycke och smak. Visst kan man baka sina egna, men återigen – vi pratar om frukost och tunga ögonlock. Då gäller det att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för sig.
Tycker du att detta upplägg verkar onödigt kladdigt och stökigt så dags på dygnet kan du i stället göra som i andra delar av Texas och i Kalifornien, där man föredrar ”breakfast burritos” och rullar ihop majstortillan.
Oavsett i vilken form man väljer att äta den handlar det om äkta texmex-mat när den är som bäst. Traditionen uppstod på 1950-talet och sägs härstamma från mexikanska invandrare som flyttat norrut och blandade den egna tacokulturen med amerikanska frukostvanor. Med tiden har det blivit ett populärt frukostinslag på många håll.
Kanske hittar tacosen till och med till ditt frukostbord? Garanterat en kul smakstart på dagen.
Frukosttacos med migas
4 portioner, 20 minuter
Migas betyder brödsmulor, fritt översatt från spanska. Här blir det i stället tortillachips som ger skön textur åt den här supersmarriga frukosträtten.
4 tortillabröd
6 ägg
salt
vegetabilisk olja
2 rejäla nävar tortillachips
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1/2 tsk rökt paprikapulver
nymalen svartpeppar
1 kruka koriander, grovhackad
cirka 1 1/2 riven ost
1 avokado, skivad
tomatillosalsa, eller annan färdig salsa
Gör så här:
1. Vispa upp äggen med lite salt i en bunke.
2. Värm ett tortillabröd i taget i en torr stekpanna. Svep in hela högen i aluminiumfolie så att de håller sig varma och mjuka.
3. Häll en generös skvätt olja i pannan. Tillsätt chipsen och stek i cirka 30 sekunder. Tillsätt sedan lök, paprika, rökt paprikapulver och lite salt och peppar. Stek tills löken börjar bli lite genomskinlig, men paprikan fortfarande har kvar lite spänst.
4. Häll över äggen och låt stå i 15 sekunder eller tills de precis börjar stelna. Rör sedan hastigt om till en äggröra som fortfarande känns krämig. Strö över koriandern.
5. Fördela på de varma tortillabröden. Toppa med ost, avokado och salsa. Ät genast!
Mexikanska frukosttacos med chorizo
4 portioner, 15 minuter
Det här är en rejäl frukosträtt som ger en prima start på dagen.
8 tortillabröd
1–2 chorizokorvar
6 ägg
1/2 dl mjölk
salt
vegetabilisk olja
cirka 2 dl riven ost
några stänk hot sauce, till exempel Tabasco, eller efter smak
cirka 1 dl valfri färdig salsa
cirka 1 dl gräddfil eller crème fraiche
2 msk finskuren gräslök
Gör så här:
1. Smula eller tärna korven fint och häll i stekpanna. Stek på medelvärme tills den fått fin färg och nästan blivit lite knaprig. Ta upp den och lägg åt sidan.
2. Låt stekpannan stå kvar på medelvärme och hetta samtidigt upp ytterligare en stekpanna på hög värme.
3. Vispa ihop ägg, mjölk och lite salt i en bunke.
4. Häll lite olja i stekpannan som står på medelvärme och tillsätt äggsmeten. Stek hastigt under omrörning tills den börjat stelna en aning. Tillsätt korven och blanda runt till en ganska fast röra.
5. Hetta under tiden upp tortillabröden ett i taget i stekpannan som står på hög värme, cirka 45 sekunder per bröd.
6. Strö lite riven ost över tortillabröden medan de fortfarande är varma. Fördela sedan äggröran ovanpå. Stänk över hotsauce efter smak. Toppa med en sked valfri salsa, en klick gräddfil eller crème fraiche och strö över gräslök.
Veganska frukosttacos med svarta bönor och rökt tofu
3 portioner, 30 minuter
Knaprigt, kryddigt och kanongott – passar såväl veganer som alla andra. Fyll på med andra godsaker om du så önskar.
6 tacoskal
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
vegetabilisk olja
1 liten gul lök, finhackad
cirka 200 g kokta svarta bönor
cirka 230 g rökt tofu (fast), tärnad
salt
nymalen svartpeppar
1 lime
1 avokado, skivad
mangosalsa, eller annan färdig salsa
picklad rödlök (färdig eller hemgjord)
1 kruka koriander
Gör så här:
1. Rosta spiskummin och chilipulver i torr stekpanna tills det börjar dofta.
2. Tillsätt sedan lite olja och gul lök och fräs tills löken mjuknat något. Häll i avrunna bönor, tofu, salt och peppar. Riv över limeskal och pressa i saften. Låt puttra några minuter (tillsätt lite vatten om det verkar för torrt) och smaka av om du vill ha mer kryddor.
3. Värm tacoskalen i ugnen enligt anvisningar på förpackningen. Fyll dem sedan med bönblandningen och toppa med avokado, salsa, picklad rödlök och koriander.
Att dricka till
Kaffe eller drinken Bloody Mary.