Ta med några matmuffins till utflykten!

Vem har sagt att muffins måste vara söta? Cupcakes i all ära, men de är inte särskilt utflyktsvänliga.

ANNONS
|

Nej, tacka vet jag matmuffins. Godsaker som både mättar och är smidiga att transportera. Baka en omgång och lägg i beredskap i frysen för soliga dagar i naturen.

En annan fiffig sak med matiga muffins är att du kan smaksätta dem med i princip vad som helst. De är som gjorda för operation kylskåpsrensning. En ostkant här, ett halvt paket salami där, några stackars oliver som simmar på botten av en bortglömd burk, en halvdeppig basilika… allt går ner. Ju mer smak, desto roligare är de att äta.

Här är det dessutom ett ypperligt läge för att blanda in juniorer i tillagningen. Låt barnen få välja själva vad de vill lägga i sina picknickmuffins. Smeten är lätt att svänga ihop och smakgivarna klarar vilken unge som helst att häva i.

ANNONS

Men matmuffins måste förstås inte förtäras utomhus. De är utmärkta som lätt lunch på jobbet eller vid hemmakontoret. De passar även att servera som tillbehör, väldigt gärna till soppa till exempel. Då får du den där extra lilla matigheten som gör soppan till en fullvärdig måltid i stället för att kännas torftig och halvdan. Ett annat alternativ är att käka dem som mellanmål – passar såväl stora som små.

Matmuffins fyller helt enkelt många funktioner. Har du aldrig testat att baka dem är det på tiden. Kanske finner du en ny bekantskap som blir en vän för evigt och som dessutom tål att varieras i all oändlighet.

Någon gång i framtiden får vi förhoppningsvis bjuda in nära och kära på kalas igen och kan bulla upp med en generös buffé. Och gissa vad som sitter som en smäck på buffébordet? Just precis. Maffiga matmuffins laddade med livets goda.

Matmuffins med majs, cheddar och chorizo

12 stycken, 45 minuter

Muffins som både mättar och är laddade med sköna smaker. Som gjorda för en dagsutflykt. Välj gärna chorizo med lite krut i.

1 burk majs, à 340 g

1 chorizokorv

50 g smält smör + till formen

2 ägg

1/2 dl olivolja + till stekning

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl naturell yoghurt

1 röd chili, finskuren

1 liten knippa persilja, hackad

3 salladslökar, finskurna

150 g riven cheddar

4 dl vetemjöl + till formen

3 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Låt majsen rinna av ordentligt.

2. Tärna chorizon och fräs i lite olja tills den blir krispig och fått fin stekyta.

3. Rör ihop smält smör, ägg, 1/2 dl olivolja, mjölk, yoghurt, chili, persilja, salladslök, chorizo, majs och 100 gram av osten. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i smeten utan att röra för mycket.

4. Smörj en muffinsplåt med tolv hål och pudra över lite mjöl. Fördela smeten i hålen. Strö över resten av osten och grädda i 20–25 minuter i 200 grader (180 grader med varmluft) eller tills de fått fin yta och rest sig lite.

5. Låt svalna i formen innan du stjälper upp dem. Går utmärkt att frysa in och ta fram när det är dags att packa utflyktskorgen.

Parmesanmuffins med basilika och soltorkade tomater

6 stycken, 45 minuter

Magnifika matmuffins som är väldigt enkla att göra. Servera till exempel till soppa eller ta med på utflykten.

2 dl riven parmesan

1 1/2 dl vetemjöl (90 g)

1/2 tsk bakpulver

1 liten nypa salt

1/2 dl olivolja

1 dl mjölk

1 ägg

cirka 1 1/2 dl strimlade soltorkade tomater

1 kruka basilika

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Blanda parmesan, mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olivolja, mjölk, ägg och soltorkade tomater. Grovhacka basilikabladen och finhacka stjälkarna. Blanda ner basilikan i smeten och peppra ordentligt. Rör ihop tills smeten blir någorlunda slät.

2. Fördela smeten i dubbla bullformar på en plåt eller i en smord muffinsplåt.

3. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 12–15 minuter. Låt helst svalna på galler.

Pizzamuffins med salami och oliver

4 portioner, 30 minuter

Med färdigt pizzakit är de här muffinsen en baggis att sno ihop. Med jalapeño får de bra sting. Hoppa över den om det är småttingar med på picknicken.

1 pizzakit med tomatsås

cirka 50 g god salami

1 dl urkärnade svarta oliver, grovhackade

1–2 msk skivad jalapeño (kan uteslutas)

2 påsar riven mozzarella, à 150 g, alternativt 2 hela ostar

1/2 kruka färsk oregano, alternativt 2 tsk torkad

nymalen svartpeppar

1 ägg, uppvispat

Gör så här:

1. Låt tomatsåsen rinna av ordentligt i ett melittafilter.

2. Rulla ut pizzadegen. Bred på tomatsåsen. Strö över salami (strimlad eller hel, upp till dig), oliver och eventuellt jalapeño.

3. Strö över riven mozzarella alternativt riv hel mozzarella i bitar och strö över. Toppa med oregano och peppra ordentligt.

4. Rulla ihop till en så tajt rulle du förmår. Skär i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Lägg i dubbla bullformar, pensla med ägg och toppa med lite extra oregano. Grädda i 200 grader i 15–20 minuter eller tills bullarna får fin färg och känns genomgräddade. Kan med fördel frysas in, tinas och stoppas ned i ryggsäcken.

Att dricka till

Melleruds Paradpilsner (1484), 15:90 kronor för 33 cl.

Alkoholfritt: Brewdog Punk AF (11945), 13:90 kronor för 33 cl.

ANNONS