LÄS MER: Marie Lind är HP:s nya bakskribent – bjuder på nya recept varje vecka
Julbullar med mörk choklad och hallon (25 st)

”Visst är det något speciellt att baka till jul? Dessutom kan julbakandet bli så mycket mer än bara det traditionella. Dessa bullar har jag valt att forma likt lussekatter men istället för saffran så har jag fyllt dem med en ljuvlig blandning av mörk choklad och hallon.”
Deg:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 msk kardemumma
1 dl strösocker
1 dl vit sirap
1 nypa salt
200 g rumstempererat smör
14-15 dl vetemjöl special
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
70 g färska hallon
70 g riven mörk choklad
0,5 dl brun farin strö
1 msk kardemumma
2 tsk maizena
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Fyllning: Riv chokladen och mosa hallonen. Vispa sedan samman ingredienserna till fyllningen. Låt den stå i kylskåp medan du blandar ihop degen.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen så att den löses upp. Rör i resterande ingredienser till degen, sist mjölet - lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i cirka 10 minuter för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad.
3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut två stora rektanglar. Bre på fyllningen, jämnt fördelat, över de två delarna. Vik dem sedan på mitten (långsidan) och kavla försiktigt för att justera ojämnheter.
4. Skär degen i 2 centimeter breda remsor. Välj hur du vill forma bullarna. Antingen tvinnar du remsorna och snurrar ihop dem till nystan eller så rullar du remsorna till mitten, vänder på dem och rullar in andra änden mot mitten tills de möts (se bilden).
5. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 225 grader, över/undervärme.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter tills de är gyllenbruna.
Lussekatter (35 små eller 20 stora)

”Saffran eller inte saffran? Antingen älskar man det eller så gör man det inte. Om jag får välja så blir det definitivt saffran till jul. Ljuvligt gott och det ger dessutom en härlig färg. På detta recept gjorde jag små lussekatter (så att man får ta två när det är fika), men det går lika bra att göra färre och större om du föredrar det.”
Deg:
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 g saffran
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl vit sirap
1 nypa salt
100 g rumstempererat smör
8-10 dl vetemjöl special
Pensling:
1 uppvispat ägg
Russin
Tänk på att torra russin drar åt sig mycket vätska. Blötlägg russinen i kallt vatten i 2 timmar (medan degen jäser) innan du använder dem som topping.
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken över jästen så att den löses upp. Mortla saffran ihop med strösocker och vaniljsocker innan du blandar det i degspadet. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i cirka 10 minuter för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad.
2. Låt vila 10 minuter i bunken.
3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel. Dela sedan upp i två. Skär de båda rektanglarna i remsor i önskad bredd. (Jag gjorde många små och skar då remsor i 1,5 centimeter).
4. Gör en rektangel i taget. Rulla remsorna till mitten. Vänd sedan på dem och rulla från andra hållet till de möts på mitten. Fortsätt likadant med den andra rektangeln.
5. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 2 timmar. Blötlägg russinen.
6. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.
7. Tryck ner 2 russin i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 6-9 minuter tills de är gyllenbruna.
Maries vörtbröd (2 bröd)

”Ingen jul utan vörtbröd. Jag tycker vörtbröd är alldeles ljuvligt och kan äta det när som helst till vad som helst. Detta recept är min alldeles egen variant på detta juliga bröd, och det blev verkligen jättegott. Obs! Varning för underbar juldoft i hela huset under bakningen.”
Deg:
50 g jäst
5 dl julmust (rumstempererad)
3 msk mörk sirap
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen och torkad ingefära
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1,5 dl russin
50 g rumstempererat smör
10 dl rågsikt
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
Pensling:
Kallt kokat kaffe
Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en bunke. Häll över julmust. Rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
2. Tillsätt sirap, nejlika, ingefära, mortlade fänkålsfrön och russin. Rör ihop.
3. Blanda i smör och rågsikt. Börja knåda degen för hand eller i maskin (degen knådas med fördel i maskin, elvisp med degkrokar går också bra). Slutligen – tillsätt salt och vetemjöl och knåda tills degen går ihop helt. Degen ska vara lite klibbig men inte kladdig (klibbigheten försvinner under jäsningen).
4. Låt jäsa i bunken, under en kökshandduk, i 1 timme.
5. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda degen ytterligare. Dela den i 2 delar och forma till bröd. Om du vill dekorera bröden med till exempel degremsor så tar du bara undan en liten del av degen, kavlar den tunt, skär i remsor och fäster på brödet (se bilden).
6. Låt jäsa på bakbordet, under en kökshandduk i 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader, över/undervärme.
8. Lägg bröden på en bakplåtsklädd plåt och pensla dem med kallt kokat kaffe. Sätt in plåten något längre ner än mitten. Spraya/skvätt lite vatten längst ner i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Detta gör att brödet får en knaprig yta.
9. Grädda i cirka 35 minuter. Låt svalna innan du skär i det.
