Smulpaj i alla former

Smulpaj är bästa grejen. Busenkelt, blixtsnabbt och kalasgott. Sensommarens goda gör sig finfint i pajform.

ANNONS
|

Den som uppfann smulpajen gjorde mänskligheten en tjänst. Jag måste tillstå att jag sällan bjuder mina gäster på dessert – av den simpla anledningen att jag själv inte är någon efterrättsperson och hellre lägger krut på annat. Men en smulpaj kan till och med jag få för mig att svänga ihop och dessutom verkligen längta efter emellanåt.

Det går ju på ett kick och kräver minimal ansträngning. Dessutom är det ett synnerligen förträffligt sätt att ta vara på allt gott som finns runt om oss just nu. Äpplen, päron, plommon, björnbär och sommarens sista rabarber.

Allt som behövs är någon form av frukt eller bär samt något någorlunda smuligt. Själva smulorna kan bestå av alltifrån dagsgammal kavring till havregryn, socker och mjöl. Som alltid är dock smör en smakförhöjare av rang och bör absolut inte snålas med. Ett smart knep är att utgå från smält smör i stället för kylskåpskallt. Då kan du sno ihop själva smulblandningen direkt i kastrullen och spara både fingerkraft och disk.

ANNONS

Själv gillar jag att smaksätta mina smulor med göttigheter som hackad syltad ingefära (kanongott till både äpplen och rabarber), nystött kardemumma, sirap eller rivet citronskal. Lite salt kan också lyfta desserten till otippat himmelska höjder. Någon sked potatismjöl är bra att pudra över fyllning som innehåller mycket vätska.

Men smulpaj måste nödvändigtvis inte vara synonymt med just söta efterrätter. Samma princip kan även användas med grönsaker eller färsröror. Då får man dock tänka om och ta till andra smaksättare som riven ost, hackade örter och ”matigare” kryddor, till exempel spiskummin- eller dillfrön.

Smulpajen kanske inte är den snyggaste av rätter. Men det är en rätt som faktiskt blir av. Och små smulor är minsann inte att förakta.

Läs fler recept här!

Recept

Plommonpaj med mandel och kardemumma

4 portioner, 35 minuter

Sensommargodis till fikastunden. Lika lätt att laga som att gilla.

10–15 plommon

100 g smör

4 msk strösocker

1 1/2 tsk nystött kardemumma

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

50 g mandelspån

1 msk potatismjöl

Gör så här:

1. Skölj och kärna ur plommonen. Sprid ut dem i en ugnsfast form.

2. Blanda smör, hälften av sockret, kardemumma, mjöl och havregryn. Tillsätt ungefär två tredjedelar av mandeln och arbeta ihop till en smulig smet.

3. Blanda resten av sockret med potatismjölet. Strö blandningen över plommonen.

4. Fördela smulsmeten ovanpå och toppa med resten av mandelspånen.

5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills ytan fått fin färg.

6. Låt gärna pajen svalna i minst 5 minuter före servering.

7. Servera till exempel med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Tips: Spetsa gärna vispgrädden med lite amaretto, passar ypperligt till just plommon.

Smulpaj med äpple, kanel och flingsalt

4–6 portioner, 45 minuter

Klassisk smulpaj med äpplen får ett extra lyft med flingsalt i både fyllning och smultäcke. Observera att det måste vara just flingsalt, vanligt salt blir på tok för intensivt.

ca 800 g äpplen

125 g smör + till formen

1 tsk kanel

2 tsk strösocker

1 krm + 1 tsk flingsalt (obs, ej vanligt salt)

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

3/4 dl ljust muscovadosocker

Gör så här:

1. Skala äpplena om du vill. Kärna ur och skär i klyftor.

2. Smörj en ugnsfast form och sprid ut äpplena. Strö över kanel, strösocker och 1 kryddmått flingsalt och blanda runt.

3. Smält 125 gram smör. Häll ner mjöl, havregryn, muscovadosocker och 1 tesked flingsalt i kastrullen och arbeta ihop till en smulig massa. Fördela smulorna ovanpå äpplena.

4. Grädda mitt i ugnen 225 grader i 20–25 minuter eller tills ytan fått fin färg.

5. Servera gärna med vaniljglass alternativt vaniljvisp.

Tips: En klick vispad crème fraiche utblandat med lite rivet citronskal är också väldigt gott till.

Cauliflower crumble

4 portioner, 1 timme

Smulpaj måste nödvändigtvis inte vara lika med dessert. Det här är en fuskvariant på en gratängliknande rätt som är poppis i USA. Men det går naturligtvis minst lika bra att göra en egen ostsås från grunden.

1 stort blomkålshuvud

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

50 g kylskåpskallt smör, i tärningar

150 g vetemjöl

1 nypa salt

1 dl havregryn

75 g riven cheddar

1/2 citron

1 dl nöt- och fröblandning, alternativt hackade nötter eller frön

1 msk hackad färsk timjan eller rosmarin

1 förpackning ostig pastasås, till exempel ”Fyra ostar, pastasås”, à 4 dl

färskriven muskot

1 tsk paprikapulver, gärna rökt

cirka 1/2 tsk cayennepeppar, alternativt efter smak

Gör så här:

1. Dela blomkålen i buketter. Sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja, strö över salt och peppar och blanda runt. Rosta i 180 grader i 15 minuter eller tills de börjar mjukna lite lätt och har fått färg.

2. Blanda smör, mjöl, salt och havregryn till en grynig massa. Tillsätt ost (spara lite), rivet citronskal, nöt- och fröblandning samt hackade örter.

3. Häll upp ostsåsen i en kastrull och värm lätt. Smaksätt med riven muskot, paprikapulver, lite citronsaft och cayennepeppar. Smaka av om du vill ha mer hetta.

4. Fördela den rostade blomkålen i en ugnsfast form. Häll över såsen och se till att den täcker överallt. Strö över smulblandningen och toppa med lite extra ost. Gratinera i 200 grader i cirka 30 minuter eller tills ytan fått fin färg och blivit lite knaprig.

Tips: Lite strimlat bacon ovanpå ger extra smak och knaprighet.

Att dricka till

Söta pajer: Alambre Moscatel de Setúbal (8117), 89 kronor för 37,5 cl.

Blomkålspaj: Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut Grand Millésimé (77865), 169 kronor.

Alkoholfritt

Söta pajer: Jus de Pommes à Sydre Perlant Alcohol Free (11959), 89 kronor.

Blomkålspaj: Beskows Brut Natur Havtorn Alkoholfri (11987), 22:90 kronor för 25 cl.

ANNONS