Smidigt och saftigt – baka sötebröd i långpanna

Underbara sötebröd består oftast av en vetedeg och någon god fyllning. Det vi är mest vana vid är att bullarna formas som snäckor, snurror, längder eller flätor och gräddas på flera plåtar. Men, nästan alla sötebröd, går precis lika bra att baka intill varandra i en långpanna. Att baka på detta sätt är väldigt smidigt, tidseffektivt och bullarna blir mer saftiga.

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Solskensbullar i långpanna.
Solskensbullar i långpanna. Bild: Marie Lind

Solskensbullar i långpanna (25 st)

Ingredienser:

Deg:

25 g jäst

3 dl kall mjölk

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk kardemumma

0,5 tsk salt

100 g rumstempererat smör

600 g (10 dl) vetemjöl

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

3 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk potatismjöl

1,5 msk vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Smält smör

Strösocker

Gör så här:

1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.

2. Knåda ihop degen i maskin i cirka 5 minuter eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas lite klibbig men inte kladdig när den är klar. Låt vila i bunken i 30 minuter.

ANNONS

3. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Tillsätt lite extra mjöl om det behövs och dela upp degen i 25 delar. Rulla alla till bollar.

4. Lägg ut dem intill varandra på en ugnsplåt. Gör en grop i varje bulle med hjälp av skaftet på exempelvis en träslev. Låt jäsa under handduk i cirka 1,5 timme.

5. Vaniljkräm: Blanda ner alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och sjud (ej koka) under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och låt krämen svalna lite. Häll över krämen i en spritspåse (eller använd en sked) och fördela jämnt i groparna.

6. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna.

8. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och strö över strösocker. Servera direkt!

Hasselnötsbullar i långpanna (25 st)

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

5 dl kall mjölk

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1 tsk salt

150 g rumstempererat smör

1 kg (16-17 dl) vetemjöl special

Fyllning:

100 g rumstempererat smör

2,5 msk marsanpulver (eller vaniljsocker)

200 g hasselnötskärnor

2 dl florsocker

2 äggvitor

Pensling:

2 äggulor

Pärlsocker

Gör så här:

ANNONS

1. Fyllning: Mixa hasselnötter i en hushållsmixer till ett fint smul/mjöl. Vispa ihop nötsmulet med resterande ingredienser till fyllningen. Låt stå framme.

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.

3. Knåda ihop degen i maskin i cirka 5 minuter eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas lite klibbig men inte kladdig när den är klar. Låt vila övertäckt i bunken i 10-15 minuter.

4. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Kavla ut en stor rektangel. Bre på fyllningen. Vik på mitten (på långsidan) och kavla ytterligare, med löst tryck, för att platta till degen.

5. Skär ut 25 stycken remsor och rulla ihop dem som snäckor. Klä en stor ugnsform/långpanna med bakplåtspapper och lägg i bullarna där. Låt jäsa under kökshandduk i 1-1,5 timme, tills bullarna har blivit dubbelt så stora samt jäst ihop med varandra.

6. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

7. Pensla bullarna med uppvispade äggulor och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Täck plåten med ugnsfolie efter ungefär halva tiden för att inte bullarna ska få för mycket färg på ytan.

ANNONS

ANNONS