Jessie Sommarström.
Jessie Sommarström. Bild: Janerik Henriksson/TT

Skördemeny med Jessie Sommarström

Jessie Sommarström är inte bara årets kock. Hon är dessutom lika tuff som hon är ödmjuk. Ett barnhemsbarn som brinner för att skapa rättvisa. Nu bjuder hon på skördemeny.

ANNONS
|

Ett minst sagt hektiskt år är snart till ända. I veckan har hon lagat 2 000 snacks, spelat in en podd och stått för en 80-årsmiddag. Bland mycket annat.

– Som tur är älskar jag att jobba. Men jag lär väl knappast bli ”Mum of the year” det här året. Det viktigaste är ändå att vara närvarande när man väl har tid att umgås.

Familjen består av maken Gordon, som också är kock, samt de två sönerna Justus och Theo. Två underverk i sig. Läkarna avrådde henne bestämt från att skaffa barn eftersom hon drabbades av benröta som liten och har opererats åtskilliga gånger. Hon skulle heller inte ha ett jobb där hon stod upp eller ägna sig åt löpning.

ANNONS

Men här står hon nu – stadigt i ett restaurangkök på Sveavägen i Stockholm – och stjälper upp små nygräddade sockerkakor. Den första kvinnliga vinnaren av Årets kock, tvåbarnsmor och flitig skogsjoggare.

– Jag lyssnar, men väljer att skapa min egen framtid. Det gäller att ha bra dojor, säger hon och visar upp sitt något krokiga ben.

Det som började på ett barnhem i Indien blev efter en adoption en trygg och kärleksfull uppväxt i Sverige. Något Jessie ständigt har i bakhuvudet. Hon vill ge tillbaka och ser Årets kock-segern som ett ansvar och en möjlighet att påverka, inte minst maten inom den offentliga sektorn. Bland annat genom sin 50/50-princip, där köttfärs blandas med lika delar färs från svenskodlade baljväxter. För klimatet är en sann hjärtefråga.

– Vi gnäller över en regnig sommar medan världen brinner. Det känns så osunt. Man kanske inte kan rädda alla, men man kan alltid rädda någon.

Läs mer om mat här!

Recept

Burrata med lättorkade tomater, surdegskrisp och tomatvatten

4 portioner, 30 minuter + 6 timmar extra

4 burrataostar

1 kruka basilika

1/2 ask vattenkrasse, alternativt smörgåskrasse

Tomatvatten:

400 g stora svenska tomater, i bitar

2 msk olivolja

salt efter smak

vitvinsvinäger efter smak

Lättorkade tomater:

100 g vatten

100 g svensk honung

30 g salt

30 g olivolja

250 g små tomater gärna olika sorter och färger

Surdegsbröd:

2 skivor surdegsbröd, i bitar

1 msk olja

2 msk smör

salt

Gör så här:

1. Mixa tomaterna till tomatvattnet med olivolja till en slät soppa. Häll i silduk och låt rinna av över natten. Smaka upp med salt och vinäger (använd köttet i tomatsås eller dylikt).

2. Koka upp vatten, honung, salt och olivolja till de lättorkade tomaterna och rör om tills saltet löst sig. Koka upp rikligt med vatten och skär ett kryss i tomaterna. Doppa i cirka 30 sekunder. Lyft över med hålslev till ett isbad och låt kallna innan de skalas. Doppa i honungslagen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 50 grader i cirka 4 timmar.

3. Stek brödet i oljan tills det börjar få färg. Lägg i smöret. Stek gyllene. Lägg över på hushållspapper.

4. Låt burratan rinna av. Bryt upp lite och lägg på tallrikar.

5. Fördela tomaterna ovanpå medan de är ljumna, toppa med brödet och garnera med basilika och krasse. Slå över tomatvattnet och droppa på olivolja.

50/50-viltfärsbiffar med kantareller, gräddsås och lingon

4–6 portioner, 1 timme

1 liten gul lök, finhackad

1 msk rapsolja

1 1/2 dl vispgrädde + 3 dl

1/2 dl ströbröd

250 g svenskodlad baljväxtfärs

250 g viltfärs

1 ägg

1/2 kruka timjan, repad

8 g salt

1 krm svartpeppar, nymalen

smör

2 dl köttbuljong (ej koncentrat)

1 tsk dijonsenap

200 g ansade kantareller

1 näve lingon

1/2 kruka persilja, hackad

Potatismos:

600 g mjölig potatis, skalad

salt

2–3 dl mjölk

75 g smör, tärnat

vitpeppar, nymalen

Gör så här:

1. Stek löken mjuk i rapsolja och låt svalna. Blanda 1 1/2 deciliter grädde med ströbröd. Blanda med båda färssorterna, löken, ägg, timjan, salt och peppar. Forma biffar och stek i smör tills de är genomstekta. Håll varma i ugnen på 60 grader.

2. Tillsätt köttbuljong, senap och 3 deciliter grädde i pannan du använt. Låt puttra till fin konsistens.

3. Stek kantarellerna i smör, salta och peppra.

4. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av. Värm mjölken. Pressa potatisen och rör ner mjölk och smör, smaka av med salt och peppar.

5. Servera biffarna med såsen och moset. Toppa med kantareller och lingon, strö över persilja.

Nybakad sockerkaka med hjortron och lättvispad grädde

4 små eller 1 stor, 1 timme

Hjortronmylta:

8 gröna enbär (kan uteslutas)

50 g socker

200 g hjortron, tinade och avrunna

Sockerkaka:

75 g smör + till formarna

ströbröd

1 dl mjölk

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 citron (rivet skal)

2 tsk florsocker

Tillbehör:

2 dl vispgrädde, lättvispad

Gör så här:

1. Hacka enbären. Blanda med socker och hjortron. Låt stå till sockret löst sig, cirka 1 timme.

2. Smörj och bröa portionsformar, alternativt en 1,5-litersform. Smält smöret, häll i mjölken och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd ner smörblandningen samt citronskal. Fyll formarna. Grädda i 180 grader i nedre delen av ugnen, cirka 10 minuter för portionsformar, stor form cirka 30 minuter.

3. Pudra florsockret över sockerkakan. Värm hjortronen och servera tillsammans med grädden och den nybakade kakan.

Att dricka till

Melleruds Mästarpilsner (59201), 19:90 kronor för 33 cl.

Alkoholfritt: Nils Oscar Ekologisk God Lager Alkoholfri (82045), 16:90 kronor för 33 cl.

ANNONS