Sensommar perfekt för att frossa i härlig zucchini

Det finns en grönsak som är ständig stamgäst i grönsakslådan, och det är zucchinin. Mer mångsidig råvara får man nämligen leta efter.

ANNONS
|

Den är hållbar, saftig och ger bra mättnad. Dessutom gör den sig finfint i de flesta sammanhang – bakad, riven, gratinerad, färserad, fräst eller rå. Ja, till och med i sötsaker. Att tillsätta riven zucchini är ett ypperligt sätt att få mjuka kakor och matbröd saftiga.

Nu i zucchinisäsongen fyller denna pumpavariant såväl trädgårdsland som torgstånd och grönsaksdiskar. Det är bara att köpa på sig ett gäng och gå loss med generösa mängder kreativitet, olivolja och vitlök. Kånkar du hem bamseexemplar kan det vara klokt att skala dem, eftersom skalet kan ha en viss bitterhet. Chili, örter och citron är bra smakkompisar till det tämligen anonyma fruktköttet.

ANNONS

Zucchini bör oftast inte tillagas alltför länge, eftersom den har en tendens att bli lite slafsig i konsistensen. Rå är den roligare än man skulle kunna tro. Den kanske inte tycks smaka så himla mycket vid första tuggan, men ger en skön och sund matighet till sallader och råkost.

En personlig favoriträtt är att svänga ihop en zucchinipytt med lök, svamp och någon ört som råkar ha överlevt. Kalasgod och enkel vegetarisk middag som funkar för alla. Lite riven, smakrik ost över och kvällen är räddad.

Så här års brukar problemet vara att komma på vad man ska göra med all zucchini i täppan, därför har jag sammanställt några enkla recept att utöka repertoaren med.

Zucchini, squash, courgette – kalla det vad du vill. Men se till att ta vara på säsongens skörd och gör den till hedersgäst i sensommarköket.

Recept

Lammfärsfylld zucchini med harissa och feta

4–6 portioner, 75 minuter

Kalasgod zucchinirätt för såväl vardag som fest.

3–4 små zucchini

olivolja

500 g lammfärs

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk hel spiskummin

cirka 3 msk harissa ­(alternativt efter smak)

salt

nymalen svartpeppar

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 burk körsbärstomater, à 400 g

1 nypa strösocker

2 tsk torkad oregano

75 g feta

1 knippa bladpersilja, finskuren

eventuellt bröd till servering

Gör så här:

1. Dela zucchinin på längden och gröp ur innanmätet med en sked. Hacka köttet.

2. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammfärsen tills den börjar få färg. Tillsätt hackad zucchini, vitlök, spiskummin och cirka 1 msk harissa (avgör mängden själv, det är starkt). Fräs i ytterligare någon minut och smaka av med salt och peppar.

3. Häll tomaterna i en ugnsfast form. Rör ner lite socker, salt, peppar och resten av harissan. Placera zucchinihalvorna i såsen och fyll med färsen.

4. Täck med folie och baka i 200 grader (180 med varmluft) i 20 minuter. Ta bort folien, strö över oregano och baka i ytterligare 30 minuter eller tills zucchinin mjuknat och såsen kokat ihop.

5. Strö över feta och persilja. Servera gärna med bröd att suga upp såsen med.

Snabb zucchinipasta med örter och citron

4 portioner, 20 minuter

En favoritpasta som passar prima så här års.

2–3 små zucchini, gärna i olika färger

olivolja

3 sardellfiléer, hackade

1 röd chili, urkärnad och finhackad

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

cirka 300 g linguine

vanligt salt

1 kruka mynta, rivna blad

1 kruka basilika, rivna blad

1 citron

1 1/2 dl färskriven parmesan

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skiva zucchinin tunt på längden. Lägg sedan skivorna ovanpå varandra och skär i långa smala stavar. Alternativt använd en grönsakssvarv eller mandolin.

2. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna och låt sardeller och chili fräsa någon minut. Tillsätt zucchinin och stek i 2-3 min tills den mjuknat något. Häll i vitlöken och stek i ytterligare 1 minut under omrörning.

3. Koka pastan i välsaltat (med vanligt salt) vatten tills den är al dente. Spara en mugg av kokvattnet och låt resten rinna av. Häll ner pastan i stekpannan. Tillsätt lite kokvatten, mynta och basilika, rivet skal och saft från citronen samt parmesan. Rör om kraftigt.

4. Smaka av med flingsalt och peppar och servera med extra parmesan.

Zucchinipakora

12–15 stycken, 30 minuter

Pakora är indisk gatumat, med zucchini blir de extra saftiga och goda.

2 medelstora zucchini

1 rödlök

2 1/2 dl kikärtsmjöl

1 röd chili, finhackad

3 cm färsk ingefära, finhackad

1 kruka koriander, finskuren (med stjälkar)

2 tsk malen koriander

1 msk malen spiskummin

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk salt

1 l solrosolja till fritering

eventuellt flingsalt

mango chutney till servering

Gör så här:

1. Riv zucchini och rödlök och häll ner i en bunke tillsammans med mjöl, chili, ingefära, hackad koriander, torra kryddor och salt. Blanda väl. Känns smeten alltför blöt kan du tillsätta lite mer mjöl, är den för torr kan du hälla i lite vatten.

2. Hetta upp oljan till 180 grader. Har du ingen termometer kan du testa med en brödbit, när den börjar få färg är det lagom. Klicka försiktigt i ungefär en matsked av smeten i taget och fritera i omgångar i ett par minuter per sida tills de är gyllenbruna och genomstekta. Fiska upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

3. Fortsätt tills all smet gått åt. Strö eventuellt över lite flingsalt medan de fortfarande är varma.

4. Servera med mango chutney att dippa i.

Att dricka till

Brochet Réserve Sauvignon Blanc (78967), 119 kronor.

Alkoholfritt: Beskows Brut Natur Havtorn Alkoholfri (11987), 22:90 kronor.

ANNONS