Sandra Mastio lagar pasta med kärlek

Mycket har hänt sedan Sandra Mastio efter två glas vin övertalades av en kompis att söka in till femte säsongen av tv-programmet ”Sveriges Mästerkock”.

ANNONS
|

Hon hade nyligen insett att mat var hennes stora passion, men hade urdålig självkänsla och tyckte det var djärvt nog att säga upp sig som administratör för att bli grossistsäljare på Möllans Ost, en välrenommerad ostbutik i Malmö.

Efter segern i tävlingen år 2015 vändes livet totalt upp och ner, och hon fick prova på precis allt. När hon agerade gästkock på ett pyttehak ”som lagade pizzor från hjärtat” sa det bara klick så fort hon stack fingrarna i degen. Hon hade hittat sin grej.

I dag håller hon på att bygga upp ett eget skånskt pizzaimperium och står i begrepp att renovera sin tredje restaurang. Men med en italiensk make är pasta henne minst lika kärt. Framför allt vikten av att tillaga den på rätt sätt.

ANNONS

– Folk får förstås göra som de vill. Vill de ha grädde och ärtor i sin ”carbonara” är det upp till dem. Men det är ingen carbonara. Som wannabe-italienare blir jag ledsen om jag får något annat än vad jag förväntar mig. En riktig italienare blir kränkt.

I sin nya bok ”Fatta Pasta” (Polaris Fakta) beskriver Sandra Mastio i detalj hur den heliga pastan bör behandlas. Med respekt, kunskap och insikt.

– Jag är väldigt känslig när det gäller mat och blir förbannad på dåliga recept. Det står inget om varför man behöver mycket salt eller varför pasta ska serveras al dente. Det här är mitt sätt att förklara varför jag gör som jag gör. I förlängningen är det ju skitbra om man inte längre behöver min bok.

Efter en allvarlig hjärnblödning orsakad av en ridolycka ser hon numera till att kombinera vila med tusen järn i elden. Minnet har ”kajkat ur”, som hon uttrycker det, och huvudvärken en ständig följeslagare.

Då finns det inget som lindrar lika väl som en himmelskt krämig fettuccine Alfredo. I varje fall inte om man heter Sandra Mastio.

Läs mer om mat här!

Fakta: Sandra Mastio

Ålder: 43.

Bor: Malmö.

Familj: Maken Stefano och barnen Valentina, 13, och Dante, 16.

Aktuell med: Kokboken ”Fatta pasta” (Polaris Fakta).

Favoritpasta: Tortellini in brodo.

Äter aldrig: Ostron eller Kalles kaviar.

Dricker helst: Alkoholfri öl.

Mest underskattade köksredskapet: Minimixern (”alla borde ha en”).

Förebild i köket: Svärmor Rosanna.

Recept

Fettuccine Alfredo

4 portioner, 30 minuter

”Öva tills du får in tekniken för att smälta samman smör, ost och pastavatten till en otroligt len och skön sås för fettuccine att mysa i.”

400 g fettuccine

4 l vatten

40 g salt

200 g saltat smör

200 g parmesan, finriven

Gör så här:

1. Koka pastan med vatten och salt, men 3–4 minuter kortare än anvisningarna på paketet.

2. Under tiden – smält smöret, men utan att bryna det, i en panna med höga kanter.

3. Lyft över pastan till smörpannan, spara pastavattnet i kastrullen. Rör om så att smöret täcker pastan. Sänk värmen till medellåg.

4. Lägg ner en handfull ost samt ungefär 1 1/2 deciliter av pastavattnet. Rör kraftfullt så att smöret, osten och vattnet smälter samman till en simmig sås. Späd sedan eventuellt med 1 matsked pastavatten i taget.

5. Tillsätt resten av osten på samma sätt, med skedvis av pastavattnet. Rör om hela tiden och arbeta snabbt. Såsen ska vara glansig och len.

6. Pastan ska vara al dente och såsen lite rinnigare än du tror när du tar av pastan från värmen, den kommer att sätta sig en aning. Servera genast.

Potatisgnocchi

4 portioner, 30 minuter

”Det uttalas njåkki. Rätten blir inte godare för att du uttalar den rätt, men du slipper i alla fall skämmas. Och allt mat är godast utan skam.”

400 g mjölig potatis (kokt, skalad och pressad vikt)

150 g vetemjöl, helst Tipo-00 (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

Gör så här:

1. Sjud potatisen med skalet på. Skala direkt när den är nykokt. Spetta till exempel på en gaffel och dra av skalet med en kniv. Pressa med potatispress.

2. Blanda med mjölet och arbeta ihop till en deg. Ju mer du knådar, desto segare gnocchi. Degen ska bli fast och gosig, som typ lera. Skulle den ändå bli torr fukta din handflata med lite vatten och arbeta in i degen.

3. Skär av cirka 1 1/2 deciliter åt gången och svep in resten i plastfolie. Forma till en lång rulle, cirka 1 1/2 centimeter tjock. Arbeta på lätt mjölat bord.

4. Skär rullen i bitar om cirka 2 1/2 centimeter. Rulla varje bit med tummen mot en gnocchibräda eller baksidan på en gaffel och forma en skål. Lägg åt sidan med den räfflade sidan upp.

5. Sänk försiktigt med hålslev i väl saltat kokande vatten och koka tills de flyter upp. Fortsätt koka i 2 minuter till. Lyft upp med hålsleven och lägg på dubbelt lager hushållspapper.

6. Blanda med en god ragu, pesto eller stek i brynt smör med örter.

Spaghetti Ragú

8 portioner, 90 minuter

”Om du ska ta dig tiden och energin att göra den här sjukt goda ragún, då kan du lika gärna göra det ordentligt och skicka in det som blir över i frysen.”

800 g spaghetti

8 l vatten

80 g salt + 1–2 tsk

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 stjälkar selleri

4 msk färsk rosmarin

1 msk färsk timjan

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

700 g nötfärs

5 dl rött vin

800 g krossade tomater

500 g passerade tomater

2 torkade piri piri

3 stora bitar torkad karljohansvamp

3 lagerblad

1 parmesanskalk

1 dl riven parmesan

Gör så här:

1. Hacka lök, vitlök, morot, selleri, rosmarin och timjan så fint du bara kan.

2. Hetta upp olivoljan i en gryta. Stek lök, vitlök, morot, selleri, rosmarin och timjan tills allt mjuknat, men utan att få färg. Klicka ner tomatpurén och låt steka med i 1–2 minuter.

3. Lägg färsen i pannan och stek tills den är genomstekt men utan stekyta. Häll i vinet, rör om och låt koka upp.

4. Tillsätt tomaterna, smulad piri piri, svamp, lagerblad och parmesanskalk. Rör om. Låt sjuda under lock på låg värme i 1 timme. Sätt locket på sniskan och låt koka i 30–60 minuter på medelhög värme så att vätskan reducerar.

5. Smaka av med 1–2 teskedar salt (tänk på att sälta tillförs från pastan och osten).

6. Koka spaghettin 3–4 minuter kortare än anvisningarna på paketet. Spara några deciliter pastavatten.

7. Rör ihop pasta och ragú. Späd eventuellt skedvis med pastavatten för lättare sås.

8. Plocka om du vill upp svampen, parmesanskalken och lagerbladen. Servera med parmesanost!

Att dricka till

Benanti Etna Rosso (95445), 179 kronor.

Alkoholfritt:

Casa Emma Sangiovese Alcohol Free (11903), 89 kronor.

ANNONS