Röd kärlek på faten

Äntligen tomattider! En som gläder sig extra mycket är Julia Tuvesson. Kärleken till just tomater har varit den röda tråden genom hela hennes liv och matlagningskarriär.

ANNONS
|

Solen steker när Julia Tuvesson klämmer in sig i det lilla växthuset i trädgården i Malmös utkanter. Plantorna runtomkring dignar av tomater i hettan.

– Den första tomaten är alltid den bästa. Jag äter den på surdegsbröd med majonnäs. Alltid, säger Julia.

När hon gjorde en lista på alla sina paradrätter och matminnen upptäckte hon att samtliga innehöll tomat. Det blev början till en hel bok – ”Tomat tomat” (Polaris Fakta, 2023). Hennes fjärde i ordningen, och den hon har njutit allra mest av att både laga och skriva.

– Tomaten spelar mycket större roll i vår mat än vi tror. I Italien finns uttrycket ”Don Pomodoro” för någon som sticker näsan i allt – precis som tomater.

ANNONS

Boken är fylld av historia, fakta, berättelser och tips. Men framför allt tomatdoftande vegetariska recept som funkar året om, och inte bara nu när tomaterna smakar som allra, allra bäst.

Det hela började under mammaledigheten när Julia och hennes man Calle fått två barn i tät följd. Understimulerad som hon var stängde hon in sig i köket på kvällarna och släppte loss kreativiteten. Hon dokumenterade middagsmaten och lade ut den på Instagram, långt innan trenden slagit igenom på allvar. Kontot ”Tuvessonskans” har i dag nästan hundratusen följare och Julia kan försörja sig som matskribent på heltid.

– Jag visste inte ens att det kunde vara ett jobb. Men jag upptäckte att det gav mig så sjukt mycket energi, kraft och glädje, säger hon och fortsätter:

– Jag är ju bara en enkel hemmamatlagare som gör saker på mitt eget sätt, inga regler och måsten. Samma sak med odlingen, det får bli som det blir.

Av tomatplantorna att döma ser resultatet mer än lovande ut. För att inte tala om den himmelska tomatpajen och Julias övriga recept längre ned i denna artikel …

Läs fler matreportage och ta del av fler recept här!

Fakta: Julia Tuvesson

Ålder: 33 år.

Yrke: Matskribent och kokboksförfattare.

Aktuell med: Kokboken ”Tomat tomat” (Polaris Fakta) och Instagramkontot ”Tuvessonskan”.

Bor: Malmö.

Familj: Calle, Selda, 9 år, August, 8 år.

Favorittomat: Bifftomater.

Dricker helst: Lemonad med citron och mynta.

Äter aldrig: Kött.

Matförebild: Elizabeth David.

Mest underskattade köksredskapet: Osthyveln.

Lyssnar på i köket: Just nu Altin Gün.

Tre ingredienser jag inte kan leva utan: Smör, lagrad ost och citron.

Recept

Fransk tomatpaj med dijonsenap och comté

6 portioner, 90 minuter

”Den här tomatpajen är en av mina favoriter under sommarmånaderna. Du kan använda vilka tomater du vill, men de små tomaterna är i mitt tycke godast.”

Fyllning:

450 g små tomater, till exempel körsbärstomater eller minitomater

2 gula lökar, strimlade

1–2 msk dijonsenap

3 dl riven lagrad ost, till exempel comté eller lagrad cheddar

2–3 tsk torkad herbes de Provence

smör och olivolja till stekning

salt och nymalen svartpeppar

Pajdeg:

125 g rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

salt

1 dl finriven ost av parmesantyp

2 msk kallt vatten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Arbeta ihop smöret till degen med mjöl, salt, ost och vatten för hand eller i mixer. Plasta in och låt stå kallt i cirka 10 minuter.

3. Dela tomaterna på längden och lägg i ett durkslag. Salta lite grann.

4. Stek löken i smör och olivolja tills den blivit riktigt mjuk, i cirka 20 minuter.

5. Tryck ut pajdegen i en smord form och nagga med gaffel. Förgrädda i cirka 10 minuter.

6. Sänk värmen till 175 grader. Bred ett lager dijonsenap på pajskalet. Toppa med lök och ost. Krydda med herbes de Provence och peppar. Lägg på tomaterna med den skurna sidan uppåt. Placera i mitten av ugnen och baka tills tomaterna smält ihop, i cirka 45 minuter.

7. Servera pajen ljummen tillsammans med en god grönsallad.

Tian provençal med herbes de Provence och vitt vin

4 portioner, 3 timmar

”Sydfransk gratäng där grönsaker, och ibland även rotfrukter, varvas i en form för att sedan bakas mjuka i ugnen. Jag gör min med både stora och små tomater. Ta de grönsaker du har hemma, allt blir gott!”

3 tomater

10 små tomater, till exempel körsbärstomater

2 potatisar (eller 150–200 g färskpotatis)

1 liten zucchini

2 schalottenlökar

1–2 msk olivolja

2–3 msk vitt vin (alkoholfritt går bra)

1 liten vitlöksklyfta, pressad eller riven

2 tsk herbes de Provence, alternativt valfria torkade örter

25 g kylskåpskallt smör

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hyvla potatis och zucchini tunt, gärna med mandolin. Skiva tomat och lök tunt. Halvera småtomaterna. Ringla olivolja över grönsakerna på skärbrädan, och salta. Låt stå i cirka 5 minuter.

3. Varva grönsaker, potatis och lök i en ugnsfast form eller gjutjärnsgryta. Häll på lite vin, ringla över extra olivolja och strö på vitlök och herbes de Provence. Hyvla över smör, salta och peppra.

4. Baka i mitten av ugnen i 2–2 1/2 timmar tills grönsakerna nästan har smält ihop – men utan att de tagit alltför mycket färg. Låt svalna en aning före servering.

Gazpacho med fetaost, gurka och krutonger

4 portioner, 20 minuter

”Så snart de första svenska tomaterna börjar dyka upp i butik tänker jag: 'Hurra, nu är gazpachosäsongen här!'”

800 g tomater, grovhackade

2 tjocka skivor lantbröd

2 grillade paprikor utan skal på burk

1/2 gurka, utan skal och kärnhus

1 vitlöksklyfta

1/2 dl god olivolja

1 tsk sherry- eller vitvinsvinäger

salt och nymalen svartpeppar

Topping:

krutonger

1/2 gurka, finhackad

1/2 paket fetaost à 150 g

eventuellt 1 nypa chiliflakes

olivolja

Gör så här:

1. Skär bort eventuella kanter från brödet. Lägg brödet i lite kallt vatten i några minuter. Krama ur.

2. Lägg samtliga ingredienser till soppan utom oljan och vinägern i en mixer. Mixa länge tills det blir helt slätt. Häll i olivoljan och smaka av med vinäger, salt och peppar. Mixa snabbt igen.

3. Om du inte ska servera soppan genast ställer du in den i kylen, den ska serveras helt kall.

4. Toppa med krutonger, gurka, smulad fetaost och eventuellt lite chiliflakes. Ringla över lite god olivolja.

ANNONS