Pytt blir lyxig restfest

Pyttipanna är bästa grejen – det är helt enkelt kylskåpsrensning med finess. Svenska folkets favorit som går att variera i det oändliga – och pyttsan, så gott!

ANNONS
|

Min bror har bott i England i över 25 år. Den finaste present man kan ta med sig till honom är en köpepåse fryst pyttipanna. Det är det han saknar allra mest.

Själv är jag inget jättefan av den där frysvarianten, men jag lagar likväl mer än gärna pyttipanna när andan faller på. Vilket oftast sammanfaller med att kylskåpet dignar av rester. Själva namnet sägs ha uppstått redan i slutet av 1800-talet. På den tiden kunde man konsten att ta vara på allt och aldrig någonsin låta maten förgås. Snacka om miljötänk.

Hur ordet i sig uppstod är lite mer diffust. En teori är att man ”puttade” ner ingredienserna i en panna, en annan går ut på att det syftar på ”pytt” som i något pyttelitet i betydelsen av smått skurna bitar.

ANNONS

Hur som haver är det en rackarns god och mångsidig maträtt som förtjänar all form av uppskattning.

När jag lagar solomat till mig själv svänger jag mer än gärna ihop en liten pytt på zucchini och svamp. Två personliga favoritingredienser som trivs ihop som hand i handsken. I recept nedan har jag drygat ut den med halloumi för lite mer mättnad. Perfekt om du ska bjuda en vegetarian på middag.

Jag kan inte räkna hur många biff Rydberg jag beställt in på PA&Co i Stockholm. Här får du recept på min egen tolkning som man förhoppningsvis kan unna sig vid enstaka speciella tillfällen om ödet är nådigt och räntorna vänder.

Och så en rotsaksvariant med smakrik korv, som alternativ till den vanliga potatis-korv-och-kött-pytten.

För det bästa med pyttipanna är att allting är tillåtet. Det finns en variant för alla smaker. Det är bara att hacka på och hacka i sig. Och så lite HP-sås på det.

Läs mer om mat här!

Recept

Chorizopytt med grönkål, rotselleri och stekt ägg

4 portioner, 20 minuter

Enkelt, smakrikt och en lite fräschare pyttvariant.

300 g chorizo

1 litet rotsellerihuvud, cirka 600 g

2 morötter

5 dl hönsbuljong

smör

olivolja

1 gul lök, finhackad

cirka 100 g grönkål

4 ägg

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk torkad salvia

chiliflakes

Tillbehör:

inlagd gurka

HP-sås

rödbetor

Gör så här:

1. Tärna, skiva eller bryt chorizon i bitar.

2. Skala selleri och morötter och skär i ungefär lika stora tärningar. Koka dem i cirka 5–10 minuter i hönsbuljong eller tills de precis börjat mjukna en aning. Låt rinna av ordentligt.

3. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Stek löken tills den blir mjuk och genomskinlig.

4. Repa grönkålen, dela bladen i mindre bitar och hacka stjälkarna fint.

5. Lägg korven i pannan och stek på medelvärme tills den får fin färg. Släng i grönkål och rotfrukter, smaksätt med salvia, salt och svartpeppar. Stek tills allt får lite färg och kålen mjuknat.

6. Håll varmt medan du steker äggen i en annan panna. Salta och strö över lite chiliflakes.

7. Servera pytten med stekt ägg och klassiska tillbehör.

Zucchinipytt med svamp och halloumi

3–4 portioner, 15 minuter

Snabb vegopytt som gjord för årstiden.

2 små zucchini

1 halloumi, alternativt eldost eller liknande svensk variant

cirka 250 g valfri svamp

olivolja

1 rödlök, finskuren

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finskuren

1/2 kruka repad färsk timjan, alternativt 1 tsk torkad

1 tsk paprikapulver

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skär zucchini och halloumi i ungefär lika stora bitar.

2. Ansa svampen och dela eventuellt i mindre bitar.

3. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna. Stek halloumin tills den får färg runt om. Ta upp och lägg åt sidan.

4. Tillsätt eventuellt lite mer olja och rödlöken. Stek tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken mot slutet. Häll i svamp, zucchini och chili och fräs tills svampen fått lite färg och zucchinin precis börjar bli lite mjuk. Smaksätt med timjan, paprikapulver, salt och peppar. Vänd ner halloumin igen och låt allt bli varmt.

5. Garnera med extra timjan och servera genast.

Biff Rydberg med senapskräm och honungsrostade tomater

4 portioner, 45 minuter

Lyxigast tänkbara pyttipanna-varianten. En njutning för speciella tillfällen.

600 g oxfilé

8 medelstora potatisar, tärnade

smör

olivolja

salt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk rökt paprikapulver

2 gula lökar, finhackade

1 dl lättöl

Tomater:

1 ask romanticatomater

olivolja

acaciahonung

2 tsk timjan, färsk eller torkad

flingsalt

Senapskräm:

1 dl crème fraiche

1 msk engelsk senap, alternativt dijonsenap

Tillbehör:

4 äggulor

krasse eller bladpersilja

1 dl färskriven pepparrot

Gör så här:

1. Lägg tomaterna på en liten plåt. Ringla över olivolja och honung, strö över timjan och flingsalt. Ställ in i ugnen på 150 grader i 30-40 minuter.

2. Blanda ihop crème fraiche och senap.

3. Putsa oxfilén och skär i kuber av valfri storlek. Tärna potatisen i ungefär lika stora kuber, skölj och låt rinna av. Stek sedan potatisen i smör och olja tills den får fin färg och är genomstekt. Krydda med salt, peppar och rökt paprikapulver.

4. Fräs samtidigt löken i smör i en annan panna tills den mjuknar och får lite färg. Salta och peppra. Slå på öl och låt det koka in helt.

5. Bryn köttet i omgångar i smör och olja i het panna, det får gärna vara lite rött i mitten. Salta och peppra.

6. Fördela kött, potatis och lök på fyra varma tallrikar med varsin äggula. Klipp över krasse eller persilja och servera med tomater, senapskräm och pepparrot.

Att dricka till

Weihenstephaner 1516 Kellerbier (1059), 25:90 för 50 cl.

Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic.

ANNONS