Precis som surdeg – fast utan själva surdegen

Tycker du om surdegsbröd, dess smak och egenskaper? Tycker du att det verkar krångligt att baka med surdeg? Visste du att det går att baka bröd, på ett enkelt sätt, som påminner om surdeg men kräver minimalt med tid? Nu vet du! Jag har tagit fram tre brödrecept – med få ingredienser, ingen knådning, nattjäsning i kylskåp samt med mycket smak och härligt seg konsistens.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Knådfria himmelska frukostfrallor (14-16 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

10 g jäst

5 dl kallt vatten

1 tsk salt

55 g (1 dl) havremjöl (du kan mixa havregryn)

540 g (9 dl) ekologiskt vetemjöl

Vita/blåa vallmofrön till topping

Gör så här:

1. Kväll: Lös upp jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt salt och mjöl och rör ihop en lös och kladdig deg med en träslev. Knåda ej. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåp i 8-9 timmar.

2. Morgon: Ta fram bunken och låt den stå framme i rumstemperatur ca 30 minuter, fortfarande täckt med plast.

3. Under tiden sätter du ugnen på 230 grader varmluft.

ANNONS

4. Stjälp ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord. Använd förslagsvis en smörkniv eller slickepott för att få ut degen ur bunken. Ta fram en degskrapa (eller liknande), doppa i mjöl och dela sedan degen i 14-16 stycken lika stora delar. Du kommer inte att kunna forma dem med händerna, utan låt de bli som de blir. Använd en stekspade och lyft över till en bakplåtsklädd plåt.

5. Pensla med kallt vatten och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.

Nattjästa morgonbröd på mjölk (14-16 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

10 g jäst

5 dl kall mjölk

1 tsk salt

1 msk strösocker

180 g (3 dl) grahamsmjöl

420 g (7 dl) vetemjöl special

Gör så här:

1. Kväll: Lös upp jästen i den kalla mjölken i en bunke. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör ihop en lös och kladdig deg med en träslev. Knåda ej. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåp i 8-9 timmar.

2. Morgon: Ta fram bunken och låt den stå framme i rumstemperatur medan ugnen blir varm.

3. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

4. Stjälp ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord. Använd förslagsvis en smörkniv eller slickepott för att få ut degen ur bunken. Ta fram en degskrapa (eller liknande), doppa i mjöl och dela degen i 14-16 stycken lika stora delar (ungefär kvadratiska). Använd en stekspade och lyft över till en bakplåtsklädd plåt.

ANNONS

5. Toppa med lite vetemjöl och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Surdegsliknande rågsiktsbaguetter (6 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

10 g jäst

5 dl kallt vatten

1 tsk salt

550 g (10 dl) rågsikt

Gör så här:

1. Kväll: Lös upp jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt salt och mjöl och rör ihop en lös och kladdig deg med en träslev. Knåda ej. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåp i 8-9 timmar.

2. Morgon: Ta fram bunken och låt den stå framme i rumstemperatur ca 30 minuter, fortfarande täckt med plast.

3. Under tiden sätter du ugnen på 230 grader varmluft.

4. Stjälp ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord. Använd förslagsvis en smörkniv eller slickepott för att få ut degen ur bunken. Platta till lite lätt med handen. Ta fram en degskrapa (eller liknande), doppa i mjöl och dela sedan degen i 6 stycken lika stora remsor. Varje remsa viker du sedan på mitten och tvinnar. Degen är lös och du får tvinna den försiktigt så den inte går sönder.

5. Lägg de tvinnade baguetterna på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 17-20 minuter.

ANNONS