Pinsan är här för att stanna

Kanske har du sett den i kyldisken eller bara hört talas om den, men nu är den definitivt här, den populära pinsan.

ANNONS
|

Nog är det lätt att tro att det bara handlar om ännu en ny trendig dagslända, men alls icke. Pinsa, som är en specialitet från Rom, förekom nämligen redan på de gamla romarnas tid.

Namnet kommer från latinets ”pinsere”, som ungefär betyder att knåda för hand. Degen trycks nämligen ut med handkraft så att luften pressas ut – i stället för att snurras och kastas i luften som vanlig pizzadeg. Den får också jäsa betydligt längre, innehåller mindre mängd gluten och mer protein. Resultatet blir en betydligt luftigare och mer lättsmält botten.

Samtidigt är den mindre ”brödig” än kusinen focaccian och därmed mer lämpad för delikata fyllningar av pizza­modell.

ANNONS

Själv ser jag den som ett inspirerande tillskott i latmanskockens lagerhylla. Lite roligare och inte så lite godare än flera av de pizzakit som numera är standard i många svenska hem. Men precis lika användbar när det handlar om rester och snabba middagslösningar. Dessutom snyggare, en egenskap som aldrig bör underskattas.

En pinsa med läckert pålägg upp­skuren i små snittar blir också perfekt tilltugg till en fördrink eller ett glas mousserande. Kanhända även kvällens snackis? För just nu är det verkligen något folk gillar att prata om. ”Vad är det egentligen? Pizza? Bröd? Något mittemellan?”

Man kan naturligtvis baka sin egen pinsa­deg, men det kräver ofta flera olika sorters mjöl, ibland surdeg och även lång jäsningstid. Då är det betydligt enklare att köpa hem en färdig botten (de förvaras oftast i kyldisken, inte i bröddisken) och ladda på vadhelst fantasin och kylskåpet rymmer.

Eller ”Ad libitum” som de gamla romarna skulle ha sagt. Det vill säga ”Efter behag”. Pinsa på!

Läs mer om mat här!

Recept

Pinsa med svamp, citronricotta och dill

2 portioner, 20 minuter

Det fiffiga med pinsa är att fyllningen kan läggas på efter gräddningen. Lovar att den här är helt ljuvlig!

1 pinsabröd (finns i välsorterade livsmedelsbutiker, oftast i kyldisken)

olivolja

färskriven parmesan

cirka 150 g valfri svamp

smör

2 vitlöksklyftor, finhackade

nymalen svartpeppar

1 tsk japansk soja

cirka 125 g ricotta

1/2 citron

flingsalt

1/2 knippa dill

Gör så här:

1. Värm ugnen med en plåt till 250 grader, gärna varmluft, alternativt så högt som möjligt om du har en pizzasten.

2. Pensla pinsan med lite olivolja, även kanterna. Riv över lite parmesan och fös över pinsan på den varma plåten eller stenen. Grädda i 5–7 minuter eller tills den fått fin färg.

3. Stek under tiden svampen i torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Tillsätt smör och vitlök och låt svampen få fin färg. Smaksätt med peppar och soja. Täck över och håll varmt.

4. Rör ihop ricottan med rivet citronskal och lite saft. Smaka av med lite salt. Bred på krämen när pinsabotten svalnat något. Fördela svampen ovanpå tillsammans med plockad dill.

5. Dra några varv med pepparkvarnen över och strö på flingsalt.

Grönsakspinsa med rostad vitlök och tre sorters ost

2 portioner, 30 minuter

Massor av grönt och massor av smak – livet på en pinsa.

1 pinsabröd (finns i välsorterade livsmedelsbutiker, oftast i kyldisken)

1–2 paprikor, gärna olika färger om flera

1/2 dl olivolja

4 vitlöksklyftor, finhackade

flingsalt

1/2 zucchini

1 dl färskriven parmesan

1 dl riven ”vanlig” ost, exempelvis herrgård

1 mozzarella

torkad oregano

basilika

Gör så här:

1. Sätt ugnen på grillelementet och så hög värme som möjligt. Lägg in paprikan på en liten plåt eller liknande och låt den mörkna runt om. Vänd då och då. Ta ut och lägg i plastpåse, knyt om och låt vila medan du fixar resten.

2. Byt till varmluft eller dubbelvärme. Ställ in en plåt eller pizzasten.

3. Hetta upp olivoljan i en liten kastrull. Häll i vitlöken och lite flingsalt. Fräs tills det börjar dofta och precis börjar få lite färg. Passa så att det inte bränns! Häll genast över alltsammans i en liten skål.

4. Skiva zucchinin så tunt du kan på längden och fräs lätt i lite olja tills den mjuknat en aning och fått lite färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

5. Dra av skalet på paprikan, kärna ur och skär i breda remsor.

6. Pensla hela pinsabotten med vitlöksoljan. Strö över parmesan. Fördela zucchini och paprika ovanpå. Strö över ”vanlig” ost och toppa med mozzarellan riven i bitar samt oregano och flingsalt.

7. Fös över på het plåt eller sten och grädda i 5–7 minuter eller tills ytan får fin färg. Riv gärna över lite extra parmesan efteråt och dekorera med basilikablad.

Pinsa med pancetta, grönkål och gorgonzola

2 portioner, 20 minuter

Favoritfyllning som passar perfekt på frasig pinsabotten.

1 pinsabröd (finns i välsorterade livsmedelsbutiker, oftast i kyldisken)

3 blad grönkål, alternativt svartkål

cirka 70 g pancetta, alternativt bacon

1/2 dl valfri tomatsås

olivolja

cirka 100 g gorgonzola

1 nypa chiliflakes

Gör så här:

1. Värm ugnen med en plåt till 250 grader, gärna varmluft, alternativt så högt som möjligt om du har en pizzasten.

2. Skär bort de grova stjälkarna på kålen (hacka och snabbfräs om du vill ha med dem). Riv resten i bitar.

3. Skär pancettan i mindre bitar.

4. Bred ut tomatsåsen på pinsan. Pensla kanterna med olivolja. Fördela pancetta och kål ovanpå. Bryt över gorgonzolan och strö över chiliflakes.

5. Grädda i 5–7 minuter eller tills osten smält och pancettan fått fin färg.

Att dricka till

Glou-Glou Corbières (3072), 109 kronor.

Alkoholfritt: Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz Non Alcoholic (19000), 89 kronor.

ANNONS