Påsken har blivit måltidens högtid

Vi älskar att bulla upp med hopp om våren. Här bjuder vi på en prima påskmeny.

ANNONS
|

Det fanns en tid i livet då påsken mest handlade om att leta påskägg som förhoppningsvis var sprängfyllda med godis (men aldrig riktigt motsvarade förväntningarna). Men ju äldre man blir, desto mer tycks intresset ha förflyttats till påskmaten. Man riktigt längtar efter den där vitlöksstinna lammsteken och ägghalvor med diverse pålägg. Det hör liksom till att sitta ner tillsammans med nära och kära och äta tills magen står åt alla håll.

Eftersom påsken infaller efter fastan har det på många håll i världen alltid funnits en lust att unna sig det lilla extra efter en tuff tid av avhållsamhet. Även i vårt fattiga svenska bondesamhälle kunde man under påsken för en gångs skull tänka sig att faktiskt äta av gårdens egna ägg, vilket ansågs som en otrolig lyx. Det var också ett av få tillfällen då man unnade sig att äta kött.

ANNONS

Men mycket av påskglädjen handlar ju också om att tillåta sig att äntligen våga hoppas på att det ska bli en vår det här året också. Att få byta ut julmusten till påskmust fyller oss med spirande hopp, likt optimistiska och vintertrotsande små krokusar i gräsmattan.

Vi behöver något att klamra oss fast vid som låter oss drömma om sommaren och salta bad. Då kan man ju lika gärna passa på att äta och ha trevligt under tiden.

Här har jag dukat upp en påskmeny som är lätt att laga, men svår att glömma. Låt dig inspireras eller härma allting rakt av. På påsken funkar det mesta. Det är en högtid som känns mindre prestigelös än jul och midsommar. Det kan ju faktiskt räcka med att koka sig några ägg. Huvudsaken att vi unnar oss något lite extra. Våren står ju trots allt och knackar på dörren. En anledning så god som någon att fira påsk.

Recept

Ägghalvor med pepparrotskräm, räkor och rom

6 portioner, 20 minuter

En klassisk ägghalva funkar alltid på påskbordet.

6 ägg

1/2 citron

1 rödlök, finhackad

cirka 100 g tinade räkor

1/2 dl smetana, alternativt crème fraiche

1–2 msk färskriven pepparrot

salt

cirka 80 g valfri rom

nymalen svartpeppar

dill

Gör så här:

1. Koka äggen i 6–8 minuter beroende på hur hårdkokta du vill ha dem. Spola med kallt vatten, låt svalna helt och skala försiktigt. Dela i halvor.

2. Pressa citronsaft över löken och låt stå medan du gör i ordning resten.

3. Skala räkorna.

4. Blanda smetana med pepparrot och lite salt. Fördela blandningen på ägghalvorna och toppa med räkor, rom och rödlök. Dra ett par varv med pepparkvarnen över och garnera med dill.

Lammstek på grekiskt vis

4–6 portioner, 75 minuter

Suveränt sätt att tillaga påsklammet på – med alla tillbehör i samma form.

cirka 1 kg urbenad lammstek eller 1 1/2 kg med ben

5 vitlöksklyftor

1 kruka färsk rosmarin

2 msk smör

1 citron

2 tsk oregano + 1 tsk

salt

nymalen svartpeppar

2 auberginer, skivade

800 g delikatesspotatis, i halvor

1 dl kalamataoliver

1 rödlök, i klyftor

300 g kvisttomater

olivolja

1 lagerblad

1 1/2 dl vitt vin

Gör så här:

1. Torka av köttet och gör snitt i steken. Skala och dela vitlöksklyftorna i smala bitar på längden. Tryck in dem i hålen tillsammans med några rosmarinkvistar.

2. Smält smöret och blanda med citronsaften. Pensla steken med blandningen. Klappa in köttet med 2 teskedar oregano, cirka 1 matsked hackad rosmarin, salt och peppar.

3. Bryn steken så att den får färg runt om. Stick in en köttermometer på tjockaste stället och stek i ugnsfast form i 175 grader i ugnen i 30 min.

4. Ta upp köttet (här kan du ta av eventuellt nät eller steksnöre).

5. Varva aubergine, potatis, oliver, rödlök och tomater i formen. Ringla över en skvätt olivolja. Tillsätt 1 tesked oregano och några rosmarinkvistar, bryt över lagerbladet, salta och peppra. Slå på vinet och lägg tillbaka köttet ovanpå. Stek i ytterligare cirka 30 minuter eller tills innertemperaturen är 60–68 grader, beroende på hur rosa du vill ha köttet. Ös gärna då och då.

6. Låt vila i minst 10 minuter innan du skär upp köttet.

Bakad cheesecake med hallon och citron

12 bitar, 1 timme

Klassisk New York-variant på cheesecake som här har fått sällskap av härliga hallon och pigg citron.

15 digestivekex

50 g smält smör

400 g philadelphiaost eller liknande

1 dl gräddfil

2 msk vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg + 1 gula

1/2 citron

225 g frysta hallon

125 g färska hallon

1/2 dl florsocker

eventuellt citronmeliss, mynta eller citronverbena till dekor

Gör så här:

1. Krossa kexen i matberedare eller i en plastpåse med en brödkavel. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en springform (22–24 centimeter). Grädda i 175 grader i 5 minuter. Låt svalna.

2. Vispa ihop osten med gräddfil, mjöl, strösocker, vaniljsocker, ägg och den extra gulan, rivet citronskal och lite saft. Smaka av och vispa tills smeten känns lätt och fluffig. Rör ner hälften av båda hallonsorterna. Häll upp alltsammans i formen.

3. Grädda i cirka 40 minuter eller tills kakan stelnat, men fortfarande är lite dallrig. Låt svalna i formen.

4. Häll resten av de frusna hallonen i en liten kastrull tillsammans med florsockret. Låt sjuda i några minuter och mosa dem lätt med en gaffel. Sila om du vill. Låt svalna.

5. Ringla såsen över cheesecaken och garnera med resten av de färska hallonen och eventuellt några kvistar grönt.

Att dricka till

Förrätt: Waxholm Påsköl (37320), 32:90 kronor för 50 cl.

Varmrätt: Langhe Nebbiolo Leunin (77488), 139 kronor.

Dessert: Nivole (7787), 99 kronor.

Alkoholfritt: Train Station Brewery Alkoholfri Påsk IPA Glutenfri (11950), 20 kronor för 33 cl.

ANNONS