
Hemmagjorda energibars (10 st)
Ingredienser:
30 g valnötter
30 g sötmandel
35 g (1 dl) havregryn
50 g (ca 0,5 dl) jordnötssmör
100 g mörk choklad med minst 70 % kakao
Sesamfrön till topping
Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Låt svalna lite.
2. Mixa valnötter och mandel till ett smul. Blanda ihop med havregryn och jordnötssmör. Rör sist i den smälta avsvalnade chokladen.
3. Klicka ut 10 stycken bars på ett bakplåtspapper. Ta hjälp av en sked för att forma dem. Toppa med sesamfrön och låt stelna i kylskåp. Paketera dem sedan en och en i lite smörpapper.

Glutenfria blåbärs- och citronfrallor (10 st)
Ingredienser:
100 g (knappt 2 dl) frysta blåbär
Zest från 1 liten citron
0,5 dl råsocker
2 tsk bakpulver
200 g grekisk yoghurt
0,5 dl solrosolja
250 g (4 dl = ½ paket) Semper glutenfri grov mix
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme.
2. Rör ihop blåbär, citronzest och råsocker. Blåbären kan vara fortsatt frysta.
3. Häll i resterande ingredienser och blanda tills allt går ihop. Degen kommer nu att vara härligt lila i färgen. Dela degen i 10 bitar och rulla dem till frallor.
4. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna och ät dem med lite smör. Mums!

Nöt- och dadelbollar (cirka 20 st)
Ingredienser:
100 g cashewnötter
30 g valnötter
100 g urkärnade färska dadlar
25 g (ca 2,5 dl) puffat rostat ris
2 msk flytande honung
Gör så här:
1. Mixa cashewnötter, valnötter och dadlar i en hushållsmixer. Du kan också använda en stavmixer, men då får du mixa lite i taget.
2. Rör ihop nöt- och dadelblandningen med puffat rostat ris och honung.
3. Rulla små bollar av smeten och ställ in i kylskåp för att “sätta sig”. Färdiga att äta!