Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Packa för picknick med superbollar och saftigt bröd

Sommar, sol och picknick! Att träffas utomhus och äta eller fika är det nya inne. Jag har alltid tyckt om picknick – allt ifrån att duka fram fika på en filt i trädgården till att cykla ett par mil och ta med en ryggsäck med mat. Allting smakar liksom bättre utomhus. Vad som packas i picknickkorgen kan varieras i oändlighet. Jag tänkte ta tillfället i akt att ge er tre helt nya recept på lite nyttigare alternativ. Vad sägs om ett saftigt och smakrikt frukt- och nötbröd, superbollar med massa fiber, omega-3, protein och vitaminer samt socker- och glutenfria banan- och hallonmuffins?

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Superbollar (14-16 st)

Superbollar. Bild: Marie Lind
Superbollar. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

2 dl havregryn

1 dl valnötter

50 g mörk choklad, minst 70 % kakao

1 dl russin

0,5 dl jordnötssmör, utan tillsatt socker och salt

1 msk chiafrön

Riven kokos

Gör så här:

1. Mixa havregryn och valnötter till ett smul.

2. Riv chokladen (eller använd chokladknappar) och mixa ihop med smulet.

3. Tillsätt russin, jordnötssmör, chiafrön och mixa ytterligare.

4. Arbeta det sista med händerna och forma till små bollar. Rulla dem i riven kokos. Förvara i kylskåp.

Frukt- och nötbröd (1 bröd)

Frukt- och nötbröd. Bild: Marie Lind
Frukt- och nötbröd. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

3 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl torkade aprikoser

1 dl russin

0,5 mosad banan

1,5 dl valfria nötter (t ex valnötter, hasselnötter, mandel)

2 tsk bikarbonat

5,5 dl filmjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. (Skrynkla ihop pappret först så är det lättare att forma det).

2. Finhacka nötterna och dela aprikoserna i småbitar.

3. Tillsätt alla ingredienser, i den ordning de står, i en stor bunke och rör om ordentligt så att allt blandas väl.

4. Häll smeten i brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 80 minuter.

5. Låt svalna innan du skär i brödet, annars går det lätt sönder.

Socker- och glutenfria banan- och hallonmuffins (12 st)

Socker- och glutenfria banan- och hallonmuffins. Bild: Marie Lind
Socker- och glutenfria banan- och hallonmuffins. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

100 g smör

4 ägg

2 bananer

3 dl havremjöl

1 tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

0,5 dl havredryck

12 st stora färska hallon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Ta fram en muffinsplåt eller ställ ut muffinsformar på en plåt. (Det bästa är att sätta muffinsformar i en muffinsplåt, då håller de formen bäst).

2. Smält smöret och vispa ihop det med ägg och mosad banan. Tillsätt havremjöl, vaniljpulver, bakpulver, havredryck och rör ihop en klumpfri smet.

3. Spritsa eller klicka ner smeten i 12 stycken formar, jämnt fördelat. Lägg 1 hallon i varje muffins.

4. Grädda mitt i ugnen i 12-15 min.