Ananaskaka med marängtäcke (10-12 bitar)

Ingredienser:
Kaka:
250 g finhackad ananas
125 g rumstempererat smör
2 ägg
2 dl strösocker
100 g philadelphia
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
Gör så här:
1. Kaka: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
2. Smörj en rund form (eller klä med bakplåtspapper) cirka 25 centimeter i diameter.
3. Vispa ihop smör, ägg, strösocker och philadelphia med elvisp. Rör i finhackad (avrunnen) ananas och havregryn. Sikta i resterande ingredienser och blanda samman allt.
4. Häll över smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.
5. Maräng: Sätt ugnen på 175 grader, endast grill.
6. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ytterligare 3-4 minuter. Klicka, bre eller spritsa ut marängsmeten över den kalla kakan.
7. Sätt in mitt i ugnen och lämna ugnsluckan öppen. Låt stå tills marängen börjar få fin färg. Det tar bara några minuter så passa noga så att inte marängen bränns.
Kolakaka med färskostkräm (12-15 bitar)

Ingredienser:
Botten:
100 g digestivekex
50 g sötmandel
1 dl florsocker
2 äggvitor
150 g karamelliserad mjölk
Färskostkräm:
200 g philadelphia
2 dl florsocker
50 g karamelliserad mjölk
ca 30 g (2 st) digestivekex
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, cirka 20 x 25 centimeter.
2. Mixa digestive och mandel till ett fint smul. Tillsätt florsocker, äggvitor samt karamelliserad mjölk och blanda samman.
3. Tryck ut smeten i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna.
4. Färskostkräm: Vispa upp philadelphia och florsocker krämigt. Rör i karamelliserad mjölk, blanda ihop och bre ut på kakan. Toppa med smulade digestivekex. Förvara i kylskåp.
Mjuk vanilj- och citronkaka (20-25 bitar)

Ingredienser:
Botten:
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1,5 dl marsanpulver
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2,5 dl mjölk
Glasyr:
150 g smör
7 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl citronsaft
Zest från 1 citron
Garnering:
1-2 msk vallmofrö
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en långpanna/ugnsform (cirka 25 x 35 centimeter) med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt stå. Vispa upp ägg och socker fluffigt med elvisp i 5 minuter. Sikta ner de torra ingredienser. Tillsätt sist mjölk och det smälta smöret och blanda ihop allt.
3. Häll smeten i långpannan/ugnsformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Kakan ska vara torr, känn med en sticka. Låt svalna.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Blanda i resterande ingredienser i kastrullen och rör ihop till en klumpfri smet (tips är att sikta ner florsockret som annars lätt ger klumpar). Häll ut glasyren över kakan och toppa med vallmofrön. Låt svalna och stelna i kylskåp.
5. Skär i önskat antal bitar och förvara i kylskåp. Går också jättebra att frysa.