Mat med smak av Grekland

Vi har grekerna att tacka för mycket. Pytagoras sats, olympiska spelen, demokrati – och fetaost.

ANNONS
|

Denna magiska ost är grekernas svar på dunderhonung och konsumeras dagligdags. Faktum är att Grekland vinner ostätarligan, de sätter i sig 70 kilo om året, till och med mer än fransmännen.

Man kan ju bara hoppas på att någon driftig människa ska uppfinna en duglig svensk variant så vi slipper importeländet, men den inhemska produktionen av get- och fårmjölk räcker väl helt enkelt inte till. För äkta fetaost får nämligen endast tillverkas av just får- och/eller getmjölk. Aldrig komjölk, vilket många falsarier använder sig av, till exempel de danska varianterna. Själva namnet är dock ursprungsskyddat, så är du ute efter riktig feta bör du undvika andra namnkonstellationer, typ ”salladsost” och liknande.

ANNONS

Sedan ett par år tillbaka (det går långsamt i min ålder) försöker jag lära mig grekiska, ett äventyr i sig, vilket gör mig ständigt sugen på grekisk mat. Som feta. Jag har alltid feta i kylskåpet. Alltid. Då vet jag att det finns ett kulinariskt halmstrå att ta till när allt annat är slut. Praktiskt är också att i oöppnad förpackning håller osten betydligt längre än man kan tro, så det är värt att passa på när det är extrapris.

Under ett besök i Aten föll jag pladask för rätten bougiourdo, och jag har längtat efter den sedan dess. När en finsk matbloggare gjorde om den till en pastarätt för något år sedan blev den så kallade Tiktok-pastan så poppis på sociala medier att fetaosten lär ha tagit helt slut i Finland, och sedan dess lagas den världen över.

För fetaost har den förmågan. En inbyggd älskvärdsfaktor som är svår att värja sig mot. När syrligt möter sälta i ljuv förening. Fett gott, helt enkelt.

Recept

Vispad feta med krispiga kikärtor

3–4 portioner, 30 minuter

Krämig dipp möter knapriga kryddiga kikärtor.

150 g feta

1 förpackning kikärtor, à cirka 400 g

2 msk olivolja + extra

1 tsk rökt paprikapulver

2 tsk torkad oregano

1 nypa chiliflakes

flingsalt

1 dl yoghurt av grekisk typ

1 liten vitlöksklyfta, riven

1/2 citron + extra skal

eventuellt persilja till dekor

Gör så här:

1. Låt kikärtorna rinna av och häll över dem i en bunke. Tillsätt olivolja, torra kryddor och flingsalt.

2. Rosta i 200 grader varmluft i 20–25 minuter eller tills de blir krispiga utanpå men fortfarande är mjuka inuti.

3. Mixa under tiden fetaosten med yoghurt, vitlök, rivet citronskal och citronsaft tills det blir riktigt slätt.

4. Sprid ut fetakrämen på ett fint fat och fördela kikärtorna ovanpå.

5. Toppa med extra olivolja och citronskal och eventuellt lite persilja. Servera som smårätt, gärna med en bit bröd.

Fetapasta à la Tiktok

3–4 portioner, 30 minuter

En rätt som spreds överallt på sociala medier för något år sedan, eftersom den är så enkel. Det här är min variant på den så kallade Tiktok-pastan.

150 g fetaost

1 dl olivolja

1–2 förpackningar körsbärstomater

3 vitlöksklyftor, skalade

1 schalottenlök, hackad

2 msk kapris

1 tsk torkad oregano alternativt 5 kvistar timjan

1 nypa chiliflakes

flingsalt

nymalen svartpeppar

cirka 350 g valfri pasta

1/2 citron (kan uteslutas)

färsk basilika

Gör så här:

1. Ringla lite av olivoljan i en vid ugnsfast form. Häll på tomaterna. Krossa vitlöksklyftorna lätt med knivbladet och lägg i formen tillsammans med schalottenlök, kapris, oregano eller timjan, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt resten av olivoljan och blanda runt.

2. Placera hela fetaosten i mitten.

3. Rosta i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills tomaterna börjar få färg och fetan blivit lite gyllene.

4. Koka pastan al dente under tiden, men spara en mugg av kokvattnet innan den får rinna av.

5. Häll över pastan i formen. Mosa tomater och feta lätt med en gaffel. Tillsätt pastavatten, eventuellt rivet citronskal och lite av saften (hoppa över citron om du vill ha rätten mindre syrlig) och lite extra peppar. Blanda runt tills det blir krämigt.

6. Hacka ner lite basilika, garnera med hela blad och servera genast.

Bougiourdi

2–4 portioner, 50 minuter

Ugnsbakad feta med chili och tomat. Det här är också själva originalet till det som sedan blev grunden till Tiktok-pastan.

150–300 g feta (ta 2 paket för större form)

cirka 4 tomater

1 grön paprika, gärna av sorten sivri (lite starkare)

1 röd eller gul chili

olivolja

2 tsk torkad oregano

nymalen svartpeppar

vitt bröd till servering

Gör så här:

1. Skär hälften av tomaterna i tjockare skivor och resten i tunna skivor. Skiva paprika och chili.

2. Ringla en skvätt olivolja i en ganska liten ugnsform. Täck botten med tjocka tomatskivor. Strö över lite av oreganon och tillsätt lite olja. Strö över hälften av paprikan och chilin.

3. Bryt över ungefär 2/3 av fetaosten och peppra. Täck med tjocka tomatskivor och lite mer oregano och peppar. Strö över resten av paprikan och chilin. Bryt över det sista av fetaosten. Täck med de tunna tomatskivorna och det sista av oreganon.

4. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

5. Ta bort foliet och baka i ytterligare 30 minuter eller tills tomaterna karamelliserats lite. Krossa lite lätt med en gaffel så att det blir riktigt mosigt och härligt.

6. Servera som förrätt eller lunch – med bröd och kanhända ett glas vitt.

Tips! Testa även att tillsätta lite riven ”vanlig” ost för krämigare konsistens.

Att dricka till

Assyrtiko Alepotrypa Vineyard (92281), 131 kronor.

Alkoholfritt: Edenvale Pinot Gris Alcohol Free (1914), 79 kronor.

ANNONS