Marie bakar med saffran, pepparkaka – och skumtomtar

”Med smaker av saffran och pepparkaka, tillsammans med friska och syrliga bär, bjuder alla dessa fyra recept på en ljuvlig (och julig) smakkombination.”

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram @hemmabageriet.se

RECEPT

Pepparkakscookies med skumtomtegömma (32 st)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

200 g rumstempererat smör

1 dl farinsocker

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

1 ägg

5,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 nypa salt

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

0,5 tsk malen nejlika

0,5 tsk malen ingefära

100 g skumtomtar

Gör så här:

1. Vispa ihop smör, farinsocker, strösocker, sirap och ägg med elvisp.

2. Tillsätt resterande ingredienser, förutom skumtomtar.

3. Arbeta ihop en deg med handen. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme.

5. Dela degen i 32 lika stora bitar. Platta till bitarna och lägg en halv skumtomte på varje. Forma degbiten likt en boll och se till att skumtomten är helt täckt.

ANNONS

6. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i cirka 13-15 minuter.

7. Låt kakorna svalna helt.

Tips: Om du inte vill baka ut alla kakor på en gång så går det bra att frysa in degen och sedan låta den tina i kylskåp.

Pepparkaksmuffins med lingonfrosting (12 st)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Muffins:

50 g smör

2 ägg

2 dl florsocker

1 dl vetemjöl

0,5 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

0,5 tsk malen nejlika

0,5 tsk malen ingefära

Frosting:

50 g frysta lingon

1,5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl florsocker

Gör så här:

1. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme. Ställ ut 12 stycken muffinsformar på en ugnsplåt eller muffinsplåt.

2. Smält smöret. Vispa ihop smör, ägg och florsocker med elvisp.

3. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en klumpfri smet.

4. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna.

5. Frosting: Mixa och sila lingonen. Vispa grädde, vaniljsocker och florsocker till ett fast fluff. Rör försiktigt ner juicen som du har fått fram av lingonen. Se till att fluffet består.

6. Spritsa eller bre frostingen på muffinsen.

Saffranskaka med svartvinbärsglasyr

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

ANNONS

4 ägg

2 dl strösocker

0,5 g saffran

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Glasyr:

0,5 dl frysta svarta vinbär

0,25-0,5 dl vatten (till önskad konsistens)

2 dl florsocker

Riven vit choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme.

2. Kaka: Smörj och bröa en rund sockerkaksform, cirka 22 centimeter i diameter.

3. Mortla saffran ihop med vaniljsocker. Vispa sedan saffran, vaniljsocker, ägg och strösocker fluffigt med elvisp, i 5-7 minuter. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i smeten och vänd försiktigt runt.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter. Känn med sticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna helt.

5. Glasyr: Tina vinbären. Mosa dem i en sil ihop med lite vatten så att du endast får med saften från bären. Rör ihop med florsocker till en len glasyr.

6. Häll glasyren över kakan och låt den stelna i kylskåp. Toppa med riven vit choklad.

Saffransrulltårta med blåbär och vit choklad

Bild: Marie Lind

Några tips: Förbered gärna fyllningen dagen innan. Låt rulltårtan vila i 5 minuter innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper, annars smälter strösockret. Rulla in kakan i en handduk när den fortfarande är varm, och låt den svalna, för att undvika att den spricker.

ANNONS

Ingredienser:

3 ägg

2 dl strösocker

0,5 g saffran

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl mjölk

Fyllning:

80 g vit choklad

100 g frysta blåbär

2 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Fyllning: Tina blåbären. Mosa dem och sila ut saften.

2. Värm upp grädden i en kastrull (koka ej). Smält den vita chokladen i grädden och tillsätt saften från blåbären. Låt svalna och ställ i kylskåp i minst 5 timmar.

3. Kaka: Sätt ugnen på 250 grader över/undervärme. Klä en plåt (30 x 40 centimeter) med bakplåtspapper.

4. Mortla saffran med 1 msk av sockret. Vispa ägg, socker och saffran med elvisp i ett par minuter. Sikta ner vetemjöl och bakpulver.

5. Tillsätt mjölk och rör ihop till en slät smet.

6. Bre ut smeten jämnt över plåten. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.

7. Stjälp upp kakan på ett nytt sockrat bakplåtspapper och dra bort det gamla.

8. Fyllning: Vispa upp fyllningen med elvisp. Bre på kakan och rulla ihop på långsidan.

9. Låt stå i kylskåp en stund innan du skär i bitar.

ANNONS