Ljuvliga middagar i rosenrött

Piffa till maten med pikant rosépeppar! Det blir vackert, aromatiskt och precis lagom med sting.

ANNONS
|

Egentligen är det bara formen som är lik vår gamla vanliga peppar. Medan vit-, svart- och grönpeppar är olika varianter av frukten från samma buske, Piper nigrum, kommer rosépeppar från det tropiska trädet Schinus molle (peruanskt pepparträd) och dess nära släkting Schinus terebinthifolius (brasilianskt pepparträd). Vår närmaste motsvarighet är faktiskt rönnbärsträdet.

På många håll i världen, till exempel i Spanien och Florida, växer träden numera vilt och kan till och med bli till något av en plåga, eftersom arten har en tendens att sprida sig med vindens hastighet.

Bärens lätt parfymartade smak påminner om enbär och koriander och är betydligt mildare än vanlig peppar. Den knastriga konsistensen tillför dessutom en extra dimension som påminner lite om den betydligt ettrigare citruskusinen sichuanpeppar.

ANNONS

Rosépeppar är liksom smakkompisen koriander dock en tvättäkta vattendelare. Antingen skyr man den som pesten eller omhuldar den å det varmaste. Den där söta blommiga, pigga pepprigheten passar helt enkelt inte alla.

Personligen tycker jag dock att den gör sig alldeles utmärkt till krämiga rätter, mer än gärna i sällskap med grädde eller ost. Ljust kött som kyckling och kalv får en härlig pigghet av just rosépeppar. Men även grönsaker och fisk och skaldjur klär i rosa. För att inte tala om såser. Är man lite djärv av sig låter man den sätta färg och smak på desserter med choklad eller frukt.

Den porösa texturen gör att kornen går att äta hela rätt upp och ner, men en lite lagom dust med morteln gör kryddan mer foglig i munhålan. Rostar man kornen lätt i torr stekpanna får de en ännu djupare fruktighet i smaken.

Skaka nytt liv i din gamla kryddburk och smula rosépeppar över soppan, ostmackan eller salladen! Rosa är alltid rätt.

Recept

Rosépepparstekt ananas med kanel, lime och glass

4 portioner, 15 minuter

Rosépeppar kan absolut få sätta smak på söta rätter. Ett oväntat och trevligt sting med precis lagom effekt som gör sig väldigt fint till just frukt, men även till chokladdesserter.

2 tsk rosépeppar

1 liten ananas

smör

1 tsk kanel

1 msk honung

1 lime

vaniljglass

eventuellt kolasås

Gör så här:

1. Stöt rosépepparkornen grovt i mortel.

2. Skär av skalet på ananasen och skär bort mittstocken med en vass kniv. Skär sedan resten av fruktköttet i ganska tjocka skivor.

3. Smält en rejäl klick smör i en stekpanna och tillsätt kanelen. Vänd sedan runt ananasskivorna och stek dem i ett par minuter per sida tills de börjar få fin färg. Ringla över honung, pressa över limesaft och smula över rosépepparkornen. Stek lite till tills honungen har börjat karamelliseras och limesaften kokat in ordentligt.

4. Servera med vaniljglass av god kvalitet eller vispad grädde. Lite kolasås är också gott att ringla över.

Lammfärsbullar med rosépeppar och örter

4 portioner, 30 minuter

Rosépeppar ger en härlig aromatisk ton till dessa örtstinna köttbullar. Dessutom knastrar det så piffigt i munnen emellanåt. Här har jag laddat pitabröd med de läckra köttbullarna tillsammans med trevligt sällskap.

1 msk rosépeppar

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 dl färsk mynta

1 dl persilja

1/2 dl färsk koriander

olivolja

500 g lammfärs

1 äggula

2 tsk malen spiskummin

salt

nymalen svartpeppar

smör

Förslag på servering

pitabröd

isbergssallad

myntayoghurt

oliver

lök

tomat

Gör så här:

1. Krossa rosépepparkornen lite lätt i mortel.

2. Skala löken i klyftor och vitlöken i lite mindre bitar. Kör båda löksorterna i matberedare tillsammans med mynta, persilja och koriander och en liten skvätt olivolja tills det blir en grön smet. Häll över örtblandningen i en bunke tillsammans med lammfärsen. Tillsätt äggula, rosépeppar och spiskummin och blanda väl. Salta och peppra.

3. Doppa händerna i kallt vatten och forma köttbullar. Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek på medelvärme i omgångar tills de är bruna runt om och precis genomstekta. Det tar cirka 5–7 minuter.

4. Servera till exempel i pitabröd med myntayoghurt, isbergssallad, oliver, lök och tomat. Köttbullarna är också suveränt goda till vitlökssvängd pasta med lite chilihetta.

Krämig pasta med rosépepprig getost och sockerärter

2–3 portioner, 20 minuter

Läckert med enkla medel. Här får rosépeppar sätta krydda på hela anrättningen och utgör en fenomenal smakkamrat till den krämiga getosten.

cirka 1 msk rosépeppar

150 g färsk getost, exempelvis Chavroux

cirka 250 g valfri pasta

3 l grönsaksbuljong

cirka 100 g sockerärter

1/2 citron

färskriven parmesan

Gör så här:

1. Krossa rosépepparkornen lite lätt i mortel.

2. Klicka ut getosten i små bollar. Rulla bollarna i rosépeppar så att de täcks runt om.

3. Koka pastan al dente i grönsaksbuljong (vanligt saltat vatten funkar såklart också, men buljongen tillför extra smak). Släng i sockerärterna under de sista minuterna. Spara en mugg av pastavattnet innan du låter pastan rinna av.

4. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt lite kokvatten i taget och rör kraftigt emellan. Riv över lite citronskal och pressa ner saften. Riv över generöst med parmesan. Blanda väl.

5. Tillsätt getosten och rör om försiktigt. Riv över lite extra parmesan. Servera genast och rör om på tallriken så att pastan blir precis så där härligt krämig som man vill ha den.

Att dricka till

Bonterra Chardonnay (16632), 149 kronor.

Alkoholfritt: Hardys Zero Alcohol Free Chardonnay (1916), 59 kronor.

ANNONS