Lättlagad lyx till nyår

Arbetslös och uppgiven. Men Alma Hassan tog saken i egna händer. I dag är hon en känd matprofil och bjuder oss på enkla snittar att servera på nyårskalaset.

ANNONS
|

I hela sitt vuxna liv hade Alma Hassan arbetat i butik. Men kedjan gick i konkurs och hon förlorade som så många andra sitt jobb. Självkänslan var körd i botten när hon inte ens fick komma på anställningsintervjuer. Hemma väntade tre barn, varav två tonåringar som ständigt var hungriga.

Alma Hassan har alltid tyckt om att laga mat. Enkelt, snabbt och generöst är hennes specialitet. Gärna plockmat och enorma ostbrickor som kan tillfredsställa hela den stora familjen, släkt och vänner.

Familjen föreslog att hon skulle lägga ut sina överdådiga plockmatsbrickor på Instagram. Resten är, som det brukar heta, historia. I vår kommer hennes första kokbok ut.

ANNONS

– När en dörr stängs öppnas en ny, brukar man ju säga. Men man måste knacka! Det går inte att bara sitta hemma och vänta.

Ändå fick hon närmast en chock när antalet följare på Instagramkontot ”Snackstoshare” bara fortsatte att växa – redan från dag ett. I dag har hon närmare 300 000 följare, och hon har byggt om köket hemma i Malmövillan för att anpassa det för matfotografering och videoinspelningar. Samtidigt är arbetet med den egna kokboken i full gång.

– Jag hade en rätt tuff uppväxt och tog min tillflykt till kokbokshyllan på biblioteket. Där kunde jag drömma mig bort. Nu är jag bara så otroligt tacksam över att jag fått den här chansen.

Familjen flydde från Bosnien när Alma Hassan var fyra – ”för att överleva”, som hon uttrycker det. Hennes man har rötter i både Libanon och Kurdistan. Så när släkten firar nyår är det en salig blandning av umgänge, plockmat, svensk husmanskost och ett antal olika kök.

– Jag älskar det. Känslan av att skala av det gamla och gå in i ett nytt år tillsammans. Då vill man äta gott utan en massa krångel.

Läs mer om mat här!

Fakta: Alma Hassan

Ålder: 35.

Bor: Malmö.

Familj: Man och tre barn.

Aktuell med: Instagramkontot @snackstoshare och egen kokbok till våren.

Favoritsnacks: Ost.

Dricker helst: Vatten.

Äter aldrig: Inälvor.

Alltid i kylen: Ägg, mjölk och ost.

Bästa husmanskosten: Köttbullar.

Hejar på: Malmö FF.

Mest underskattade köksredskapet: En vass kniv.

Recept

Het räkröra på frasigt rispapper

6–8 portioner, 20 minuter

Skaldjur och nyår hör ihop. Här i form av Almas läckra räkröra med lite extra sting, som serveras på frasfriterade rispapper för att få lite crunch.

1 mango

1 kruka koriander

280 g räkor

2 dl majonnäs

1–2 msk srirachasås

eventuellt salt

4–5 blad rispapper

4 dl rapsolja till fritering

rostade sesamfrön, gärna med smak av chili

Gör så här:

1. Skär bort skal och kärna på mangon. Tärna den fint och hacka koriandern. Stjälkarna kan följa med om de finhackas, men spara lite korianderblad till garnering.

2. Låt räkorna rinna av ordentligt och torka dem gärna med lite hushållspapper så att de är riktigt torra. Blanda sedan med majonnäs, srirachasås, mango och koriander. Smaka av om det behövs lite salt och/eller mer srirachasås. Ställ in i kylen och låt stå och samla smak medan du förbereder resten.

3. Klipp rispapper i 8 bitar.

4. Hetta upp en panna med rapsolja till 170-180 grader. Om du inte har någon termometer kan du testa med en liten brödbit. När den börjar få färg är oljan lagom varm. Se till att ha ett lock nära till hands och sätt inte på fläkten.

5. Fritera ett rispapper i taget i 3 sekunder. Ta upp och låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper. Låt svalna.

6. Fördela räkröran på rispappersbitarna precis innan det är dags att servera. Toppa med finhackad koriander och sesamfrön.

Tips! ”Fodra” rispapperet med ett salladsblad innan du lägger på räkröran så håller det sig frasigt längre.

Bresaola med päron och färskost

6–8 portioner, 20 minuter

Lekande lätt går det att trolla ihop den här välsmakande nyårsdelikatessen. Mycket smak med minimal ansträngning.

1–2 päron

cirka 50 g pinjenötter

100 g färskost med vitlökssmak

70 g bresaola

100 g rucola

flagad parmesanost

balsamvinäger

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skiva päronen så tunt du förmår. Skär bort kärnhuset.

2. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna i några minuter eller tills de får lite färg och börjar dofta. Akta så att de inte bränns. Häll över på ett litet fat och låt svalna.

3. Bred ut färskost över bresaolan. Toppa med päron, rucola, parmesan och pinjenötter. Avsluta med att ringla lite balsamvinäger över och dra ett par varv med pepparkvarnen.

4. Kan med fördel vikas ihop till en rulle när det är dags att hugga in.

Pankofriterade briebites

6–8 portioner, 20 minuter

Totalt oemotståndliga små munsbitar. Dessutom passar de perfekt med något bubblande i glasen. Allra godast när de är helt nyfriterade, men funkar även ljumna.

500 g brie

1/2 dl vetemjöl

1 ägg

1 dl panko

1/2 liter rapsolja till fritering

eventuellt timjan till garnering

Gör så här:

1. Dela brieosten i små tårtbitar.

2. Ta fram tre skålar – en till vetemjöl, en till uppvispat ägg och en till panko. Doppa varje briebit i mjöl och därefter i ägg och i panko. Skaka av överflöd mellan varje omgång.

3. Värm olja i en kastrull till 180 grader. Om du inte har någon termometer kan du testa med en brödbit, när den börjar få färg är oljan lagom varm. Se till att ha ett lock nära till hands och sätt inte på fläkten.

4. Fritera några briebitar åt gången.

5. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

6. Servera med till exempel fikonmarmelad.

Att dricka till

Palmer & Co Brut Reserve (7372), 369 kronor.

Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut (78979), 139 kronor.

ANNONS