Låt snabbmaten få glänsa!

Snabbmat måste inte betyda skräpmat. Hemma kan du laga den själv, det blir minst lika gott och väldigt mycket fräschare.

ANNONS
|

Snabbmat. Smaka bara på ordet. Visst har det väl ändå något lite skamset över sig? Det finns onekligen något skuldbelagt över hela konceptet. Att slinka in på hamburgerkedjan när man är lite … trött … Klämma en korv på stående fot när timmen är alltför sen. Hämta pizza för att man bara inte kan förmå sig att sätta på spisen.

Det är inget man direkt skryter om vare sig på Instagram eller för sina vänner och kollegor. Det är en laddad företeelse – trots att det verkligen inte behöver röra sig om dålig mat. Det finns massor av riktigt bra snabbmatsställen.

ANNONS

Men i dessa tider när vi måste vända på slantarna kan det faktiskt bli ganska dyrt i längden. Dessutom är maten ljummen om vi tar med oss den hem, och många gånger flottig och föga inspirerande. Ofta känns den snarare som en nödlösning än något vi verkligen är sugna på och vill äta.

Varför inte lägga skulden på hyllan? Bjud in fastfooden i finrummet – även kallat hemmaköket.

Plötsligt blir den en trevlig företeelse i stället för något vi hymlar med och trycker i oss på två röda, så där lite lagom i skymundan. Jag vågar svära på att om du lagar smashburgarna i receptet nedan kommer du garanterat inte att sakna jättekedjans oinspirerade slentrianburgare en enda sekund.

Den fransk-tyska pizzavarianten tarte flambée, som knappt tar tio minuter att laga, ger garanterat rungande applåder från dina gäster. Ett glas bubbel till sitter fint.

Så lyft på hatten för snabbmaten. Äg den. Ta kontrollen över såväl kvalitén som kaloriintaget. Med fräscha råvaror och noll skuldkänslor kan du enkelt laga snabbmat på hemmaplan. Precis som du vill ha den.

Hemkörningen kostar dessutom inte ett endaste korvöre.

Läs fler recept här!

Recept

Halloumi- och kikärtspytt

2 portioner, 15 minuter

Pyttipanna måste ju inte vara fabrikstillverkad och inhandlad från frysdisken. Den här vegovarianten svänger jag ihop när jag är ensam hemma. Har du grönsaker som håller på att tröttna – släng i dem.

1 gul lök, finskuren

olivolja

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finskuren, alternativt 1 nypa chiliflakes

färsk eller torkad rosmarin

1/2–1 tsk rökt paprikapulver

2 tsk spiskummin

1 förpackning kikärtor, à cirka 400 g

2 tsk japansk soja

1 halloumi, alternativt svensk motsvarighet

Gör så här:

1. Mjukstek löken i olivolja. Tillsätt vitlök och chili mot slutet och stek några minuter till.

2. Tillsätt rosmarin, rökt paprikapulver och spiskummin och låt kryddorna svettas lite.

3. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt. Ner med dem i pannan och blanda runt ordentligt så att de suger åt sig av smakerna. Tillsätt sojan.

4. Tärna halloumin eller motsvarande och häll ner i stekpannan. Fräs tills osten börjar få fin yta och mjuknat. Blanda väl och servera med stekt ägg om du vill.

5. Resterna blir perfekta till morgondagens matlåda.

Smarriga smashburgare

4 portioner, 20 minuter

Har du inte testat smashburgare lär du bli helt såld. Köttet blir oerhört saftigt och smakrikt när det steks på det här viset. Tillbehören ska vara enkla och får inte ta över hela härligheten.

500 g kylskåpskall högrevsfärs

valfri olja till redskap

salt

nymalen svartpeppar

Tillbehör:

Isbergssallad, strimlad

1–2 tomater, tunt skivade

hamburgerbröd, helst ”potato buns”

rumsvarmt smör

4 skivor hamburgerost

Dressing:

1/2 riven gul lök

1 dl majonnäs

1 msk amerikansk senap, ofta kallad ”yellow”

1 tsk worcestershiresås

tabasco eller annan ”hot sauce”, efter smak

eventuellt salt

Gör så här:

1. Fördela färsen i åtta lika stora bitar. Forma till bullar utan att arbeta färsen för mycket.

2. Förbered grönsakerna. Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av om du vill ha salt i. Bred smör på bröden.

3. Hetta upp en vid stekpanna som tål att bli riktigt varm. Lägg i två bollar i taget. Pressa genast ut dem så mycket som möjligt med en inoljad bred och stadig stekspade, hamburgerpress eller kastrullbotten. Håll kvar under hård press i 10 sekunder. Salta och peppra. Stek i cirka 2 minuter tills kanterna börjar få färg. Bred dressing ovanpå och vänd. Krydda och stek i 1–2 minuter på andra sidan. Lägg ost på ena burgaren och toppa med den andra. Upprepa med samtliga bollar.

4. Stek bröden hastigt, fördela sallad och tomat på bottendelarna. Toppa med dubbelburgare, resten av dressingen och ovandelen av bröden.

Tarte flambée på tortillabröd

2–4 portioner, 10 minuter

Världens snabbaste pizza! Det här är fuskversion av rätten tarte flambée, som är så poppis i Alsace – eller flamkuchen, som det heter i den tyska delen. Perfekt att servera till en flaska bubbel.

1/2 citron

2 små gula lökar, finskurna

2 dl crème fraiche

2–3 stora tortillabröd eller 4 små

140 g bacon, pancetta, rökt bog eller sidfläsk, finskuret

cirka 200 g munsterost eller annan kittost

eventuellt flingsalt

nymalen svartpeppar

torkad eller färsk timjan

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader på grillelementet och låt plåten stå inne under tiden.

2. Pressa citron över löken, blanda runt ordentligt och låt stå i 10 minuter.

3. Bred crème fraiche över tortillabröden. Strö över fläsk och lök. Skiva osten och fördela ovanpå. Salta försiktigt, peppra och strö på timjan. Lägg över bröden på den heta plåten.

4. Grädda varje ”pizza” i 3–5 minuter eller tills ytan får lite färg och osten bubblar. Skär i ”tårtbitar” och ät med fingrarna.

Att dricka till

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725), 155 kronor.

Alkoholfritt: God Dryck No 1 Prestige Cuvée Alkoholfri (19018), 118 kronor.

ANNONS