Kycklingfärs passar såväl till vardag som till fest

Allt som oftast får vi höra att vi måste äta mindre kött för att kunna rädda vår planet. Kanske gör vi det, kanske inte. Men för köttälskare kan kyckling vara ett bra mellanläge. Ser man bara till att köpa svensk kyckling är det betydligt mer miljövänligt än exempelvis nötkött.

ANNONS
|

För varje portion nötfärs du lagar kan du få ihop hela sju portioner med kycklingfärs för precis samma klimatpåverkan.

Kycklingfärs är dessutom extra bra eftersom fler delar av fågeln tas tillvara i färsform. Annars tenderar många att enbart köpa bröstfilé.

En annan bonus är att kycklingfärs är otroligt tacksamt att laga mat med. Den milda färsen formligen suger i sig andra smaker och kan lätt förvandlas precis till vad du själv behagar.

Här passar allt ifrån de mildaste av kryddor och färska örter till sälta i form av fisksås och soja, pigg citrussyra och oblyg chilihetta.

Kycklingfärsen är anpassningsbar som få, kalorisnål, lätthanterlig och sällan särskilt dyr. Med andra ord en prima vardagsingrediens vars existens vi tyvärr alldeles för ofta missar.

ANNONS

Så nästa gång du är sugen på kyckling – gå inte förbi den där hörnan av fågeldisken.

Plocka på dig ett tråg med färs och sätt fart på skaparlusten. Bullar, biffar, sallader, spett, köttfärssås, burgare … Kycklingfärs passar i de flesta sammanhang där annan färs brukar användas. Dessutom brukar barn vara väldigt förtjusta i just kycklingfärs, eftersom det är en så pass ”snäll” ingrediens, både när det gäller smak och konsistens. Mild och len, men utan att vara det minsta tråkigt.

Tänk bara på att vara noga med hygienen, diska helst alla redskap i diskmaskin, tvätta händerna ordentligt och se till att färsen är genomstekt.

I övrigt är kycklingfärs precis vad du gör det till. Fest eller vardag. Du bestämmer.

Asiatiska kyckling- spett med ingefära

4 portioner, 30 minuter

Spett är alltid kul och dessutom praktisk färsmat.

500 g kycklingfärs

2 msk riven ingefära

1 msk riven vitlök

5 limeblad

2 salladslökar, finskurna

1 ägg

1/2 dl maizena

1 röd chili, finhackad

1 lime

2 tsk sesamolja

2 msk fisksås

rapsolja eller liknande neutral olja

Gör så här:

1. Blanda kycklingfärs med riven ingefära och vitlök.

2. Dra bort mittnerven på limebladen, hacka bladen riktigt fint och häll ner i smeten tillsammans med salladslök, ägg, maizena, chili, rivet limeskal och -saft, sesamolja samt fisksås. Arbeta ihop till en jämn smet. Forma till avlånga järpar och trä upp på grillspett eller liknande (tvätta händerna noggrant efteråt).

3. Pensla med olja och stek eller grilla tills kött- saften blir helt genomskinlig. Servera till exempel med en nudelsallad eller ris.

Tips! Du kan också göra köttbullar av smeten och steka på en plåt i ugnen (200 grader i 15–20 minuter).

Kycklingburgare med dragon, citron och parmesankräm

4 portioner, 30 minuter

Enkla burgare med massor av sköna smaker. Citronen piggar verkligen upp kycklingfärsen.

500 g kycklingfärs (alternativt bröstfilé)

4 msk citronsaft + skal av 1 citron

1 msk hackad färsk dragon

1 liten gul lök, hackad

1 tsk salt

nymalen svartpeppar

1 dl crème fraiche

1 msk majonnäs

50 g riven parmesan

olivolja

hamburgerbröd

rödlök, skuren i ringar

salladsblad

Gör så här:

1. Lägg kycklingfärs (du kan även använda hela filéer), rivet citronskal, hälften av citronsaften, dragon, lök, salt och peppar i en matberedare och kör tills allt blandas. Har du ingen matberedare kan du arbeta ihop färsen för hand, men se till att hacka löken riktigt fint och utgå i så fall från kycklingfärs.

2. Forma till biffar. Tvätta händerna noggrant efteråt.

3. Rör ihop crème fraiche med majonnäs och parmesan.

4. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek burgarna på medelvärme i fem minuter per sida eller tills det inte längre kommer någon rosa saft från mitten. Vänd helst bara en gång.

5. Ta upp biffarna och lägg åt sidan. Slå på den resterande citronsaften och värm på hög värme i en minut. Rör om och slå vätskan över biffarna.

6. Värm bröden. Toppa med rödlök, kycklingburgare, en klick parmesankräm och salladsblad.

Kua Kling – thailändsk ”torr” kycklingcurry

4 portioner, 15 minuter

Kanongod kryddig curry- variant från södra Thailand. Här kommer verkligen färsen till sin rätt. Någon sås behövs inte. Hettan varierar du själv genom mängden chili, egentligen ska den vara vrålstark.

500 g kycklingfärs

2 msk rapsolja eller liknande neutral olja

cirka 1/2 dl röd currypasta (mängden beror lite på hur stark den är)

1 tsk gurkmeja

2 röda chilifrukter (eller efter smak), tunt skivade

10 limeblad, alternativt 1/4 tsk rivet limeskal

1 tsk farinsocker

1 msk fisksås

färsk koriander

Gör så här:

1. Hetta upp oljan i en vid stekpanna eller wok. Tillsätt currypasta, gurkmeja och chili. Låt rosta på medelvärme i 2–3 minuter eller tills det börjar dofta riktigt intensivt. Rör om då och då.

2. Tillsätt kycklingfärsen och låt den fräsa med, finfördela med trägaffel eller liknande och skrapa hela tiden botten. Fräs tills kycklingen vitnat och är genomstekt, i 7–10 minuter. Tillsätt lite vatten eller olja om det börjar fastna i pannan.

3. Dra bort mittnerven om du använder limeblad och hacka resten väldigt fint. Blanda ner limeblad (alternativt rivet limeskal) i färsen tillsammans med farinsocker och fisksås. Stek någon minut till.

4. Servera med valfria grönsaker och ris – samt ett stekt ägg för den som vill. Toppa med korianderblad.

Tips! Tänk på att limeblad är supersmart att ha i frysen. Tar ingen plats heller.

Att dricka till

Hoegaarden Wit-Blanche (1563), 17 kronor för 33 cl

Alkoholfritt: Hoegaarden 0,0 (1970), 11:90 kronor för 33 cl

ANNONS