I de flesta hörn av världen har man sin egen form av pyttipanna. Koreas motsvarighet skulle mycket väl kunna vara bibimbap. Ordet betyder ungefär ”blandat ris”, och det är just vad det handlar om.
Förmodligen finns det lika många recept på rätten som det finns koreaner, men principen är densamma. Kokt ris, gärna med en brynt skorpa i botten, toppas med marinerat kött, lättpicklade grönsaker, smakrik chilisås och kimchi, det vill säga syrad kål i någon form, samt rått eller stekt ägg på toppen.
Här har jag valt att använda nötfärs – av praktiska och ekonomiska skäl – men skivad lövbiff eller entrecôte ligger kanske närmare den vanligaste ursprungsformen. Det är bara att använda den typ av kött du själv föredrar.
Det viktiga med bibimbap är att det ska vara roligt att både bjuda på, blanda samman och äta. Du kan fritt laborera med val av grönsaker och låta var och en komponera sin egen skål eller tallrik. Plockmat är alltid en social bonus kring middagsbordet. Man får liksom något att prata om på köpet – och ingen behöver känna sig dum för att man inte älskar allt som ställs fram.
Det är inte för inte som rätten har existerat i flera hundra år i Korea. Man tog helt enkelt det som blev över från andra måltider eller som råkade växa hemma på täppan och blandade det med ris. Det var billig mat som gick kvickt och lätt att laga.
Bibimbap kan även göras med kyckling, fisk, skaldjur eller tofu. Ofta ingår gochujang i chilisåsen. Det är en jäst koreansk chilipasta med massor av smak. Du hittar den i asiatiska mataffärer eller välsorterade vanliga livsmedelsbutiker. Testa till exempel att blanda ut gochujang med en klick majonnäs och lägg på hamburgaren eller mackan, supersmaskigt!
Men hela grejen med bibimbap är att det inte är så himla noga vad du blandar med ditt ris. Så länge det är färgstarkt, smakrikt och trevligt att äta kan det inte bli fel. Så satsa på en kanongod Korea-kväll med familjen.

"Hela grejen med bibimbap är att det inte är så himla noga vad du blandar med ditt ris."
4 portioner, 30 minuter
Kött:
400 g nötfärs
2–3 msk japansk soja
1 msk mirin (finns i asiatiska hyllan)
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk sesamolja
1 msk strösocker
nymalen svartpeppar
Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Blanda väl med köttfärsen och låt marinera medan du gör i ordning resten. |
Grönsaker:
1/2 gurka
1 knippa rädisor
2 morötter (kan uteslutas)
150 g böngroddar
100 g babyspenat
salt
cirka 2 tsk sesamolja
Skiva gurkan tunt med mandolin, osthyvel eller potatisskalare. |
Skär rädisorna i kvartar eller hyvla dem också tunt. |
Riv morötterna grovt eller skär i mindre bitar. |
Doppa böngroddar i kokande vatten i 1 minut (spara vattnet). Skölj väl och låt rinna av. |
Häll det varma vattnet över spenaten i ett durkslag. Salta både spenat och böngroddar lätt och ringla sesamolja över båda. |
Lägg upp alla grönsaker var för sig i olika små skålar. |
Dressing:
1 msk japansk soja
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk sesamolja
1 msk risvinäger
2 tsk strösocker
1 röd chili, finskuren
2 tsk sesamfrön, gärna svarta
2 salladslökar, finskurna
2 msk vatten
Blanda samtliga ingredienser väl. Häll lite dressing över varje grönsakssort. Gör mer dressing om det inte räcker. Blanda väl så att grönsakerna täcks ordentligt. |
Bibimbapsås:
Kan ersättas med färdig bibimbapsås om du hittar det, finns bland annat i asiatiska butiker.
2 msk asiatisk chilipasta, till exempel gochujang (finns i asiatiska butiker eller välsorterade livsmedelsbutiker)
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk risvinäger, alternativt äppelcidervinäger
1 msk strösocker eller brun farin
1 msk sesamolja
1 msk vatten
Rör ihop samtliga ingredienser till en slät sås. Smaka av. |
Tillbehör:
4 portioner rundkornigt ris, typ sushiris
4 ägg
olja
eventuellt kimchi (finns i asiatiska butiker eller välsorterade livsmedelaffärer)
Gör så här:
1. Börja med marinaden. Blanda med köttfärsen och låt den stå medan du fixar resten.
2. Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Gör i ordning grönsakerna och lägg i små skålar var för sig.
4. Rör ihop dressingen och häll över grönsakerna (alla sorter utom spenaten och böngroddarna). Gör mer om det inte räcker.
5. Blanda ihop chilisåsen.
6. Bryn köttfärsen hastigt i wok eller stekpanna.
7. Stek äggen lätt i olja.
8. Lägg upp ris i djupa skålar eller tallrikar. Låt var och en ta kött, grönsaker och eventuellt kimchi efter smak. Toppa med ägg, ringla över lite av bibimbap-såsen och servera resten vid sidan om.







Störtebeker Bernstein Weizen (1509), 24,60 kronor för 50 cl
Alkoholfritt: Estrella Damm N. A. Non-Alcoholic (1903), 12,90 för 33 cl
1. Leksands brungräddade – Bästa knäckebrödet |
2. Anthon Bergs marispanbröd – Lyxgodis med mersmak |
3. Hemgjord lasagne – Comfort food när den är som härligast |

Jag tycker uppriktigt synd om dem som hatar senap. För senap kan vara så mycket. Det kan vara det där lilla extra som lyfter en helt vanlig varmkorv till himmelska höjder, klicken som får salladsdressingen att sjunga eller stinget i en krämig sås.
Hur fattig jag än är ser jag alltid till att ha en burk senap i kylen. Minst. För det finns ytterligare en finess med detta ypperliga kondiment: ingen sort är den andra lik. Dijon kan jag bara inte leva utan, men ibland längtar jag efter den engelska hettan. Andra gånger passar den skånska sötman perfekt och vid somliga tillfällen är den tyska tuffheten en riktig fullträff.
Har man en gång rullat en kanonkula i en porslinsskål för att frigöra de kittlande ångorna från senapsfrön, förstår man vad det är som gör just senapen så speciell. Denskaliksom få ögonen att tåras och näsvingarna att fladdra. Det ingår i hela konceptet. Förr användes senap till och med som läkemedel, det är faktiskt därför den fortfarande säljs på apoteken till jul.
Senap är bra till mycket. Är det något som fattas i smaken på maten? Testa med en klick dijonsenap nästa gång. En tesked kan förvandla medelmåttigt till vidunderligt. Senap är helt enkelt värt att lära sig älska. Även om det tyvärr kan ta emot för vissa.
