Ljus kladdkaka med citronmousse (8-10 bitar)
Ingredienser:
Kakan:
100 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
100 g philadelphia
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Topping:
Zest från 1 citron
2-3 msk citronsaft
75 g philadelphia
150 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en avlång bakform (cirka 30 x 10 centimeter) med bakplåtspapper.
2. Smält smör på medelvärme i en kastrull.
3. Vispa ihop ägg och strösocker lätt, för hand. Rör ihop med smör och tillsätt philadelphia.
4. Sikta ner resterande ingredienser och rör runt till en klumpfri smet.
5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp i minst 2 timmar (gärna över natten).
6. Topping: Vispa upp smöret med elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Tillsätt resterande ingredienser och vispa ytterligare tills det är spritsbart. Spritsa (eller klicka) ut som toppar på kakan.
Kladdig kladdkaka med vaniljgrädde (8-10 bitar)
Ingredienser:
Kakan:
150 g smör
150 g mjölkchoklad
2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1 krm salt
Tillbehör:
2,5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Lite florsocker (går att utesluta)
Gör så här:
1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.
2. Smält smör och choklad på medelvärme i en kastrull.
3. Vispa ihop ägg och strösocker lätt, för hand. Rör ihop med smör/choklad.
4. Sikta ner resterande ingredienser och rör runt till en klumpfri smet.
5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp i minst 2 timmar (gärna över natten).
6. Tillbehör: Pudra kakan med florsocker. Vispa upp grädde och vaniljsocker till ett lätt fluff.
Daimkladdkaka med fluff och jordgubbar (10-12 bitar)
Ingredienser:
Kakan:
125 g smör
100 g daim
1,5 dl rörsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
Dekor:
100 g daim
150 g philadelphia
10-12 st färska jordgubbar
Gör så här:
1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.
1. Hacka daimen i småbitar och smält ihop med smör på medelvärme i en kastrull.
2. Vispa ihop ägg och rörsocker fluffigt och luftigt med elvisp.
3. Sikta ner de torra ingredienser i ägg- och sockerfluffet. Tillsätt smör/choklad och rör ihop allt till en smet.
4. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp tills den är helt kall.
5. Dekor: Finhacka daim (lagom fint så att det fortfarande blir lite crunch). Vispa upp philadelphia. Häll i den hackade daimen, fortsätt vispa till en krämig topping och dekorera sedan kakan. Avsluta med färska jordgubbar (eller andra bär som du tycker om).