Kalasa på lättfixad buffé!

Äntligen är det dags att duka upp till buffé igen. Bulla upp med lika delar god mat och glädje och fira att vi får umgås och hålla kalas igen.

ANNONS
|

Visst, det kanske är för tidigt att ropa hej. Men den här våren känns det ändå som om tingens ordning sakta börjar återgå till det normala.

För den här årskullen får lyckligtvis lov att fira sin student. Bröllop blir av, födelsedagskalas är inte längre ett minne blott och vi kan bjuda in hur många som helst runt grillen. Det är tid att umgås, fira och äta i goda vänners lag.

Och det är väl sannerligen på tiden.

Jag är helt hundra på att varenda människa som blir inbjuden på någon form av försommarfestlighet i år inte är speciellt knusslig när det handlar om detaljerna på buffén som dukas upp. Det är liksom inte riktigt därför vi är där. Vi är där för att vi kan.

ANNONS

Härintill har jag satt ihop några förslag på enkla och lättlagade rätter som passar såväl på buffébord som på helt vanliga bord. Det är inga konstigheter och mat som tål att förberedas i god tid, vilket är A och O för en lyckad buffé. För vem vill hålla på och springa ut och in i köket medan andra glufsar i sig och har roligt? Inte jag i alla fall.

Komplettera med små enkla grejer som fyller ut och mättar. Det kan vara så enkelt som en skål chips. Jag piffar gärna mina med exempelvis crème fraiche, hackad rödlök och någon form av rom. Att klicka över mjuk getost och strö på granatäppelkärnor blir också kalasgott.

Ångade grönsaker, örtstinna bulgursallader, vitlöksbröd, charkbricka, smarriga ostar … Lassa fram vad portmonnä, fantasi och arbetsyta förmår.

Svalt bubbel i glasen och alkoholfria alternativ gör alla på gott humör, även om maten inte är top notch. Det är liksom inte så himla viktigt.

Årets viktigaste kalas är det som blir av.

Kryddig laxsida med brynt kaprissmör

Cirka 8 portioner, 40 minuter

Perfekt buffémat med mycket smak.

1 hel laxsida, à cirka 1,2 kg

1 msk rostad vitlök

2 tsk rökt paprikapulver

2 tsk malen koriander

1 tsk torkad oregano

1/2 tsk malen ingefära

1/2 tsk cayennepeppar

1/2 tsk salt

2 tsk strösocker

1/2 tsk svartpeppar

2 clementiner

olivolja

125 g smör

4 msk kapris

1 liten knippa persilja, grovhackad

Gör så här:

1. Häll upp alla torra kryddor i en torr stekpanna och rosta tills det börjar dofta. Blanda med rivet clementinskal.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla över lite olja. Placera laxen ovanpå med skinnsidan nedåt. Gnid in laxen med kryddblandningen. Ringla över lite mer olja och lägg clementinerna i halvor bredvid.

3. Tillaga i 175 grader i cirka 25 minuter. Låt glida över på serveringsfat och lägg clementinhalvorna runtom (pressa en över).

4. Gör kaprissmöret under tiden. Smält smöret med kaprisen tills det börjar dofta nötigt. Ringla över laxen och garnera med persilja.

Cheesecake i glas med vit choklad och apelsinrabarber

8 portioner, 30 minuter

Lättlagad dessert som passar om man är många och som kan förberedas i god tid.

300 g rabarber

1 apelsin, saft och skal

1 msk honung

300 g vit choklad

cirka 20 digestivekex, alternativt andra kex

400 g philadelphiaost, eller liknande

2 dl vispgrädde

mynta

Gör så här:

1. Skär rabarbern i bitar och lägg i rostfri kastrull med apelsinsaft och honung. Ånga under lock tills rabarbern precis mjuknat, cirka 3–5 minuter. Låt rinna av i ett durkslag och lägg ut bitarna var för sig på hushållspapper.

2. Hacka 100 g vit choklad grovt och sprid ut på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i 150 grader i 3 minuter eller tills de fått lite färg. Passa, det bränns fort!

3. Krossa kexen grovt och fördela hälften i fina glas.

4. Hacka resten av chokladen och smält försiktigt i omgångar i mikron, alternativt under omrörning i vattenbad. Blanda med philadelphiaosten.

5. Vispa grädden och vänd försiktigt ner i chokladsmeten med rivet apelsinskal.

6. Varva chokladsmet, rabarber och kexsmulor. Toppa med rostad choklad, mynta och extra apelsinskal.

Vitlöksbröd till många

30–40 bullar, 3 timmar

Alla älskar väl vitlöksbröd?…

50 g jäst

5 1/2 dl fingerljummet vatten

1 tsk vanligt salt + extra

800 g vetemjöl special + lite extra

1/2 vitlök

1 citron, skalet

200 g rumsvarmt smör

1 stor knippa persilja, hackad

1/2 tsk cayennepeppar

cirka 1 dl panko

flingsalt

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt 1 tsk salt och resten av vattnet. Rör om tills allt löst sig.

2. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg.

3. Låt jäsa under handduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.

4. Riv ner vitlök och citronskal i smöret. Tillsätt persilja och cayenne. Blanda väl och smaka av med lite salt.

5. Smörj en långpanna eller en plåt med en tredjedel av smöret. Strö ut panko över smöret på plåten så att det täcker någorlunda och skaka så att det fastnar.

6. Dela upp degen i 30–40 bitar, rulla till bollar och placera i täta rader på plåten. Klicka över en tredjedel av vitlökssmöret ovanpå och runt bollarna. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 90 minuter.

7. Strö över lite flingsalt och grädda nederst i ugnen i 190 grader i cirka 30 minuter eller tills bröden fått fin färg. Klicka över den återstående tredjedelen av smöret och ställ fram hela plåten på buffébordet medan bröden fortfarande är varma.

Att dricka till

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia (2216), 119 kronor.

Alkoholfritt: GodDryck No 2 Sparkling Rosé Alkoholfri (1969), 89 kronor.

ANNONS