Himmelskt gott med smak av semlor

Äntligen semmeltider! Enligt mig kan man äta det året runt, bara för att det är så himla gott. En bra idé är att alltid ha ett gäng släta semmelbullar i frysen. Plocka fram när det är dags för fika och fyll dem med en enkel och riktigt god hemmagjord mandelmassa. Vill du testa att äta semla på ett nytt sätt? Ja, varför då inte baka mina himmelskt goda semmelbiskvier!

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Semmelbiskvier.
Semmelbiskvier. Bild: Marie Lind

Semmelbiskvier (15 st)

Ingredienser:

Botten:

200 g sötmandel

3 äggvitor

1,5 dl florsocker

1 tsk kardemumma

Fyllning:

2,5 dl vispgrädde

175 g philadelphia

1 dl florsocker

0,5 tsk kardemumma

1,5 tsk vaniljsocker

Topping:

150 g vit choklad

Lite skållad och hackad mandel

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Mixa mandel till ett fint mjöl. Vispa ihop ditt mixade mandelmjöl med äggvita, florsocker och kardemumma. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

2. Häll smeten i en spritspåse utan tyll och spritsa ut 15 rundlar (cirka 6 centimeter i diameter) på plåten. Grädda mitt i ugnen cirka 15 min. Låt svalna helt.

ANNONS

3. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser till en ganska tjock konsistens. Spritsa eller klicka ut fyllningen, jämnt fördelat, på undersidan av bottnarna. Ställ i kylskåp för att “sätta sig”.

4. Topping: Skålla en näve mandlar genom att lägga dem i en kastrull med vatten, koka upp, nyp bort skalet och hacka sedan i småbitar.

5. Smält vit choklad över vattenbad (chokladen ska bara precis smälta, inte bli för varm). Ringla chokladen över biskvierna och toppa med mandel. Ställ i kylskåp direkt och förvara dem där.

Släta semmelbullar.
Släta semmelbullar. Bild: Marie Lind

Släta semmelbullar (20 st)

Ingredienser:

Deg:

25 g jäst

3 dl kall mjölk

1 ägg

0,5 dl strösocker

1 tsk salt

2 tsk kardemumma

50 g riven mandelmassa

100 g rumstempererat smör

570 g (9,5 dl) vetemjöl special

Pensling:

1 ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör runt tills jästen löses upp. Häll i resterande ingredienser och knåda ihop en fin, blank och elastisk deg. Knåda den ordentligt så att den blir lätt att arbeta med.

2. Låt degen vila övertäckt i bunken i cirka 40 minuter.

3. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Här ska du inte knåda, utan bara dela upp degen i 20 stycken bitar med hjälp av en smörkniv eller degskrapa.

ANNONS

4. Forma bitarna till runda bullar. Kupa din hand och arbeta med handloven mot bakbordet. På så sätt är det enklare att få bullarna runda och fina.

5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i cirka 1,5 timme.

6. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills de har fått fin gyllenbrun färg på ytan.

8. Låt bullarna svalna och fyll dem sedan med hemmagjord mandelmassa och lättvispad grädde.

Hemmagjord mandelmassa (räcker till 4-6 semlor)

Ingredienser:

100 g sötmandel

1,5 dl florsocker

1-2  äggvitor

Gör så här:

1. Mixa sötmandel, florsocker och 1 äggvita med en stavmixer eller hushållsmixer. Det gör inget om det blir lite bitar kvar av mandeln, det blir bara extra gott med crunch.

2. Tillsätt eventuellt 1 äggvita till om massan/krämen blir för tjock.

ANNONS