Sockerfria mellanmålsmuffins (12 stycken)

”Dessa mellanmålsmuffins, som jag har valt att kalla dem, är både gluten- och sockerfria (går även att göra mjölkfria om du använder mjölkfritt alternativ till kesella). De är saftiga, smakar mycket och är perfekta till mellanmålet – för både barn och vuxna.”
Ingredienser:
3 dl glutenfria havregryn
3 ägg
250 g naturell kesella eller kvarg
1 mogen banan
2 medelstora äpplen
1 tsk bakpulver
Blåbär + riven kokos
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Ställ ut 12 st muffinsformar på en ugnsplåt, eller använd en muffinsplåt.
2. Mixa havregrynen till ett fint mjöl i en hushållsmixer (det går också bra att köpa färdigt havremjöl, men det är dyrare).
3. Mosa bananen samt skala och riv äpplena.
4. Vispa upp äggen cirka 1 minut med elvisp. Tillsätt kesella, banan och äpple och fortsätt vispa. Tillsätt sist det mixade havremjölet och bakpulver. Vispa eller rör ihop till en jämn smet.
5. Fördela smeten i muffinsformarna. Tryck ner några blåbär i varje och toppa med riven kokos.
6. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
Mättande bananpannkakor (9 stycken)

”Bananpannkakor är både goda, mättande och hälsosamma. Mina barn älskar dessa! Vi brukar ringla lite honung över och eventuellt lite finhackade hasselnötter.”
Ingredienser:
2 mogna bananer
2 dl havregryn
1 msk chiafrön
1 msk maizena
3 ägg
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienserna i en skål och mixa ihop till en slät smet. Använd en stavmixer eller hushållsmixer.
2. Stek i lite smör på medelvärme cirka 2 minuter per sida. Använd 0,5 dl smet vid varje pannkaka.
Müslibars (cirka 15 stycken)

”Energirikt och mättande mellanmål. Ta en müsli som du gillar, det går bra med vilken som eftersom den ändå ska mixas. Jag valde en osötad müsli med bär. Det är lite syrlig och passar bra ihop med kokos-, jordnöt- och chokladsmak.”
Ingredienser:
150 g valfri müsli
50 g havregryn
100 g kokosolja
40 g jordnötssmör
40 g riven mörk choklad (minst 70 % kakao)
Gör så här:
1. Lägg i 100 g av müslin tillsammans med resterande ingredienser i en skål. Mixa alltihop med en stavmixer till en smet. Blanda i de sista 50 g av müslin.
2. Bre ut smeten på ett bakplåtspapper, till en rektangel på cirka 15x20 centimeter.
3. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i bitar/bars.