Grönkålens tid är nu

När jag var liten avskydde jag julmat. På riktigt hatade den. Slutade till och med äta i ett par veckor. Hemsk unge. Ända tills min faster gifte sig med en hallänning och långkålen kom in i mitt liv. Äntligen något för mig.

ANNONS
|

Sedan den dagen har jag dyrkat grönkål på längden och tvären, i alla tänkbara former.

Till saken hör att jag heller inte var så förtjust i kött. Och det är där just grönkål fyller sin mest mystiska och fascinerande funktion. Det är liksom något köttigt med smaken, utan att grönkål är det minsta besläktat med några som helst animalier, vilket borde göra det till alla köttälskares favoritgrönsak såväl som vegetarianens bästa vän. Skönare textur än spenat, fylligare smak än broccoli, mer aromatisk än mangold.

Frodig, grön, krusig och vacker ståtar den lyckligtvis numera i grönsaksdisken året om. Och grönkålen är inte bara grann att titta på, den innehåller även massor av livsviktiga nyttigheter såsom fibrer, C-vitamin, A-vitamin, kalcium och järn.

ANNONS

Miljövänlig är den också, den behöver inte flygas in från andra sidan jordklotet, kan odlas på friland och klarar både minusgrader och frost. Det sägs till och med att den blir mildare, sötare och godare om den får sig en köldknäpp eller två.

Grönkål är precis vad vi behöver så här års – en grymt god grönsak som förmår pigga upp oss rent kroppsligt och dessutom sätta lite färg på tillvaron när rotfrukterna börjar kännas som gårdagens nyheter.

Lägg den i pajen, fräs den med rester, mixa till en soppa, toppa en pizza, rosta till nyttiga chips. Grönkål är en fantastiskt användbar och mångsidig grönsak som dessutom håller ett bra tag i kylen, till skillnad från mycket annat bladgrönt.

Recept

Pasta med grönkålspesto och ingefärsräkor

4 portioner, 30 minuter

Pesto är ett suveränt sätt att ta vara på grönkålen och ger en härligt fyllig smak till pastan.

cirka 100 g grönkål

500 g tinade räkor med skal

1–2 msk riven ingefära

2 vitlöksklyftor, rivna

1 citron, skal och saft

salt

400 g valfri pasta, exempelvis fettuccine

1 dl olivolja

1 dl solroskärnor

cirka 1 dl riven pecorino eller västerbottensost

3 sardellfiléer

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Repa grönkålen och finhacka stjälkarna.

2. Skala räkorna. Lägg i en liten skål, tillsätt ingefära, ena vitlöksklyftan, lite rivet citronskal samt en liten skvätt olivolja. Vänd runt och låt stå och samla smak medan du fixar resten.

3. Koka upp väl saltat pastavatten i en rymlig kastrull.

4. Kör grönkål, en vitlöksklyfta, resten av det rivna citronskalet och saften i matberedare (stavmixer kan också funka) med solroskärnor, ost och sardeller och mixa till en hyfsat slät smet. Rör ut med resten av olivoljan och smaka av med salt och peppar.

5. Koka pastan al dente, spara en mugg av pastavattnet och låt resten rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen på låg värme och blanda med grönkålspesto och räkor. Tillsätt lite av pastavattnet och rör runt kraftigt tills det blir lite krämigt. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt.

6. Servera med extra riven ost och generöst med nymalen svartpeppar.

Fetafyllda paprikor med grönkålschips

3–4 portioner

Ett recept inspirerat av Instagramprofilen Diadonna som specialiserat sig på mat från Balkan.

cirka 100 g grönkål

olivolja

flingsalt

300 g minipaprikor, alternativt 3 stora

2 pkt feta, à 150 g

1/2 dl crème fraiche

2 ägg

torkad oregano

Gör så här:

1. Skär bort den grova mittstjälken på grönkålen. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt en skvätt olivolja och massera in.

2. Fördela på en plåt och sätt in i ugnen på 150 grader i cirka 15 minuter eller tills de blir krispiga. Vänd dem gärna då och då. Ta ut och strö genast över flingsalt. Höj värmen till 175 grader.

3. Dela paprikorna på längden och avlägsna kärnhuset. Skär av en tunn bottenplatta så att de står stadigt. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt.

4. Mosa fetaosten med gaffel. Tillsätt crème fraiche och ägg. Mixa till en slät röra. Fördela i paprikorna. Grädda minipaprikor i 20 minuter, stora paprikor i cirka 40 minuter.

5. Toppa med grönkålschipsen och servera små som mingelmat, stora tillsammans med exempelvis buljongkokt bulgur eller varm baguette.

Vitlökssauterad grönkål med crispy eggs

4 portioner, 20 minuter

Mitt favorithak i hela världen, Great Jones Café i New York, finns tyvärr inte längre. Men där serverades en variant på ”kale” (nästan grönkål) som påminner om den här. Crispy eggs blev en het grej för några år sedan. Jag älskar fortfarande båda – särskilt tillsammans.

cirka 200 g grönkål

2 msk smör (minst)

olivolja

1/2 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 dl vatten

1/2 citron

salt

4 ägg

1 nypa chiliflakes

1 nypa torkad oregano

färskriven parmesan

Gör så här:

1. Repa grönkålen och finhacka stjälkarna. Strimla resten grovt.

2. Hetta upp smör och olivolja i en vid stekpanna. Svetta löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök, kål, vatten, citronsaft och salt. Låt puttra tills kålen mjuknat. Ta upp, lägg åt sidan och håll varmt.

3. Torka ur pannan och hetta upp generöst med ny olja på hög värme. Knäck äggen, sänk värmen och låt dem steka sig frasiga i kanterna. Strö över salt, chiliflakes och oregano.

4. Fördela kålen på tallrikar och toppa med varsitt ägg. Riv över parmesan och servera genast.

Att dricka till

Brochet Facile Sauvignon Blanc (2267), 99 kronor.

Alkoholfritt: Brooklyn Special Effects IPA (1940), 15:90 kronor.

ANNONS