God halloween med sötsyrlig bakelse och pyntad kaka

Halloween står för dörren och våra barn längtar efter att få klä ut sig. Själv tycker jag att halloween är lite läskigt och jag tycker inte om att skrämmas. Men baka – det tycker jag om! Att då få baka något lite extra till halloween är perfekt. En ljuvlig kladdkaka med spindeldekor samt en sötsyrlig halloweenbakelse kan i alla fall inte jag bli rädd för.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Kladdkaka med extra crunch och spindelnät.
Kladdkaka med extra crunch och spindelnät. Bild: Marie Lind

Kladdkaka med extra crunch och spindelnät (10 bitar)

Ingredienser:

Kaka:

150 g flytande smör (ej smält)

2 dl strösocker

3 ägg

2 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 g daim

Spindelnät/topping:

1,5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Lite florsocker

Gör så här:

1. Kaka: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (cirka 26 centimeter i diameter).

2. Finhacka daimen och ställ åt sidan.

3. Vispa lätt ihop smör, strösocker och ägg med en ballongvisp. Sikta sedan ner de torra ingredienserna och rör ihop en slät smet. Häll smeten i formen och strö över den hackade daimen. Tryck till den lätt med baksidan på en sked så att ytan blir jämn (då är det lättare att dekorera sen).

ANNONS

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 15-18 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och fortsatt kladdig/lös i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp i ett par timmar.

5. Spindelnät: Vispa upp grädde och vaniljsocker till ett fast fluff. Häll över i en spritspåse utan tyll. Klipp ett litet hål längst ner. Spritsa nu ut cirklar från mitten på kakan och hela vägen ut till kanterna. Spritsa sedan raka linjer från mitten och utåt genom cirklarna för att skapa ett nät. Får du grädde över i spritsen så serverar du bara det vid sidan om.

Halloweenbakelse.
Halloweenbakelse. Bild: Marie Lind

Halloweenbakelse (6 st)

Ingredienser:

Botten:

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl mjölk

Fyllning:

2,5 dl vispgrädde

1,5 tsk vaniljsocker

1,5 dl florsocker

2 tsk lakritspulver

125 g mascarpone

1 dl hallonsylt

Eventuellt några färska hallon

Dekor:

200 g vit marsipan

Hallon/lakritsskalle

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme. Klä en ugnsplåt (cirka 30 x 40 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och socker fluffigt för hand. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda sist i mjölken. Häll ut smeten på plåten och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Låt svalna.

ANNONS

3. Vänd upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dra av det som varit i ugnen.

4. Fyllning: Vispa ihop grädde, vaniljsocker, florsocker, lakritspulver och mascarpone med elvisp till ett fast fluff. Behåll hallonsylten för sig.

5. Montering: Stansa ut 18 stycken rundlar från botten med hjälp av ett dricksglas. Du behöver 3 bottnar per bakelse.

6. Spritsa eller klicka ut fyllning på första lagret. Klicka ut lite hallonsylt i mitten och eventuellt ett färskt hallon. Upprepa samma på lager två. Lägg på den tredje botten och spackla lakritsfluffet runt om. Ställ in i kylskåp medan du förbereder marsipanen.

7. Dela upp marsipanen i 6 delar och kavla ut varje del tunt till en cirkel.

8. Ta ut bakelserna från kylen och täck dem med marsipancirklarna. Tryck försiktigt ner marsipanen längs med kanterna. (Det får gärna se ut som ett litet spöke). Skär bort eventuellt överflödig marsipan. Dekorera med halverade hallon/lakritsskallar.

ANNONS