Ge puddingen en chans!

Pudding … Bara smaka på själva ordet. Det smakar barndom och pulverefterrätt – på ett positivt vis.

ANNONS
|

Att få chokladpudding i skolan var ju som att vinna på Lotto. Det finns något inrymt trösterikt med hela konceptet pudding.

I Storbritannien används till och med ordet ”pudding” som ett helhetsbegrepp just för desserter. Där är också brödpudding i olika former vanligt, liksom i den amerikanska Södern. Ett prima sätt att ta vara på torrt bröd och oändligt mycket godare än det låter.

På våra breddgrader har vi dock andra mer matiga puddingvanor, som till exempel laxpudding, makaronipudding och kålpudding. Vilket inte hindrar att man kan laga vanvettigt goda puddingar till dessert. I de sammanhangen ingår oftast mjölk i någon form, det är också det som ger den där snälla, släta, lena smaken och härligt krämiga konsistensen som går raka vägen in i hjärteroten. Ägg kan förekomma, alternativt förtjockande tillsatser såsom majsstärkelse, potatismjöl eller gelatin. Oftast tillagas den i ugnen, men varianter med vattenbad förekommer också.

ANNONS

En pudding ska varken vara flytande eller stabbig. Målbilden hamnar någonstans mittemellan. Lite klädsamt dallrig är aldrig fel.

Vid det svenska hovet började man äta pudding på 1600-talet, inspirerade av engelsmännens yorkshirepudding och blodpudding. Men det var först på 1800-talet som de sötare varianterna dök upp på svenska bord och slog igenom stort under 1900-talets första hälft.

Numera klingar ordet en smula omodernt. Men en pudding är en pudding och minsann fortfarande väl värd att både laga och äta. Varför inte bjuda på en i helgen? En riktig kalaspudding går alltid hem.

Recept

Brödpudding med whiskykolasås, russin och nötter

4 portioner, 90 minuter

I dessa spartider är det här det absolut godaste sättet att ta vara på bröd som blivit torrt. Funkar både med matbröd och sötebröd.

cirka 500 g torrt vitt bröd eller vetebröd

1 1/2 dl strösocker

1 tsk kanel

7 1/2 dl mjölk

3 ägg

1 tsk vaniljsocker

2 msk whisky (kan uteslutas)

1 dl pekannötter

1 dl russin

Kolasås:

2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker

125 g smör

1 dl vispgrädde

4 msk whisky (kan uteslutas)

2 msk ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 liten nypa salt

Gör så här:

1. Riv brödet i bitar – om det går (beror på hur torrt det är). Blanda med socker och kanel.

2. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljsocker. Häll blandningen över brödet och låt stå och svälla medan du gör i ordning såsen. Tryck ner brödet då och då så att all vätska sugs upp ordentligt.

3. Mät upp samtliga ingredienser till såsen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills såsen tjocknat något. Akta så att det inte bränns. Ställ åt sidan.

4. Lägg hälften av brödet i en smord ugnsfast form. Strö över nötter och russin. Ringla över cirka 1/2 deciliter av såsen. Täck med resten av brödet och ringla över lite mera sås (men spara resten).

5. Grädda i 175 grader i 40–50 minuter eller tills ytan får fin färg och en kniv kan stickas in i den utan att bli kladdig.

6. Värm resten av såsen försiktigt och servera vid sidan om.

Chiapudding med kokos och färska bär

2 portioner, 5 minuter + minst 30 minuter i kylen

För några år sedan var chiapudding det hippaste man kunde äta, jag tycker fortfarande att det är gott. Gör den gärna kvällen innan så har du en kanongod frukost att börja dagen med.

1 dl tinade hallon + eventuellt några extra färska

eventuellt andra bär till dekor

2 msk chiafrön

2 1/2 dl kokosmjölk eller kokosgrädde, (ej light)

1–2 msk akaciahonung + extra

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Mosa tinade hallon och gärna några färska i en skål eller burk med lock.

2. Tillsätt chiafrön, kokosmjölk (eller grädde för en tjockare konsistens), honung och vaniljsocker.

3. Blanda väl, täck över alltsammans och ställ in i kylen i minst 30 minuter, men allra helst över natten så att chiafröna hinner svälla ordentligt.

4. Häll upp i små skålar eller glas. Garnera med färska hallon eller andra goda bär.

Sutlac – turkisk rispudding med granatäpple

4 portioner, 1 timme + minst 30 minuter i kylen

Populär turkisk dessert som går att förbereda i god tid.

1 dl grötris

3 dl vatten + 2 msk

1 dl vispgrädde

5 dl standardmjölk, + 2 tsk

2–3 msk honung

1 nypa salt

1/2 tsk vaniljsocker

1 1/2 msk majsstärkelse

1 äggula

kanel

1/2 granatäpple

pistagenötter, grovhackade

Gör så här:

1. Koka upp riset i 3 deciliter vatten i en tjockbottnad kastrull utan lock. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills riset mjuknat och sugit åt sig all vätska.

2. Tillsätt grädde, 5 deciliter mjölk, honung, salt och vaniljsocker. Låt puttra på svag värme utan lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då, akta så att det inte bränns. Rör ut majsstärkelsen med 2 matskedar kallt vatten (eller mjölk) och tillsätt mot slutet. Låt sjuda lite till tills riset känns krämigt.

3. Fördela i små värmetåliga skålar, men lämna lite plats för puddingen att svälla.

4. Rör ut äggulan med 2 teskedar mjölk. Droppa över puddingarna och bred ut med baksidan på en sked.

5. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter eller tills puddingarna fått fin färg på ytan.

6. Låt svalna helt och ställ sedan i kylen i minst 30 minuter, gärna ett par timmar.

7. Pudra över lite kanel och garnera med granatäpplekärnor och grovhackade pistagenötter.

Att dricka till

Nybryggt kaffe.

Veckans godingar

ANNONS