
Siffertårta med mango- och passionsfruktsmousse, chokladkräm och godis
(10–12 bitar – beroende på om du har en eller två siffror)
Ingredienser:
Mango- och passionsfruktsmousse (görs dagen innan):
75 g passionsfrukt (eller 4 st frysta kuber)
100 g frusen mango
100 g vit choklad
3,5 dl vispgrädde
1-1,5 dl florsocker
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Chokladkräm:
110 g Noblesse
100 g mascarpone
Dekor:
Noblesse
Polly
Minimarshmallows
Maränger
Gör så här:
1. Mango- och passionsfruktsmousse: Tina mango och passionsfrukt. Häll ner mango, passionsfrukt, vit choklad och vispgrädde i en kastrull. Värm tills allt har smält, koka ej. Låt svalna och ställ i kylskåp. När moussen ska användas vispar du upp till en fluffig mousse och rör försiktigt ner florsocker.
2. Tårtbotten: Sätt ugnen på 180 grader över/undervärme. Ta fram en stor ugnsplåt och klä den med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ihop till en klumpfri smet. Häll ut på plåten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt.
3. Klipp ut en mall i papper för den eller de siffror du vill ha. Se till att det får plats 2 av varje siffra, eftersom du sedan ska använda 2 lager av varje.
4. Chokladkräm: Smält Noblesse och låt svalna något. Vispa ihop med mascarpone till ett fluff.
5. Montering: Skär ut tårtbotten efter dina siffermallar. Häll över den uppvispade mango- och passionsfruktsmoussen i en spritspåse. Klipp ett hål i påsen och spritsa toppar på första lagret av bottnarna. Lägg på andra lagret av bottnar och spritsa på resten av moussen. Dekorera sedan tårtan med chokladkräm och fler Noblesse, Polly, minimarshmallows och maränger.

Hallontårta (cirka 12 bitar)
Ingredienser:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Vaniljkräm:
3,5 dl mjölk
3 äggulor
25 g smör
0,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
2 msk vaniljsocker
Hallongrädde:
5 dl vispgrädde
2 dl hallonsylt
1,5 dl florsocker
Extra fyllning:
Färska hallon
Dekor:
Färska hallon
Några blad färsk mynta
1 dl vispgrädde
25 g vit choklad
Gör så här:
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med elvisp, gärna 5-7 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop smeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna upp-och-ner i formen.
2. Vaniljkräm: Tillsätt alla ingredienser, utom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och häll över i en kall skål. Rör i vaniljsockret och låt krämen svalna (den tjocknar mer när den svalnar). Ställ in i kylskåp en stund så den blir riktigt kall.
3. Hallongrädde: Vispa ihop grädde och hallonsylt till ett fast fluff. Rör i florsockret försiktigt, så att du behåller fluffet.
4. Montering: Dela din tårtbotten i 3 anslag. Lägg den tjockaste delen i botten och bre på ett lager med vaniljkräm, ett lager hallongrädde och lite färska hallon (du kan dela dem på mitten först). Lägg på nästa lager och upprepa samma. Placera sista anslaget högst upp och spackla hela tårtan med resterande hallongrädde.
5. Dekor: Vispa upp lite vispgrädde till spritsbar konsistens. Häll över i en spritspåse med stjärntyll och spritsa ut lite oregelbundet på tårtan. Lägg ut massa färska hallon (även här delade på mitten, om du vill). Avsluta dekorationen med myntablad och lite hyvlad vit choklad.