Fänkål – en nyttig filur

Fänkål är fräckt, fräscht och fiffigt – en grönsak som piggar upp och sätter smak. Välkomna fänkålen in i ditt kök!

ANNONS
|

Jag skulle skicka ut mannen i mitt liv att köpa ett fänkålshuvud till soppan jag hade tänkt laga. Varpå den arma människan började mumla något ohörbart och såg allmänt generad ut. Så småningom kröp det fram att han inte ens visste hur fänkål såg ut! Snacka om att jag tappade hakan …

Tänk att man kan gå runt ett helt liv och aldrig ens ha smakat denna läckra, krispiga grönsaksgoding.

Smått obegripligt!

Nu är det ju dock inte alla som lockas av fänkålens inneboende diskreta anistoner. Gillar man inte lakrits finns det alltid en risk för att fänkålen ratas, även om intensiteten avtar i viss mån efter tillagning.

ANNONS

Men för alla oss andra väntar en oerhört mångsidig delikatess med sin piffigt randiga kostym. Fänkålen kan vara saftig och knaprig eller mild och mjäll, allt beroende på hur man väljer att anrätta den.

Den är helt ljuvlig att lägga på grillen, men smakar också underbart bräserad långsamt i vin eller lövtunt hyvlad i en sallad. Testa fänkålspizzan här intill och du lär få upp ögonen för en helt ny fänkålsvariant som lätt kan bli en stående favorit.

Fänkålens bästa smakkompisar är för övrigt citrus, ost, oliver, vitlök, timjan, dill, persilja och mandel.

Själva fänkålshuvudet är egentligen bladbasen på en växt som kan bli upp till en och en halv meter hög.

Som extra bonus är fänkålen även en enormt nyttig liten filur, full av fibrer, vitaminer och olika mineraler. Denna supergrönsak är framför allt en källa till C-vitamin och järn.

Med andra ord finns det gott om anledningar att lära sig hur fänkål både ser ut och smakar.

Recept

Fänkålssallad med getost, oliver och blodgrape

4 portioner, 20 minuter

Galet god, fräsch och smakrik sallad med små och enkla medel.

2 fänkålshuvuden

1 blodgrapefrukt

3 msk olivolja

2 msk citronsaft

1 schalottenlök, finhackad

1 tsk torkad oregano

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 dl kalamataoliver, urkärnade

150 g färsk getost, exempelvis Chavroux

2 msk pinjenötter

Gör så här:

1. Dela fänkålshuvudena i halvor och skiva sedan så tunt du kan, gärna på mandolin. Spara ”dillen” till dekor.

2. Filea, eller skala och skiva, grapefrukten. Försök få bort alla vita hinnor.

3. Vispa ihop olivolja, citronsaft, schalottenlök och oregano i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

4. Häll över fänkålen i bunken och blanda runt så att den täcks ordentligt av dressingen. Lägg upp på ett fat eller i salladsskål och fördela grapefrukt och oliver ovanpå. Klicka ut getosten här och var.

5. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de börjar få lite färg och strö över tillsammans med fänkålsdillen. Salta och peppra lite extra.

Vitvinsbräserad fänkål med parmesankrisp

4 portioner, 30 minuter

Gott som smårätt eller tillbehör till kött, fågel eller fisk.

2 fänkålshuvuden

olivolja

25 g smör

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 dl vitt vin

2 1/2 dl grönsaksbuljong

salt

nymalen svartpeppar

1/2 dl panko

1/2 dl färskriven parmesan

finskuren persilja till dekor

Gör så här:

1. Skär fänkålen i kvartar, men behåll roten så att de inte faller isär.

2. Hetta upp en skvätt olja och smöret i en stor stekpanna. Lägg i fänkålen och bryn på medelvärme i 3–4 minuter per sida eller tills klyftorna får färg runt om.

3. Sänk värmen och tillsätt vitlöken och låt fräsa med någon minut. Tillsätt vinet och låt det nästan koka bort. Tillsätt sedan buljong, salt och peppar. Låt sjuda under lock i 10–15 minuter eller tills fänkålen mjuknat helt och hållet. Ta bort locket och låt puttra i ytterligare 5 minuter tills vätskan reducerats till hälften.

4. Gör parmesankrispet under tiden. Blanda panko och parmesan i en bunke och tillsätt salt och peppar. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och tillsätt brödblandningen. Stek i 4–5 minuter eller tills pankon fått lite färg. Låt svalna på tallrik.

5. Lägg upp fänkålen på serveringsfat. Strö över parmesankrisp och persilja.

Fänkålspizza med spenat och rostad vitlök

4 portioner, 30 minuter

Vem har sagt att man inte kan ha fänkål på pizza? Den här annorlunda pizzan är kalasgod och dessutom helt vegetarisk. Fullt tillåtet att fuska med färdigköpt pizzakit, anser jag.

1 fänkålshuvud

1 liten rödlök, tunt skivad

olivolja

8 vitlöksklyftor, finhackade

flingsalt

1 pizzakit med tomatsås

1 påse babyspenat, à cirka 75 g

1 mozzarellaost, alternativt 2 dl färdigriven mozzarella

färskriven parmesan

chiliflakes

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Värm en plåt i ugnen på 250 grader.

2. Hyvla fänkålen så tunt du kan och vänd runt med rödlöken i lite olivolja i en bunke.

3. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en liten kastrull på medelvärme och rosta vitlöken med flingsalt tills den precis börjar få pyttelite färg. Fiska genast upp och låt rinna av på hushållspapper.

4. Rulla ut pizzadegen på mjölat bakplåtspapper. Strö över den rostade vitlöken och bred på tomatsås (brukar räcka med drygt hälften). Fördela fänkål, rödlök och spenat ovanpå. Riv mozzarellan i bitar och strö över tillsammans med parmesan och chiliflakes. Salta och peppra.

5. Fös över på den heta plåten och dra bort papperet. Grädda i 10–15 minuter eller tills pizzan fått fin färg.

Att dricka till

Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner (2775), 115 kronor.

Alkoholfritt: God Dryck No 1 Prestige Cuvée Alkoholfri (19018), 118 kronor.

ANNONS