Enkelt, men ack så gott

Ibland måste det vara tillåtet att fuska – kanske inte i kortspel och husbyggen, men väl i köket.

ANNONS
|

Jag drar mig inte det minsta för att köra med halvfabrikat emellanåt – så länge jag vet att de smakar okej. Det är till exempel en enorm skillnad mellan olika märken på färdigköpt tomatsås för pasta. Håll dig till något som åtminstone klingar italienskt är mitt råd.

Och färdigköpt sås funkar alldeles utmärkt om du till exempel ska laga lasagnen som ingår i min busenkla bjudmeny för alla tillfällen. Så varför inte lite helgmys med goda vänner innan vardagen drar i gång på allvar?

Min erfarenhet är att människor överlag inte är så himla kräsna när det handlar om maten när de blir bortbjudna. Visst är det trevligt om den smakar gott, men egentligen är det ju inte därför man är där. Man är där för att umgås, skvallra och ha allmänt hygge, som dansken säger. Maten är sekundär.

ANNONS

Med det sagt vill man kanske inte bjuda på havregrynsgröt direkt. Lite piff känns alltid bättre, även om de flesta jag känner skulle bli evigt tacksamma för spaghetti med hemlagad köttfärssås.

Vad jag egentligen försöker få sagt är att alla uppskattar att bli bjudna på middag. Om inte annat så för att slippa behöva laga den själv. Man behöver liksom inte göra så himla stor affär av det, planera i veckor och hålla reda på vems ”tur” det är att bjuda. Har du mat hemma – dela med dig och skippa en kväll framför tv:n.

Förra året vid den här tiden satt jag ensam i en dragig sommarstuga med coronaviruset dunkande i kroppen. Allt efterlängtat helgfirande fick ställas in och ingen mat hemma. Aldrig någonsin har jag längtat så mycket efter att få bli bjuden på middag. Hade nog faktiskt räckt med havregrynsgröt.

Recept

Gambas al ajillo

4 portioner, 15 minuter

Räkor med vitlök – lika enkel som älskad förrätt som alltid går hem. I varje fall hos mina gäster.

500 g valfria räkor, ASC/MSC-märkta

1 1/2 dl olivolja

5 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 röd chili, finskuren, alternativt 2 små torkade

flingsalt

1 knippa persilja, finhackad

baguette eller liknande till servering

Gör så här:

1. Tina räkorna och skala om det behövs.

2. Värm oljan på medelvärme i en liten kastrull på spisen. När den är riktigt het tillsätter du chili och vitlök. När vitlöken börjar dofta vänder du snabbt ner räkorna. Akta så att vitlöken inte blir bränd, då smakar det bittert. Är räkorna råa behöver de tillagas i oljan, annars ska de bara precis värmas så de inte blir sega.

3. Fördela olja och räkor i små skålar. Strö över flingsalt och persilja.

4. Servera med bröd att suga upp den goda oljan med.

Enkel vegolasagne med basilika, linser och vitkål

4 portioner, 1 timme

Ett smidigt sätt att slippa krångla med béchamelsås. Och här skäms jag inte ett dugg för att fuska. Men det går såklart att laga allt själv från grunden också.

2 burkar färdig tomatsås för pasta

1 kruka basilika, alternativt 1/2 paket fryst basilika, à 50 g

2 msk kapris

1 dl vitt vin (kan uteslutas)

salt

nymalen svartpeppar

eventuellt chiliflakes

cirka 1/2 påse färdigstrimlad vitkål, à 300 g

1 pkt färdigkokta linser, à cirka 400 g

2 dl crème fraiche

cirka 250 g lasagneplattor

1 påse riven gratängost eller liknande, à 150 g

cirka 2 tsk torkad oregano

eventuellt 1–2 tomater, skivade

grönsallad till servering

Gör så här:

1. Värm tomatsåsen i en kastrull (alternativt gör din egen). Tillsätt basilikablad (spara lite till garnering) och hackade stjälkar (eller fryst basilika), kapris och vin. Låt puttra en stund och smaka av om det behövs salt och peppar och kanske lite chiliflakes.

2. Tillsätt vitkålen (du kan så klart strimla hel vitkål själv om du föredrar det) och låt puttra med i 5 minuter, rör sedan i linser och crème fraiche.

3. Häll upp ett tunt lager sås i botten på en ugnsform. Lägg på ett lager lasagneplattor, sedan ett nytt lager tomatsås och lite riven ost. Upprepa tills du kan avsluta med ett sista lager sås. Strö över riven ost och oregano. Lite skivade tomater på blir snyggt (strö i så fall oregano över dem också).

4. Gratinera i 200 grader (180 med varmluft) i cirka 30 minuter eller tills lasagnen fått fin färg och plattorna mjuknat.

5. Servera med grönsallad med vinägrett.

Amarettopäron med mandel

4 portioner, 15 minuter

En blixtsnabb och superenkel dessert för dig som har mikrovågsugn.

2–3 msk smör

1–2 msk råsocker

1 citron

4 msk Amaretto, alternativt koncentrerad flädersaft

2 dl löst vispad grädde

2 stora mogna päron

50 g mandelspån

färsk mynta eller citronmeliss

Gör så här:

1. Lägg smöret i en plastskål, täck över och smält på full effekt (max 800 watt). Rör i råsocker, rivet citronskal, lite citronsaft och Amaretto (eller flädersaft). Rör om tills sockret löser sig. Smaka av.

2. Vispa grädden luftig. Vänd eventuellt ner en liten skvätt Amaretto här också.

3. Dela päronen i halvor och gröp ur kärnhusen med en tesked. Pressa över lite citronsaft.

4. Lägg päronhalvorna på ett fat med snittsidan nedåt, täck över och kör i mikron på full effekt i cirka 3 minuter. Placera sedan päronen på varsin assiett och skiva tunt fram till skaftänden som fortfarande ska hålla ihop. Bred ut ungefär som en solfjäder.

5. Häll över Amarettosåsen och toppa med grädde och mandelspån.

6. Garnera med färska myntablad eller citronmeliss.

Att dricka till

Förrätt: Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia (2216), 119 kronor.

Huvudrätt: Borgogno Barbera d'Alba Superiore (74201), 199 kronor.

Efterrätt: Luxardo Amaretto di Saschira (50662), 189 kronor (BS).

Alkoholfritt: Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust Alkoholfri (1993), 25 kronor.

ANNONS