En sallad som är värd att sätta tänderna i

Det är inte alltid de som skriker högst som hörs mest. De blyga i bakgrunden kan ha mycket att bidra med. Isbergssalladen är en undanskymd raring som förtjänar att hyllas.

ANNONS
|

Det är lätt att glömma bort hur fantastisk helt vanlig isbergssallad faktiskt är. Vi tar den liksom för given och förknippar den med pliktskyldiga stentrista salladsbufféer och stökiga skolmatsalar. Men tänk efter…

Krispig till tusen, hållbar som få och en pålitlig trotjänare som kan fylla ut och rädda det mesta. Men den duger minsann till annat än bara salladsskålen. Den fräscha smaken förvandlas till en bitterljuv sötma när isbergssalladen till exempel hamnar på grillgallret. Har du inte provat råder jag dig att åtminstone ge det ett försök.

Tack vare sin inneboende spänst och knapriga konsistens funkar den dessutom att koka lite lätt för liknande effekt. Man kan till och med laga god soppa på isbergssallad.

ANNONS

De stadiga bladen är också som gjorda för att transportera annat smaskigt på, såsom till exempel de Vietnam-inspirerade oemotståndliga banh mi-båtarna här nedan. Rekommenderas å det innerligaste.

Denna vår barndoms salladssort är även en idealisk partner till allehanda gojsiga dressingar. Krispigheten består och bidrar med eftertraktad struktur samtidigt som smakerna förenas i ljuv harmoni. Det är precis så en sallad ska jobba.

Somliga kan dock ha svårt för den lilla beskan som lurar i bakgrunden. Ett tips är då att tillsätta en aning socker eller honung i dressingen för att linda in det hela. Rejält med citron är också en höjdare till.

Isbergssallad går bra att odla i Sverige och säsongen sträcker sig fram till oktober. Den bör förvaras svalt och kan faktiskt hålla i flera veckor. Blir den trött och missfärgad är det bara att skala av de yttersta bladen och ge resten ett iskallt bad en stund. Vi ska vara tacksamma över att det fortfarande finns isberg som inte smälter i första taget.

Krispig grönsallad till grillat

3-4 portioner, 15 minuter

En fiffig och piffig sallad där isbergssalladen verkligen kommer till sin rätt. Funkar kanonbra till allt grillat och är exakt hur lätt som helst att sno ihop.

1 litet huvud isbergssallad

150 g feta

massor av färska örter, till exempel basilika, oregano, mynta

1 citron

1 chili, finhackad (kan uteslutas)

olivolja

eventuellt 1 dl oliver

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Strimla salladen ganska fint. Bryt över fetaosten och strö över örterna (spara lite till dekor). Blanda väl, gärna med händerna så att salladen riktigt suger åt sig av allt det goda.

2. Riv över citronskal och pressa över saften. Strö över chilin. Blanda väl och tillsätt eventuellt oliver om du gillar det.

3. Dra ett rejält tag med pepparkvarnen över och garnerna eventuellt med ännu mer örter. Funkar finemang till allt grillat.

Grillad isberg med chorizokrisp, parmesan och oliver

4 portioner (som tillbehör), 20 minuter

Har du inte testat att grilla isbergssallad måste du göra det åtminstone en gång. Risken finns att det blir fler, det är nämligen ett ypperligt tillbehör till det mesta.

1 stort huvud isbergssallad

olivolja

2 citroner

1 chorizokorv eller liknande

flingsalt

färskriven parmesan

nymalen svartpeppar

1 dl hackade oliver

Gör så här:

1. Skiva salladshuvudet i cirka 2-3 cm tjocka skivor, helst så att själva roten sitter kvar, då håller de ihop bättre. Pensla med olivolja.

2. Dela citronerna på hälften och pensla snittytan med olivolja.

3. Grilla korven ganska hårt eller stek i panna. Skär i små, små tärningar. Stek eventuellt lite till i panna för extra krisp.

4. Grilla sallad och citroner över direkt värme i 1-2 minuter eller tills de får fin färg. Vänd salladen och grilla på andra sidan.

5. Ringla över extra olja och strö på lite flingsalt. Riv över massor av parmesan och peppra. Strö över chorizo och oliver.

Servera till kött, fisk eller kyckling tillsammans med de grillade citronerna som pressas över hela härligheten.

Isbergsbåtar banh mi-style

8 portioner, 30 minuter

Banh mi är en suveränt god vietnamesisk fylld macka och något av en personlig favorit. Här har jag i stället valt att lägga fyllningen på små ”båtar” av krispig isbergssallad.

Båtar:

små blad av isbergssallad

skivad jalapeño

färsk mynta

färsk koriander

Grönsaker:

1 dl rivna morötter

1 dl tunt skivad gurka

4 rädisor, tunt skivade

1 msk risvinäger

1 msk socker

salt

Fyllning:

1/2 dl majonnäs

2 msk finhackad schalottenlök

1-2 msk stark chilisås

olja

2 vitlöksklyftor, finhackade

200 g fläskfärs (kycklingfärs går också bra)

2 msk fisksås

nymalen svartpeppar

salt

1 tsk socker

1/2 kruka basilika eller thaibasilika

1 lime

Gör så här:

1. Bryt loss bladen från salladshuvudet.

2. Gör grönsakerna: Blanda morötter, gurka och rädisor med vinäger, socker och lite salt. Låt stå medan du fixar resten.

3. Gör fyllningen: Rör ihop majonnäs med 1 msk schalottenlök och chilisåsen. Ställ åt sidan så länge.

4. Hetta upp lite olja i en stekpanna, tillsätt resten av schalottenlöken och vitlök. Fräs i 1 minut. Tillsätt färsen och bryn i cirka 5 minuter eller tills den är genomstekt. Tillsätt fisksås, peppar, lite salt och socker. Rör ner rivna basilikablad samt limeskal och -saft. Låt svalna något, rör sedan ner majonnäsen.

5. Lägg en klick färs på varje salladsblad. Toppa med de picklade grönsakerna och garnera med skivad jalapeño, mynta och koriander. Ät med händerna och njut!

Att dricka till

Crudo Catarratto Zibibbo Organic (4993), 79 kronor. Alkoholfritt: Lautus Savvy White (19007), 49 kronor.

ANNONS