Egna tårtor tar lite tid – men är väl värda besväret

Att baka egna tårtor tar sin lilla tid och kräver många olika moment. De här två recepten utgår från att du gör alla fyllningar och bottnar från grunden. Det är dock inga svåra moment, utan det kräver bara lite extra tid och planering. Viktigt vid lite längre recept är att du läser igenom hela receptet först. Läs gärna någon dag i förväg eftersom en del moment kräver tid i kylskåp. Att bjuda på en riktigt god hemmagjord tårta är ändå lite speciellt. Lycka till!

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Festlig marsipantårta (Cirka 12 bitar)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

4 ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

3 äggulor

0,5 dl strösocker

1,5 msk potatismjöl

1,5 msk vaniljsocker

Extra fyllning:

2 bananer

Jordgubbsmousse:

225 g frysta jordgubbar

1 dl vatten

2 tsk citronsaft

Skal från 1 citron

0,75 tsk agar agar pulver (går att byta ut mot gelatinblad, se förpackning för omvandling)

2,5 msk florsocker

3 dl vispgrädde

Vaniljvispgrädde:

5 dl vispgrädde

0,5 dl florsocker

1,5 tsk vaniljsocker

Dekor:

500 g ljusblå marsipan

Våffelstrutar med smak av hallon

Marshmallows

Ahlgrens bilar

ANNONS

Gör så här:

1. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta jordgubbar, citronsaft + skal och vatten i en kastrull tills jordgubbarna är mjuka och går att mosa. Sila blandningen och häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt agar agar. Låt allting koka upp och låt sedan småputtra i cirka 4 minuter. Häll över i en kall bunke och låt svalna/stelna i rumstemperatur till en puré (agar agar stelnar vid 40-45 grader). Vispa under tiden upp grädden lätt. Blanda ihop jordgubbspurén med lättvispad grädde och florsocker. Ställ i kylskåp i minst 4 timmar.

2. Botten: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i 5 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop (du vill behålla så mycket luft som möjligt). Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.

3. Vaniljkräm: Blanda ner alla ingredienser, utom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och sjud (ej koka) under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan. Häll över krämen i en kall skål, tillsätt vaniljsocker, rör om och låt svalna i rumstemperatur.

4. Vaniljvispgrädde: Vispa upp de tre ingredienserna till ett fast fluff med elvisp.

ANNONS

5. Montering del 1: Dela din tårtbotten i 3 delar. Lägg den tjockaste delen längst ner. Bre på vaniljkrämen. Toppa med skivad banan. Lägg på nästa botten och bre på jordgubbsmoussen. Avsluta med sista botten och spackla hela tårtan med vaniljvispgrädde. Sätt in tårtan i kylskåp medan du kavlar marsipanen.

6. Marsipan: Strö lite florsocker på bakbordet. Kavla ut marsipanen genom att trycka lätt med kaveln. Vänd på marsipanen ofta så att den inte fastnar i underlaget. Du kan också strö lite florsocker på kaveln och på dina händer. Se till att kavla tunt och med marginal så marsipanen är större än tårtan och kan täcka kanterna.

7. Montering del 2: Ta ut tårtan från kylskåpet. Lägg upp det tunna marsipanlocket på dina underarmar och lägg den över tårtan. Tryck försiktigt ner den längs kanterna genom att dra lite lätt och försöka sträcka ut den för att undvika veck. Skär bort överflödig marsipan. Pudra marsipanlocket med lite florsocker. Dekorera med Ahlgrens bilar och våffelstrutar, som du först fyller med marshmallows och sedan sätter upp och ner.

Julies blomtårta (cirka 12 bitar)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

4 ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Mandelkräm:

120 g sötmandel

ANNONS

1 dl florsocker

1 äggvita

2,5 msk vatten

Färskostkräm:

250 g mascarpone

1 dl riven kokos

0,5 dl marsanpulver

1 äggula

2 msk mjölk

Jordgubbs- och vit chokladmousse (gör dagen innan):

150 g jordgubbar (färska eller frysta)

150 g vit choklad

2,5 dl vispgrädde

Dekor:

Maränger

Färska jordgubbar

Fint skivad vit choklad

Gör så här:

1. Jordgubbs- och vit chokladmousse: Dela jordgubbarna i mindre bitar och krama ur överflödig vätska. Lägg dem i en kastrull ihop med vit choklad och vispgrädde. Sjud ihop tills chokladen har smält. Låt svalna och ställ i kylskåp över natten. När moussen ska användas vispar du upp den med elvisp.

2. Botten: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i 5 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop (du vill behålla så mycket luft som möjligt). Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.

3. Mandelkräm: Mixa mandel till ett fint smul. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen till en len kräm.

4. Färskostkräm: Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp till ett fast fluff.

ANNONS

5. Montering: Skär till tårtbotten så att den får formen av en fembladig blomma (du kan använda exempelvis ett glas för att stansa ut). Dela botten i 2 delar. Lägg tjockaste delen längst ner. Bre på mandelkräm och färskostkräm. Lägg på nästa botten och spackla hela tårtan lite slarvigt med jordgubbs- och vit chokladmousse. Dekorera med maränger, jordgubbar och fint skivad vit choklad.

Tips: På hemmabageriet.se kan du läsa om hur du gör egen maräng till denna tårta.

ANNONS