Din mat kan piffas upp med svartpeppar

Vad vore väl livet utan svartpeppar? Menlöst, intetsägande och dödstrist. Vår mest anonyma krydda förtjänar att stå i fokus – för en gångs skull.

ANNONS
|

Vissa saker tar vi bara för givna. Som att kunna andas, gå, dofta och smaka. De båda sistnämnda förmågorna kommer särskilt väl till pass när det handlar om just svartpeppar. Denna aromatiska, väldoftande vardagskrydda med sina parfymerade pikanta toner har funnits vid vår sida så länge vi kan minnas. Utan att vi ens tänker på det – inte förrän den tar slut i pepparkvarnen. Då infaller sig lätt paniktillstånd och vi förbannar oss själva för att vi inte alltid ser till att ha en extra påse pepparkorn i beredskap.

Piper nigrum är en tropisk klätterväxt och det är själva fröna inuti frukten som utgör vår älskade peppar. Svartpeppar framställs genom att torka och jäsa de halvmogna gröna bären. Vitpeppar gör man däremot när bären är helt mogna, då avlägsnas fruktköttet från bären som skalas och torkas. Grönpeppar görs av omogna bär.

ANNONS

Det finns olika sorters svartpeppar att köpa. Konnässörerna hävdar bestämt att den fruktiga tellicherrypepparn från Indien eller den sötaktiga khmerpepparn (kallas även kampotpeppar) från Kambodja står överst i rang.

Men de flesta av oss tänker förmodligen inte ens på att svartpeppar kan smaka olika. Testa därför följande: Häll upp en liten hög finmalen svartpeppar från ströare, bredvid häller du grovmalen från burk, sedan mal du lite från pepparkvarnen. Till den sista högen stöter du pepparkorn i mortel.

Sätt näsan över var och en – försök att inte nysa … Smaka dem sedan var för sig. Du lär märka en otrolig skillnad. Mest intensiv och aromatisk är garanterat den mortlade. Hack i häl kommer den från kvarnen. Den grovmalda smakar parfym och den finmalda gammalt skåpdamm.

Sedan svär du på att aldrig mer köpa färdigmalen svartpeppar. Amen.

Recept

Peppriga kycklingvingar med citron och lagerblad

3-4 portioner, 1 timme

En återkommande favoriträtt i mitt hem. Noll ansträngning och hundra hurra från alla som får smaka.

1 msk hel svartpeppar

2 citroner

5 vitlöksklyftor

10 lagerblad

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 dl olivolja

1 kg kycklingvingar

flingsalt

Gör så här:

1. Tvätta citronerna, skala dem tunt med potatisskalare och strimla skalet fint. Skala vitlöksklyftorna. Stöt citronskal, vitlök, lagerblad, rökt paprikapulver och pepparkorn i mortel eller mixa snabbt med stavmixer. Pepparkornen ska fortfarande vara ganska grova.

2. Tillsätt olivoljan och saften från en citron. Blanda noga. Gnid in vingarna ordentligt med blandningen. Låt stå en stund.

3. Sprid ut kycklingvingarna i en långpanna (eventuellt med bakplåtspapper för enklare disk). Strö över flingsalt och kör in i ugnen på 250 grader i cirka 20–30 minuter eller tills vingarna fått en mörk yta och nästan fastnar i plåten/papperet.

4. Ät med fingrarna.

Svartpeppartofu med ingefära och soja

2–3 portioner, 40 minuter

Grymt gott sätt att tillaga neutral tofu – som ju ärligt talat kan vara ganska trist i smaken. Här får den skönt sting med massor av aromatisk svartpeppar.

1 msk nystött svartpeppar, alternativt efter smak

400 g fast tofu, skuren i tärningar

neutral raps- eller solrosolja

cirka 2 dl majsmjöl

100 g smör

10 schalottenlökar, tunt skivade

2–4 röda chilifrukter, urkärnade och finskurna

1 solovitlök, riven

5 cm ingefära, finhackad

2 msk söt soja (ketjap manis)

3 msk ljus soja

1 msk strösocker

1 knippa salladslök, finskuren

eventuellt färsk koriander

Gör så här:

1. Skär tofun i små kuber. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Hetta upp riktigt generöst med olja (cirka 5 millimeter högt lager) i en stor stekpanna. Häll upp majsmjöl i en djup tallrik. Vänd tofubitarna i mjölet, skaka av eventuellt överflöd och lägg sedan ner några kuber i taget i den heta oljan. Vänd dem med jämna mellanrum tills de har fått en tunn, gyllenbrun skorpa runtom. Låt rinna av på hushållspapper. Stek tofun i omgångar så att det inte blir för trångt i pannan.

3. Töm och torka ur pannan, ställ tillbaka den på plattan och smält smöret. Lägg i schalottenlök, chili (efter smak), vitlök och ingefära. Stek på låg till medelhög värme i ungefär 15–20 minuter, eller tills allt mjuknat rakt igenom. Rör om då och då. Tillsätt sedan de båda sorternas soja tillsammans med sockret. Rör om och häll i peppar efter smak, men det ska vara rejält.

4. Häll ner tofun i såsen och låt den bli varm. Blanda ner salladslök och servera med ris.

Minimuffins med svartpeppar och två sorters ost

Cirka 25 stycken, 30 minuter

De här små rackarna är något så in i hoppsan goda. Särskilt när de är nybakade, så servera dem helst samma dag.

1/2–1 tsk nymalen svartpeppar (eller efter smak)

130 g vetemjöl (drygt 2 dl)

1 msk bakpulver

1 dl riven pecorino

1/2 dl riven parmesan

1 nypa salt

1 ägg

1 1/4 dl mjölk

3 msk smält smör

Gör så här:

1. Blanda mjöl, bakpulver, pecorino, parmesan och en nypa salt i en bunke. Tillsätt rejält med peppar. Vräk gärna på, det blir bara godare.

2. Vispa upp ägget i en annan bunke och blanda med mjölk och smält smör. Vänd ner smeten i de torra ingredienserna, men blanda inte för länge.

3. Fyll små dubbla pappersformar med smeten och grädda i 185 grader i 10 minuter, sänk till 170 grader och grädda i ytterligare 5–10 minuter eller tills de fått fin yta och verkar genomgräddade (testa med sticka). Låt svalna på galler.

Att dricka till

Hartenberg Cabernet Sauvignon (2314), 175 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Henry Gose Lightly Alcohol Free (50893), 24:20 kronor.

ANNONS