Den värmande glöggens tid är äntligen här

Den värmande vinterdrycken känns mer välkommen än någonsin. I år kör vi småskaligt adventsmys och testar att göra egen glögg.

ANNONS
|

Det är sannerligen inte lätt att planera julfirandet i år. Det vi vill göra förenas sällan med det vi får eller bör göra. Men en sak är i alla fall säker – glögg vill vi ha oavsett. Även om vi inte kan bjuda in hela bekantskapskretsen på adventsfika så betyder det inte att vi behöver avstå från att mysa med en kopp glögg eller två.

Jag, och ganska många med mig, upplever dock att köpt glögg kan vara på tok för söt. Därför gör jag den mer än gärna själv. Då kan jag styra både sötman och alkoholstyrkan efter eget sinne. Dessutom kan jag hotta upp den med allehanda godsaker i form av chili, kryddor, frukt och favoritsprit.

ANNONS

Jag har även tagit med ett recept på hemgjord glögg utan vanligt socker för den som är diabetiker eller helt enkelt inte har lust att hälla i sig mängder av flytande socker.

När tiderna är som de är känns det ännu viktigare att varva ned och se till att försöka njuta av det lilla livet emellanåt, om så bara ”inom det egna hushållet”. Blanda en glögg och låt dofterna sprida sig i köket, tänd ett ljus och smutta ­sakta på en kopp med något litet gott att äta till. Prata lite. Ta en kopp till. Andas.

Det fanns en tid då det bara såldes en sorts glögg på Systembolaget. I år finns det 102. Alltifrån mousserande till espressoglögg. Jag är inte helt övertygad om att vi behöver dem alla. Om man gör sin egen slipper man åtminstone eländet att behöva välja.

Orkar du nu inte blanda glögg själv (inte för att det är någon särskilt betungande arbetsbörda), men ändå har ambitionen att undvika de värsta klistersöta varianterna, är en smart lösning att späda ut en köpt flaska starkvinsglögg med en flaska vanligt vin. Då blir balansen betydligt mer angenäm i gommen – och glöggen kommer i alla fall fram på spisen.

ANNONS

För mycket lär vi få avstå i år, men glöggen vill vi minsann inte vara utan.

Husets äppelglögg

Till 4–6 portioner, 20 minuter

Ett kalasgott alternativ till vanlig glögg. Alkohol­styrkan avgör du bäst själv.

1 l äppelcider

6 kryddnejlikor

2 stjärnanis

6 kardemummakapslar (alt 1 tsk hela kärnor)

2 kanelstänger

1 bit citronskal + 1 tsk saft

3 skivor färsk ingefära

2 äpplen

3–5 dl calvados

Häll upp cidern i en stor rostfri kastrull tillsammans med kryddnejlikor, stjärn­anis, kardemumma och kanelstänger. Skär av en stor bit citronskal med potatisskalare eller liknande utan att få med det vita och lägg i tillsammans med skivad ingefära. Koka upp, stäng av plattan och låt stå i 15 minuter.

Skiva under tiden äpplena och pressa över citronsaften.

Häll i calvados efter smak och tillsätt äppel­skivorna. Värm upp utan att det kokar, smaka av och håll varmt. Eventuellt kan du lyfta upp kryddorna, men jag tycker att det är finare att låta dem vara kvar.

Pappas dunderglögg

Till 4–8 portioner, 15 minuter

Den här glöggen serveras av tradition i Mias familj på julafton, då det också är något av en manlig rit att laga den. Du kan förstås justera mängden alkohol för en svagare version.

1 flaska rött vin

70 cl Brännvin Special

200 g socker

russin

skållad mandel

30 ml tinctura aromatica eller flytande glöggkryddor (finns på apotek)

Värm vinet, spriten och sockret tills sockret löser sig, men se till att det inte kokar.

Tillsätt generöst med russin och mandel. Häll sedan på tinkturen och blanda väl.

Håll varmt och servera gärna med extra russin och mandel vid sidan om.

Hemgjord glögg utan socker

Till 4–6 portioner, 1 timme

Numera finns det ju gott om sockerfri glögg att köpa. Men det kan ändå vara läge att göra sin egen eftersom du på så sätt kan reglera sötman själv. Det här är en superenkel variant.

1 flaska rött vin

1 1/2 dl rom

2 röda chilifrukter (kan uteslutas)

1 påse glöggkryddor (alt. kanelstänger, hela nejlikor och kardemummakärnor)

1/2–1 dl stevia eller liknande sötningsmedel (reglera efter smak)

1 apelsin eller clementin, skivad

Häll upp vin och rom i en rostfri kastrull.

Dela chilifrukterna på längden och lägg i tillsammans med glöggkryddorna och lite sötningsmedel i taget (smaka av då och då så att du inte häller i för mycket). Rör om tills ”sockret” löser sig. Låt det bli varmt, men se till att det inte kokar.

Lägg i apelsin- eller ­clementinskivor och låt stå och dra i 1 timme. Sila om du vill.

Häll upp på flaska. Ta fram och värm när det är dags för glöggmys. Servera med russin och skållad mandel vid sidan om.

ANNONS