Dags att kalasa på det jorden ger

Sensommaren är skördetid. Tid att plocka, baka, lägga in, sylta och safta, men också ett perfekt tillfälle att ställa till med kalas.

ANNONS
|

Äppelträdet fullkomligt dignar av frukt. Jag fick nyss två kilo plommon av goda vänner, tomaterna är på topp och den lilla örtagården ger fortfarande maxad utdelning.

Vad ska man göra med allt? Här fick det bli både äppelkaka och smulpaj, plommonsallad och tomatfest. När jag ändå hade ångan uppe passade jag på att knycka lite vinbärsblad av grannen för att snabbsalta västeråsgurka från lantboden. Det var bara gästerna som fattades. Alltså blev det dags att bjuda in till sensommarkalas.

Den här tiden på året är nämligen som gjord för just kalas. Och festligheterna måste ingalunda begränsas till kräftskivor, hur trevliga de än må vara. Se till att ta vara på allt naturen har att erbjuda just nu och använd det som en ursäkt för att bjuda hem nära och kära, grannar och polare, barn som gamla.

ANNONS

För än är det tid att sitta ute och kura skymning och kalasa på närodlade godsaker, hembakat och nyplockat. Visst, man kanske kan behöva en kofta eller filt. Men det höjer faktiskt bara mysstämningen.

Rätterna här intill är vad som bjöds på min lilla sensommartillställning. Focaccian må vara kladdig att göra, men såväl gäster som kocka blev helt saliga av resultatet. Och då har jag ändå bakat ett antal focacciarecept i mitt liv. Den här hör definitivt till de godaste.

Kycklingen går minsann inte heller av för hackor. Till och med min kära moder som inte är mycket för chilihetta och extremt liten i maten glufsade glatt i sig hel portion.

Zucchinirosorna kan mycket väl vara säsongens snitsigaste partymat och de är inte alls lika avancerade att laga som de ser ut.

Så låt dig inspireras av recepten och skapa din variant på sensommarkalas utifrån din egen täppa eller andras härliga skördar. Mörkret får allt vänta ett tag till.

Läs fler recept här!

Recept

Focaccia pugliese

2 bröd, 3 timmar

Ypperligt sätt att använda sensommartomaterna på.

150 g potatis

200 g vetemjöl special

200 g durummjöl

1 tsk salt + extra till potatisen

1 tsk socker

2 1/2 dl fingerljummet vatten

5 g torrjäst

cirka 1 dl olivolja

450 g körsbärstomater

cirka 30 oliver

hackad färsk oregano eller rosmarin

flingsalt

Gör så här:

1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Stöt eller mosa i en bunke medan den är varm.

2. Tillsätt de båda mjölsorterna, 1 tesked salt, socker, 1 deciliter vatten och torrjästen. Arbeta med maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.

3. Tillsätt 2 msk olivolja och resten av vattnet. Arbeta på hög hastighet med maskin i cirka 7 minuter. Degen ska bli ganska klibbig, men ändå släppa bunken.

4. Dela i två delar. Smörj två runda bakformar, cirka 26 centimeter, med rejält med olivolja och lägg i degen. Täck över och låt jäsa i 2 timmar.

5. Olja in rena händer och dra ut degen så att den täcker formen. Gör små gropar med fingrarna.

6. Bryt tomaterna i halvor ovanför degen (akta, det skvätter) och sprid ut med skalsidan uppåt. Strö på oliver, örter och flingsalt. Ringla på lite extra olivolja.

7. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda i 250 grader i cirka 20 minuter. Låt vila en stund före servering.

Zucchinirosor med getost och timjan

6 rosor, 40 minuter

Odlar man zucchini är man en rik människa. De här tjusiga rosorna är ett kul sätt att använda dem på.

1–2 zucchini, beroende på storlek

1 rulle smördeg

150 g mjuk getost, till exempel Chavroux

2 msk hackad färsk timjan

flingsalt

nymalen svartpeppar

olivolja

1 ägg, uppvispat

Gör så här:

1. Skär zucchinin i cirka 3 millimeter tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av och svalna helt.

2. Rulla ut smördegen och skär i 6 lika breda remsor längs med långsidan. Bred ut getost på alla remsor. Fördela timjan ovanpå, salta och peppra. Ringla över lite olivolja.

3. Lägg zucchiniskivorna på rad längs med övre delen av bandet så att hälften sticker upp utanför degen. Rulla ihop och placera i en smord muffinsplåt.

4. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter eller tills de fått fin färg och känns genomgräddade.

Tips: Varva gul och grön zucchini för extra tjusiga rosor.

Chipotlekyckling med plommonsallad och dragon

4 portioner, 40 minuter + minst 1 timmes marinering (helst över natten)

Nu smakar plommonen som allra bäst. Det här är en fantastisk kombination, inspirerad av en stor favorit, mästerkocken Yotam Ottolenghi.

900 g kycklingsteak

3 vitlöksklyftor, rivna

1/2–1 msk chipotlepasta (finns i tacohyllan)

3+ 2 msk olivolja

2 citroner

1 tsk salt

nymalen svartpepper

3 msk worcestershiresås

cirka 400 g plommon

1 näve färsk dragon

1 msk rödvinsvinäger

flingsalt

Gör så här:

1. Torka av kycklingen. Blanda vitlök, chipotlepasta och 3 msk olivolja i en bunke. Tillsätt rivet citronskal från den ena citronen, vanligt salt och rikligt med peppar. Blanda väl och massera in marinaden i köttet med rena händer.

2. Låt marinera i minst 1 timme, men helst över natten. Tillsätt worcestershiresås och blanda väl. Stek i omgångar med skinnsidan nedåt i panna tills skinnet blir krispigt, cirka 6 minuter. Stek 1 minut på köttsidan.

3. Lägg över med skinnsidan uppåt i en ugnsfast form. Stek klart i 150 grader varmluft (175 i vanlig) i cirka 15 minuter.

4. Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Skala den andra citronen med potatisskalare och skär i tunna strimlor. Blanda plommon, citronskal, repad dragon, med vinäger, 2 msk olja, flingsalt och peppar. Servera kycklingen med plommonsalladen.

Att dricka till

La Spinetta Il Rosé di Casanova (90076), 159 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Rosé Alcohol Free (1902), 72 kronor.

ANNONS