Blåbärscheesecake (cirka 10 bitar)
”Blueberry cheesecake – en favorit som går hem hos de allra flesta. Här är min egen variant på denna klassiker. När jag bjöd på den hemma (under provbakningen) fick den högsta betyg av både små och stora. Passar perfekt till både helgfikan och kalaset.”
Ingredienser:
150 g digestive
2 msk smält smör
3 äggvitor
2 dl vispgrädde
3 äggulor
75 g färskost
0,5 dl råsocker
125 g blåbär
1 dl florsocker
Dekor:
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Blåbär
Gör så här:
1. Ta fram en springform (cirka 23 centimeter i diameter). Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Krossa digestivekexen genom att lägga dem i en påse och slå lätt med en hammare eller mortel. Blanda krosset med smält smör och tryck ut det i formen. Låt stå.
2. Vispa upp äggvitor till ett fast fluff.
3. Ta en annan bunke och vispa samman grädde, äggulor, färskost och råsocker.
4. Mixa blåbär och florsocker med en stavmixer till en slät sås.
5. Rör försiktigt ihop äggvitor, gräddblandning och blåbärsmix. Häll det över digestivebottnen, täck formen med plastfolie och ställ in i frysen. Låt stå i frysen över natten.
6. Ta ut från frysen cirka 15 minuter innan servering. Dekorera med vispad grädde, som du vispar upp med vaniljsocker, och mer blåbär.
Snabb lakritscheesecake med pepparkaka och lingon (6 portioner)
”Julen är förbi men den fantastiska smaken av pepparkaka kan vi alltid unna oss. Pepparkaka ihop med lakrits och lingon kan låta lite udda, men jag lovar, du kommer inte bli besviken på denna smakkombination. Desserten går snabbt att göra, behöver ingen tid att stelna i frysen och kan med fördel ätas direkt. Cheesecaken håller cirka ett dygn i kylskåp. Tänk dock på att pepparkakssmulorna blir mjuka när de får stå och dra i kylskåp ihop med lakritsfluff och lingonsås. Smaken blir förstås densamma!”
Ingredienser:
Topp + botten:
1 dl frusna lingon
1 msk strösocker
2 msk florsocker
100 g pepparkakor
Lakritsfluff:
2 dl vispgrädde
100 g philadelphia
0,75 dl florsocker
2 tsk lakritspulver
Gör så här:
1. Topp + botten: Tina lingonen. Smula sönder pepparkakorna.
2. Mixa lingon med strösocker och florsocker med stavmixer till en slät sås. Låt stå.
3. Lakritsfluff: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fast fluff.
4. Montering: Ta fram 6 glas. Fördela pepparkakssmulet jämnt i glasen. Spritsa (eller skeda upp) lakritsfluff. Toppa med lingonsås.
5. Servera direkt eller låt stå i kylskåp till servering.
Halloncheesecake på vaniljkexbotten (cirka 10 bitar)
”Låt mig få bjuda på en ljuvlig sötsyrlig halloncheesecake. Jag tycker att hallon passar utmärkt i desserter och tårtor. Det blir en friskhet till det annars ganska söta. En stor favorit hos mig. Använd gärna färska hallon i både cheesecaken och i dekoren.”
Ingredienser:
125 g Jätten vanilj (eller wafers med vaniljsmak)
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
3 äggulor
250 g mascarpone
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
125 g hallon
Gör så här:
1. Ta fram en springform (cirka 23 centimeter i diameter). Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Krossa vaniljkexen genom att lägga dem i en påse och slå lätt med en hammare eller mortel. Tryck ut krosset i formen. Låt stå.
2. Vispa upp äggvitor till ett fast fluff. Tillsätt strösocker och vispa ytterligare någon minut.
3. Ta en annan bunke och vispa samman äggulor, mascarpone, vaniljsocker och florsocker.
4. Rör försiktigt ihop de båda blandningarna och häll det över vaniljkexen. Mixa hallon med stavmixer till en sås. Häll hallonsåsen i formen och rör runt försiktigt med en gaffel för att skapa ett swirl-mönster.
5. Täck formen med plastfolie och ställ in i frysen. Låt stå i frysen över natten.
6. Ta ut från frysen cirka 15 minuter innan servering. Dekorera eventuellt med mer hallon.