Brödernas är restaurangen som satt hamburgaren på finmenyn

”Är det inte du som brukar stå på torget och sälja bullar?” Matilda Carlbark, restaurangchef på Brödernas i Falkenberg, blir igenkänd när hon minst anar det. Så har hon också gjort en spännande matresa. Med Brödernas placerar hon hamburgaren på finmenyn, till glädje för stora och små gäster.

ANNONS
|

I juli i fjol, mitt under högsäsongen, slog hamburgerrestaurangen Brödernas upp sina portar på Storgatan i Falkenberg. Kedjan finns på flera håll i landet – liksom i spanska Marbella – men det här är första restaurangen i Halland.

– Vi visste inte hur mycket personal vi skulle behöva, men med facit i hand borde vi ha varit betydligt fler. Mitt timsaldo slutade på 320 timmar för juli. Det säger en del om hur väl mottagna vi blev, säger Matilda och skrattar.

Blir som en familj

Denna Falkenbergstjej är definitivt ingen rookie i restaurangkretsar. Redan som femtonåring började hon i disken på anrika restaurang Gustaf Bratt. Sedan dess har hon varit på flera olika ställen på orten, som Falkenbergs Strandbad, Grand Hotel och Majo Mat och Möten, där hon samlat på sig erfarenheter och utvecklats.

ANNONS

– Det är något speciellt med restaurangvärlden. Det är slitiga tider och massor av jobb, men man blir samtidigt väldigt sammansvetsade i arbetsgruppen, nästan som en liten familj. När man hänger med varandra en stor del av dygnet uppstår det en frispråkighet, som gör att man både kan skoja och prata allvar med varandra, säger Matilda.

Att det inte är en självklarhet på alla arbetsplatser upptäckte hon när hon bytte bransch.

– Jag var på bank en period. Jobbet var lärorikt, men miljön var förstås betydligt striktare. Snart saknade jag restaurangvärldens familjära stämning.

Dirty fries och burgare

När Matilda fick veta att Brödernas ville etablera sig i Falkenberg bestämde hon sig för att ta chansen. Det har hon inte ångrat.

– Jag är glad över att vara tillbaka i branschen jag brinner för. Att bli chef innebär dessutom nya utmaningar med ekonomi, personalhantering och beställningar som jag behövde för att utvecklas, säger Matilda och börjar ställa fram brickor med bestick och servetter på borden.

Hamburgare må ha en klang av snabbmat, men på Brödernas är ambitionen att det ska kännas restaurang. Lokalen, med plats för cirka 90 gäster, har fått en väldesignad men avspänd inredning, där rosa neonsiffror skapar lekfulla effekter.

Ett skäl till att restaurangkedjan kunnat växa så kraftigt i Sverige är att Brödernas, till skillnad från många andra hamburgerställen, inte använder halvfabrikat, tror Matilda.

ANNONS

– Vi gör alla våra hamburgarna på färskt nötkött. Men det finns även ett stort utbud av rätter för den som är vegan, så att alla kan gå ut och äta tillsammans. Sedan är det tillbehören som avgör måltiden ska bli väldigt nyttig eller bara väldigt god, säger hon med ett leende.

Bild: Lina Salomonsson

Flera av rätterna och tillbehören på menyn heter någonting med ”dirty”.

– Det låter lite busigt, men dirty hamburger eller dirty fries betyder helt enkelt att de är toppade med olika godsaker, som bacon, chili och créme fraiche. De har blivit storsäljare, säger Matilda.

Bakar varje vecka

Trots intensiva dagar lyckas Matilda göra plats för en alldeles särskild hobby i sitt liv. Det handlar om en verksamhet som hon har hållit på med i 20 års tid.

– Jag har bakat och sålt kakor på torget i Falkenberg varje lördag sedan jag var tolv år gammal, avslöjar hon.

Det började med att Matilda lade märke till att elever ofta sålde hembakat för att kunna göra skolresor. Hon tyckte att det verkade som en toppenidé för att tjäna lite extra pengar. Tillsammans med föräldrarna satte hon igång, och det är en verksamhet familjen har fortsatt med under alla år.

– Jag är så glad över att vi har bageriet som en gemensam grej. Vi trivs bra ihop i familjen och gillar att hitta på saker tillsammans. Nu är även min tioårige son med och bakar ibland, säger Matilda.

ANNONS

Kakförsäljningen har också gett henne mängder av erfarenheter genom åren, inte minst vad gäller försäljning och kundhantering.

– Dessutom är det väldigt socialt och jag har fått chansen att knyta kontakter som jag aldrig annars skulle ha fått.

Med tiden har försäljningen av hembakat blivit ett självklart lördagsinslag för många Falkenbergsbor. Och att det har genomslagskraft att stå på torget fick Matilda kvitto på när hon minst anade det.

– En gång när jag var på väg till Skansen i Stockholm var det plötsligt någon som ropade på mig. ”Är det inte du som brukar stå på torget i Falkenberg och sälja bullar?” Det var rätt kul, faktiskt – för jag blir förstås gärna förknippad med god mat och hembakat, säger Matilda och skrattar.

Bild: Lina Salomonsson

Matilda Carlbark

Ålder: 32 år.

Familj: ”Jag bor med min son Axel, som är tio år.”

Bor: ”I hus i centrala Falkenberg.”

Om Brödernas: ”Kedjan grundades 2016 av bröderna Jonas och Joakim Wiklander. Sedan dess har den expanderat rejält och finns nu på runt 80 olika platser, och expanderar fortfarande. Falkenberg var först ut i Halland, men i vår planeras en etablering i Kungsbacka.”

Favoriträtt: ”Mammas mat är den bästa, och lax är en favorit.”

Framtidsdröm: ”Att en dag få bo delvis utomlands. En dröm hade varit att vakna upp till värmen varje dag.”

RECEPT

Hamburgaren Farsan (1 person)

Bild: Lina Salomonsson

Ingredienser:

Brioche bröd för hamburgare

100 gram högrev

40 gram majonnäs

10-15 gram krispsallad

13gram cheddarost

10 gram picklad rödlök

10 gram silverlök

20 gram saltgurka

Gör så här:

Forma köttet till en burgare och stek eller grilla den. Skär upp brödet och bottna med majonnäsen, salladen och all lök. Lägg den varma burgaren ovanpå och låt osten smälta över den. Toppa sedan med saltgurka.

ANNONS

Dirty fries (1-2 personer)

Bild: Lina Salomonsson

Ingredienser:

120 gram pommes

20 gram chipotlemajonnäs

20 gram saltad creme fraiche

10 gram knaperstekt bacon

10 gram salladslök

5 gram färsk chili

Gör så här:

Tillaga pommes fritesen enligt anvisningar. Toppa med strimlad bacon, salladslök och chili och dutta över creme fraiche blandad med chiopotlemajonnäs.

Fried side majs (1-2 personer)

Bild: Lina Salomonsson

Ingredienser:

Valfritt antal förkokta majskolvar

2 gram cajunkrydda

10 gram tryffelmajonnäs

20 gram riven parmesan

3 gram hackad persilja

Gör så här:

Stek eller grilla majskolvarna. Blanda de övriga ingredienserna, utom persiljan, och häll över blandningen. Toppa med den hackade persiljan.

GILLAR DU BURGARE? LÄS ÄVEN:

LÄS ÄVEN:

ANNONS