Bjud in till kafferep i modern tappning

Även om just kafferep ansågs ha sin storhetstid i början av 1900-talet, med sju sorters kakor och diverse uppförandekoder, så anser jag att fikastundens popularitet bara växer. Det finns oändliga möjligheter att baka varierat för att bjuda in till ett modernt kafferep. Skulle du komma på kafferep/fikastund hemma hos mig så kanske du blir bjuden på kärleksmums, rabarberkaka eller den egendöpta aprilkakan.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Färgglada kärleksmums med Polly.
Färgglada kärleksmums med Polly. Bild: Marie Lind

Färgglada kärleksmums med Polly (cirka 40 st)

Ingredienser:

Botten:

150 g smör

5 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

2 dl mjölk

Glasyr:

75 g smör

0,5 dl kallt kaffe

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

5,5 dl florsocker

Garnering och extra fyllning:

1 påse Polly Zoo

Eventuellt även strössel

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en långpanna (cirka 30 x 40 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt stå. Vispa upp ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner de torra ingredienser. Tillsätt sist mjölk och det smälta smöret och blanda ihop allt.

ANNONS

3. Häll smeten i långpannan och tryck ner cirka 2 dl Polly lite varstans i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Blanda i resterande ingredienser i kastrullen och vispa ihop till en klumpfri glasyr. Häll ut glasyren över kakan och toppa med ännu mera Polly och eventuellt även strössel. Låt svalna och stelna i kylskåp.

5. Skär ut rutor och förvara dem i en lufttät burk med lock.

Aprilkaka.
Aprilkaka. Bild: Marie Lind

Aprilkaka (20 st)

Ingredienser:

100 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

25 g finhackade hasselnötter

100 g smält mjölkchoklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.

2. Rör ihop smör, strösocker, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Arbeta med handen (det är lättast!). Forma degen till en rulle och skär den i 20 lika tjocka skivor.

3. Placera ut på plåten och strö över finhackade hasselnötter. Tryck till nötterna lite lätt så de fastnar och grädda sedan kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

4. Ta ut och låt svalna.

5. Smält mjölkchoklad över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Doppa halva kakan i chokladen, låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan på ett nytt bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp och förvara kakorna kallt.

ANNONS

Rabarberkaka i långpanna.
Rabarberkaka i långpanna. Bild: Marie Lind

Rabarberkaka i långpanna (cirka 12 bitar)

Ingredienser:

300 g rabarber (jag använde frysta)

2,5 msk potatismjöl

75 g rumstempererat smör

4 ägg

2 dl strösocker

4 dl havregryn

2 tsk bakpulver

125 g hackad vit choklad

Lite florsocker till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Klä en ugnsform (cirka 30 x 20 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Rabarber: Om du använder frysta så ska du låta dem tina och sedan torka bort överflödig vätska. Exempelvis låta dem rinna av på ett hushållspapper. Om du använder färska så ska du skölja och ansa dem. Rabarbern ska sedan delas i småbitar.

3. Rör ihop rabarbern med potatismjöl och ställ åt sidan.

4. Vispa upp smör, ägg och strösocker med elvisp i en bunke. Häll i havregryn, bakpulver och vit choklad och rör försiktigt ihop. Slutligen, ha i rabarbern i smeten.

5. Bre ut smeten i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

6. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker. Ät som den är eller med lite lättvispad grädde.

ANNONS