
Björnbärsbullar med vit choklad och saffran (ca 20 st)
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 g rumstempererat smör
480 g (8 dl) vetemjöl
Fyllning:
50 g rumstempererat smör
125 g björnbär (helst färska)
75 g vit choklad
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
1 dl florsocker
1 msk vetemjöl
Glasyr:
1 dl florsocker
Några droppar vatten i taget tills önskad konsistens
Gör så här:
1. Fyllning: Vispa upp smöret krämigt. Skölj och skär ner björnbären i mindre bitar. Riv vit choklad. Mortla saffran med lite av strösockret. Rör ihop alltsammans och tillsätt resterande av strösockret, florsocker och vetemjöl. Låt stå framme.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Ha sedan i resterande ingredienser och knåda ihop en smidig och lite klibbig deg. Du kan med fördel använda en köksassistent, om du har en sådan. Annars funkar det att knåda för hand också. Du märker när degen är klar, den blir väldigt lätt att jobba med. Låt vila övertäckt 10 minuter i bunken.
3. Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar och kavla ut två stora rektanglar (en i taget).
4. Bre på fyllningen och vik sedan rektangeln på mitten, på långsidan. Kavla lite till, med lätt tryck, för att få bort eventuella luftbubblor. Skär i cirka 1 centimeter breda remsor. Dra lätt i degremsan, tvinna och snurra ihop till bullar.
5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låta jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
7. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.
8. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över bullarna. (Om du ska frysa in bullarna så ska du vänta med glasyren tills servering eftersom den smälter i frysen).

Jordgubbsbullar med vit choklad och citron (ca 40 bullar)
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1,5 dl strösocker
1,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
150 g rumstempererat smör
900 g (15 dl) vetemjöl
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
100 g riven vit choklad
Zesten från 1 citron
200 g mosade färska jordgubbar
0,5 dl florsocker
2 msk vetemjöl
Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Fyllning: Vispa smöret mjukt och fluffigt. Blanda i vit choklad och citronzest.
2. Mosa jordgubbarna, häll bort överflödig vätska. Rör ner i fyllningen tillsammans med florsocker och vetemjöl. Låt stå framme.
3. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.
4. Knåda ihop degen i cirka 5 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas lite klibbig men inte kladdig när den är klar. Låt vila övertäckt i bunken i 20 minuter.
5. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Kavla ut en stor rektangel. Bre på fyllningen. Dela rektangeln i 2 delar (så det blir likt 2 fyrkanter). Rulla ihop varje del till en rulle (från den bredaste sidan).
6. Skär i cirka 1,5 centimeter breda bitar. Lägg i bullformar och sedan på plåt. (Bullarna kan vara lite porösa och se lite olika ut av den lösa av fyllningen. Se bara till att hela bullen ligger i bullformen innan jäsning).
7. Låt jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
9. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills de är gyllenbruna.