Baka bullar med bär – både roligt och gott!

Kanske har du ätit någon kanelbulle i veckan? I måndags var det nämligen dags för “kanelbullens dag”. Kanelbullar i all ära – men att skapa bullar (sötebröd) med nya smakkombinationer är både roligt och väldigt gott. Exempelvis kan du smaksätta med jordgubbar eller björnbär i olika kombinationer. Låt dig inspireras av mina recept nedan!

ANNONS
Björnbärsbullar med vit choklad och saffran.
Björnbärsbullar med vit choklad och saffran. Bild: Marie Lind

Björnbärsbullar med vit choklad och saffran (ca 20 st)

Ingredienser:

Deg:

25 g jäst

2 dl kall mjölk

0,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

200 g rumstempererat smör

480 g (8 dl) vetemjöl

Fyllning:

50 g rumstempererat smör

125 g björnbär (helst färska)

75 g vit choklad

0,5 g saffran

0,5 dl strösocker

1 dl florsocker

1 msk vetemjöl

Glasyr:

1 dl florsocker

Några droppar vatten i taget tills önskad konsistens

Gör så här:

1. Fyllning: Vispa upp smöret krämigt. Skölj och skär ner björnbären i mindre bitar. Riv vit choklad. Mortla saffran med lite av strösockret. Rör ihop alltsammans och tillsätt resterande av strösockret, florsocker och vetemjöl. Låt stå framme.

ANNONS

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Ha sedan i resterande ingredienser och knåda ihop en smidig och lite klibbig deg. Du kan med fördel använda en köksassistent, om du har en sådan. Annars funkar det att knåda för hand också. Du märker när degen är klar, den blir väldigt lätt att jobba med. Låt vila övertäckt 10 minuter i bunken.

3. Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar och kavla ut två stora rektanglar (en i taget).

4. Bre på fyllningen och vik sedan rektangeln på mitten, på långsidan. Kavla lite till, med lätt tryck, för att få bort eventuella luftbubblor. Skär i cirka 1 centimeter breda remsor. Dra lätt i degremsan, tvinna och snurra ihop till bullar.

5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låta jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

7. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.

8. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över bullarna. (Om du ska frysa in bullarna så ska du vänta med glasyren tills servering eftersom den smälter i frysen).

ANNONS

Jordgubbsbullar med vit choklad och citron.
Jordgubbsbullar med vit choklad och citron. Bild: Marie Lind

Jordgubbsbullar med vit choklad och citron (ca 40 bullar)

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

5 dl kall mjölk

1,5 dl strösocker

1,5 tsk salt

1 msk vaniljsocker

150 g rumstempererat smör

900 g (15 dl) vetemjöl

Fyllning:

100 g rumstempererat smör

100 g riven vit choklad

Zesten från 1 citron

200 g mosade färska jordgubbar

0,5 dl florsocker

2 msk vetemjöl

Pensling:

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Fyllning: Vispa smöret mjukt och fluffigt. Blanda i vit choklad och citronzest.

2. Mosa jordgubbarna, häll bort överflödig vätska. Rör ner i fyllningen tillsammans med florsocker och vetemjöl. Låt stå framme.

3. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.

4. Knåda ihop degen i cirka 5 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas lite klibbig men inte kladdig när den är klar. Låt vila övertäckt i bunken i 20 minuter.

5. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Kavla ut en stor rektangel. Bre på fyllningen. Dela rektangeln i 2 delar (så det blir likt 2 fyrkanter). Rulla ihop varje del till en rulle (från den bredaste sidan).

6. Skär i cirka 1,5 centimeter breda bitar. Lägg i bullformar och sedan på plåt. (Bullarna kan vara lite porösa och se lite olika ut av den lösa av fyllningen. Se bara till att hela bullen ligger i bullformen innan jäsning).

ANNONS

7. Låt jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.

8. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

9. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills de är gyllenbruna.

ANNONS