Christin Kashou är lycklig vinnare i 'Sveriges mästerkock' 2021.
Christin Kashou är lycklig vinnare i "Sveriges mästerkock" 2021. Bild: Janerik Henriksson/TT

Asiatiska smaker med nykorade mästerkocken

Nybakad jurist, strukturerad som få och klok som en bok. Christin Kashou är alltihop. Men framför allt är hon stolt vinnare av "Sveriges mästerkock" 2021. I dag är det hon som står för maten.

ANNONS
|

Äntligen är hemlighetsmakeriet över. Hela Sverige vet numera att det efter en stenhård final var 24-åriga Christin Kashou som kammade hem mästerkocksstatyetten. Hon har även skrivit den purfärska kokboken ”Mina asiatiska favoritrecept” (Bonnier Fakta).

–  Aldrig trodde jag att jag skulle få se mitt eget ansikte på omslaget till min egen kokbok. Jag är så fruktansvärt stolt! säger hon.

Christin knockade juryn redan från början med sin felfria finess och känsla för asiatiska smaker. Men att det skulle gå hela vägen hade hon aldrig vågat drömma om. I stället var det en karriär som företagsjurist som lockade. När examen väl var avklarad låg en pandemi och lurade runt hörnet.

ANNONS

–  Det var liksom inte världens bästa läge att söka jobb. Så jag sökte till "Sveriges mästerkock" i stället. Att laga mat och gå ut och äta är min hobby. När andra spelar padel går jag på restaurang.

Passionen för det asiatiska köket uppstod bland annat då Christins pappa bodde i Kina och hon var där och hälsade på.

–  Det är faktiskt lite befriande att det inte är ”mitt” kök. Jag har större frihet att göra som jag vill med recepten. Inget arv som måste införlivas och regler som inte får brytas.

Hon skär upp laxen i minutiöst identiska skivor och arrangerar dem i snörräta rader på tallriken.

–  Jag tror att jag hade nytta i tävlingen av att jag är så strukturerad. Jobbar man rent och snyggt har man bättre koll på vad man gör och behöver inte bli så stressad under tidspress.

Nästa steg blir att ge sig ut i krogvärlden och skaffa sig erfarenhet av riktiga proffskök. Så småningom hägrar drömmen om en egen restaurang. Våren är fylld av olika gästspel landet runt. Juridiken får vackert vänta.

Christin Kashou är lycklig vinnare i 'Sveriges mästerkock' 2021.
Christin Kashou är lycklig vinnare i "Sveriges mästerkock" 2021. Bild: Janerik Henriksson/TT
'Jobbar man rent och snyggt har man bättre koll på vad man gör och behöver inte bli så stressad under tidspress.', säger Christin Kashou.
"Jobbar man rent och snyggt har man bättre koll på vad man gör och behöver inte bli så stressad under tidspress.", säger Christin Kashou. Bild: Janerik Henriksson/TT

För 4 personer, 15 minuter

1 dl majonnäs

2–4 tsk srirachasås (mängd beror på hur hett du vill ha det)

1/2 lime

salt

2 kokta majskolvar

1 msk smör

50 g manchego

gräslök, finskuren

Gör så här:

1. Blanda majonnäs, sriracha, limesaft och salt. Smaka av.

2. Stek majskolvarna i smör tills de blir gyllenbruna. Dela dem i två delar och klyv sedan varje del i fyra avlånga delar.

3. Ringla över srirachamajo över majsen, riv över manchego och toppa med finskuren gräslök.

Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs.
Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs. Bild: Janerik Henriksson/TT
Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs.
Smörstekt majs med chilisting i form av srirachamajonnäs. Bild: Janerik Henriksson/TT

För 4 personer, 15 minuter

350 g salmalax

Ponzusås:

1 dl japansk soja

2 lime, saften

1 msk risvinäger

1 msk sesamolja

Till servering:

1 salladslök, tunt skivad

1 msk rostade sesamfrön

färsk koriander

eventuellt rödbetsgroddar

Gör så här:

1. Skär laxen i tunna skivor och lägg omlott på en tallrik.

2. Blanda ingredienserna till ponzusåsen och häll över laxen.

3. Toppa med salladslök, rostade sesamfrön, korianderblad och eventuellt rödbetsgroddar.

Laxsashimi med pigg ponzusås.
Laxsashimi med pigg ponzusås. Bild: Janerik Henriksson/TT
Laxsashimi med pigg ponzusås.
Laxsashimi med pigg ponzusås. Bild: Janerik Henriksson/TT

För 2 personer, 25 minuter

400 g ryggbiff

olja för stekning

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

salt

Till servering:

sushiris (rundkornigt ris)

2 salladslökar, finskurna

2 tsk sesamfrön

eventuellt vitlöksgroddar

Sås:

80 ml sake

1 msk strösocker

60 ml japansk soja

1 bananschalottenlök, finhackad

Gör så här:

1. Ta fram köttet i god tid så det inte är för kallt.

2. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.

3. Häll upp sake och socker i en kastrull. Koka upp och häll över i en skål när sockret lösts upp. Blanda samman med japansk soja och den finhackade schalottenlöken. Ställ åt sidan.

4. Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme. Skala och skiva vitlöken och stek i oljan tills den blir gyllenbrun. Ta upp och lägg åt sidan så länge. Höj värmen så att stekpannan blir riktigt het. Torka av köttbitarna med hushållspapper och salta. Stek köttet i pannan i cirka 1 minut på varje sida. Lägg över på en skärbräda och låt vila i minst 5 minuter innan du skär upp det.

5. Servera köttet i en skål med ris och toppa med soja- och sakesåsen, den stekta vitlöken, salladslök, sesamfrön och eventuellt vitlöksgroddar.

Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake.
Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake. Bild: Janerik Henriksson/TT
Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake.
Beef tataki är hastigt stekt ryggbiff med läcker sås av soja och sake. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ålder: 24 år.

Aktuell med: Vinnare i TV4:s "Sveriges mästerkock" 2021 och har skrivit kokboken ”Mina asiatiska favoritrecept” (Bonnier Fakta).

Bor: i Solna.

Familj: Sambo, mamma och pappa, tre syskon.

Alltid i kylen: Misopasta, vitlök och ingefära.

Dricker helst: Rödvin.

Förebild i köket: Jennie Walldén.

Bästa tv-minnet: "När de njöt av min ramen under audition."

Äter aldrig: Banan.

Mest underskattade köksredskapen: Tång och zestjärn.

Lyssnar på i köket: Podcaster, klassiskt och jazz.

Tre ingredienser hon inte skulle kunna leva utan: Chili, salt och nudlar.

Christin Kashou är årets vinnare i 'Sveriges mästerkock'.
Christin Kashou är årets vinnare i "Sveriges mästerkock". Bild: Janerik Henriksson/TT

Kung Fu Girl Riesling (2690), 142 kronor.

Alkoholfritt: Jus de Poires Artisanal Pétillant Biologique (1957), 43 kronor.

Abborrfiléer blir goda i stekpannan.
Abborrfiléer blir goda i stekpannan. Bild: Janerik Henriksson/TT

Precis som Mästerkocksvinnaren Christin Kashou här intill är jag en sucker för alla former av hetta i mat. Chili är ren religion för mig. Men precis som med allt härligt här i livet är det långt ifrån någon exakt vetenskap. Det finns nämligen inte en chili som är den andra lik.

Somliga är så starka att ögonen tåras och huden knottrar sig. Andra är mildare än vanlig barnvänlig paprika (som för övrigt också är en sorts chili). Även om tumregeln säger att ju mindre chili, desto hetare finns det gott om undantag där också. Habanero är ett lysande exempel. Med sin bulliga oskyldiga form lurar den både öga och gom. Hettan är brutal, men smaken fantastisk – i lagom doser.

Och det är just det här som är det sköna med chili. Det finns bara en stensäker metod om man vill veta med säkerhet hur mycket eller lite av den förrädiska frukten man ska våga sig på att häva ner i maten. Man måste smaka sig fram. Det finns inga genvägar. Ta en yttepyttebit på tungspetsen och avgör själv efter tolerans och köksmod.

Det är precis så vi alla borde göra med varje form av matlagning, men alltför många glömmer bort eller av okända skäl väljer att strunta i. Smaka, smaka, smaka och åter smaka. Det är det mest självklara steget mot framgång i köket. Men också det mest försummade.

Låt chilin visa vägen och lär dig att lita på dina smaklökar. En chiliflinga säger mer än tusen recept.

Våga smaka på chilin.
Våga smaka på chilin. Bild: Jurek Holzer/SvD/TT
ANNONS